Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Ariljevdan 2006 Štampa El. pošta

Na Ariljevdan, održana je svečana sednica Skupštine opštine Arilje povodom gradske slave. U porti hrama Svetog Ahilija već destu godinu opštinska vlast i Uprava, i sveštenstvo SPC zajedno slave ovaj dan. Radno, svečano i dostojanstveno. Brojnim gostima koji su došli sa svih strana, dobrodošlicu su poželeli dr Ljubica Bogosavljević predsednica Skupštine opštine Arilje i predsednik opštine dr Zoran Mićović.

- Da je istorija učiteljica života već se vekovima govori, da se stalno ponavlja i to se zna, a jasno je da je najčešće ponavljaju loši đaci. Na žalost među svim evropskim narodima mi smo tu neprikosnoveni prvaci.Nije naodmet da se podsetimo, a i zgodna je, mada tužna prilika. Žitelji Arilja su na svoj praznik, Ariljevdan, pre trinaest decenija, ili tačnije pre 128 godina, iščekivali isto ovo što i mi danas ovde sa nelagodom i zebnjom iščekujemo da nam iz Evrope stigne aber o priznanju nezavisnosti. Tada su garantne sile Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Austrougarska većali u Berlinu od 13. juna do 13. jula 1878. Iste te zemlje, dakle Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, plus države koje su nastale iz Austrougarske – Austrija, Mađarska, Slovačka, Češka i Slovenija, plus još desetak srećnih evropskih država opet većaju o istom. I onda i danas nas niko ništa nije pitao. Onda su nam dali nezavisnost koju smo lepo iskoristili, i godine od 1878. do 1912. su zlatno vreme našeg uspona u svakom pogledu. Sve je to tako lepo i mirno teklo dok se neki pustolovi i usijane glave među Srbima nisu latili posla da oslobađaju braću. Kako se ta bratska epizoda završila videli smo.

Ako ćemo da učimo od istorije onda da se podsetimo zlatnog perioda u kome smo gledali svoju kuću i svoja posla. Nismo trošili živote svoje mladeži na prikaze i priviđenja. Platili smo užasno visoku cenu svojim zaletanjima na nebo, bilo bi nas duplo više, bili bi neuporedivo bogatiji i ne bi po ko zna koji put ponovo gradili na ruševinama. Mi Ariljci imamo razloga da budemo ponosni, barem u svojoj malenoj sredini, izvukli smo najviše što smo mogli iz ono malo posne zemlje kojom smo raspolagali, oslonivši se na samopouzdanje, vrednoću, upornost, pamet i talenat naših ljudi.

I danas, iskoristivši svoje vrline i pruženu ruku prijatelja, Ariljci koriste svaku priliku da život u svojoj sredini učine lakšim, zdravijim. Gradimo sportsku halu, gasovod, širimo mrežu vodovoda i kanalizacije, osavremenjujemo mrežu puteva, unapređujemo telekomunikacije, ulažemo u poljoprivredu...Dugačak je spisak naših uspeha, još duži spisak naših želja. Uz Božju pomoć, videćemo se i dogodine, na istom mestu u istom sastavu i nadam se sa osmehom na licu, zadovoljni postignutim i puni optimizma za dane koji dolaze.

Na ovaj dan najuspešniji i najzaslužniji u našoj opštini se nagrađuju. Tako je bilo i juče kada je Dobrilu Nenadiću, književniku po drugi put opština Arilje dodelila Povelju, kao najviše opštinsko priznanje za izuzetne zasluge i rezultate postignute u dužem vremenskom periodu u oblasti književnosti koji doprinose afirmaciji i ukupnom napretku opštine Arilje i društva. Pored toga opštinsko rukovodstvo je književniku Nenadiću poklonilo lap-top i poželelo mu još nagrada i još romana. Dobrilo Nenadić, naš Ariljac, poznati srpski književnik, do sada je napisao 14 romana od kojih roman Dorotej ima 10 izdanja u zemlji i 3 u inostranstvu, romani Kiša i Divlje zvezde imaju po dva izdanja, Despot i žrtva 6, a roman Pobednici 3 izdanja. Dobitnik je 8 nagrada i to: Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, nagrade Meša Selimović, Prosvetine nagrade, nagrade Zlatni bestseler, Račanske povelje, Biblios, Svetozar Ćorović, a najskorija nagrada je -Bora Stanković, dobijena u Vranju.

Pohvalu su dobili:

 • Nenad Vranešević vlasnik preduzeća "Mlekara Moravica" iz Arilja za izuzetne rezultate postignute u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje. Dobitnik je 4 zlatne, 3 srebrne i 2 bronzane medanje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu za kvalitet mlečnih proizvoda.
 • Dragić Radovanović vlasnik preduzeća "Moravica" iz Stupčevića za izuzetne rezultate postignute u oblasti prehrambene proizvodnje. Dobitnik je jedne velike zlatne medalje, 3 zlatne i jedne srebrne medalje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu za kvalitet pekarskih proizvoda.
 • Borisavu Todoroviću iz Stupčevića za izuzetne rezultate postignute u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje. Borisav Todorović je vlasnik preduzeća "Boreks", a dobitnik je velike zlatne medalje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu za svoj proizvod- kompot od malina.
 • Udruženje proizvođača jabuke "Morava" iz Arilja za izuzetne rezultate postignute u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Udruženje je "Morava" je na 73. Međunarodnom sajmu N. Sadu dobilo specijalni pehar za zajednički nastup i kvalitet proizvoda. Proizvođači jabuke iz naše opštine na tom sajmu osvojili su više zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja.
 • AD Metalska industrija "Proleter" za izuzetne rezultate postignute u poslovanju i unapređenjeu proizvodnje, dobitnik Plakete Regionalne Privredne Komore Užice za rezultate u poslovanju i unapređenju proizvodnje za 2005. godinu.
 • Fudbalski klub "Budućnost"
 • Školi fudbala, selekciji "Poletaraca" za postignute rezultate.
 • Radoju Terziću iz Arilja, čoveku koji je do sada 110 puta dao krv. Pohvala mu je dodeljena za izuzetnu humanost i afirmaciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Ovom prilikom dodeljene su nagrade uspešnim učenicima i studentima. Nagrađeni su:

 • Dubravka Jovanović, student Filološkog fakulteta u Beogradu za osvojenu prvu nagradu na 38. festivalu poezije mladih u Vrbasu.
 • Vladan Grković za osvojeno prvo mesto na Republičkom takmičenju učenika mašinskih škola - obrazovni profil mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje koje je organizovalo Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije.

Nagrađena su i tri brucoša koji su bili prvi na rang listi na prijemnom ispitu i to: Milan Stevanović (Poljoprivredni fakultet), Dragana Lukić i Ivana Ćirjaković (Ekonomski fakultet u Kragujevcu).

Pet učenika Osnovne škole "Stevan Čolović"u Arilju osvojilo je prvo mesto na Okružnom takmičenju: Mladen Lukić iz matematike, Rajka Mićić iz fizike, Stefan Topalović iz geografije kao i Stefan Mićić i Vladimir Vlahović iz biologije.

Četiri učenika OŠ "Jezdimir Tripković" u Latvici osvojilo je prvo mesto na Okružnom takmičenju: Nikola Ćorđević, Radosav Raković i Ana Jovičić iz biologije, i Danka Djukić iz geografije.

I ove godine opština Arilje je u saradnji sa Gimnazijom 'Ruđer Bošković' iz Beograda, raspisala konkurs pod nazivom "Slobodna misao" za najuspešnije maturske radove učenika Gimnazije Srbije iz oblasti filozofije i sociologije. Dobitnici prva dva mesta su iz Novog Sada Milan Sremčev i Srećko Milosavljević, i treće mesto Marina Vulović iz Ivanjice.

Svečanosti su prisustvovali visoki crkveni velikodostojnici sa sveštenstvom i monaštvom SPC, predstavnici Agencije za međunarodnu pomoć i razvoj IRD, gospodin Džesi Banč direktor kancelarije u Beogradu, predstavnici Švajcarske vladine agencije za pomoć i saradnju MSP iz kancelarije u Kraljevu, poslanici Narodne Skupštine, predsednici susednih i udaljenih opština: Užica, Čačka, Novog Beograda, Palilule, Požege, Ivanjice, Kosjerića, Čajetine, Vladimiraca...

Predsednici bratskih opština Čoke, Soko Banje, i Čajniča, predsednici SO iz ranijih saziva, prof. dr Miloš Nedeljković, predsednik Zavičajnog društva Ariljaca i prijatelja Arilja iz Beograda i počasni predsednik i osnivač ovog društva Dobrilo Nikolić. Predstavnici vojske SCG iz Garnizona Užice, predstvnici Gimnazije "Ruđer Bošković" iz Beograda, predstavnici pravosudnih organa iz više gradova i MUP-a Srbije iz Užica, Čačka, Požege, Ivanjice i Arilja. Direktori javnih preduzeća i privrednih dru-štava, akcionarskih društava i privatnih radnji i preduzeća iz Arilja i susednih gradova. Predstavnici banaka, osiguravajućih društava, poreske uprave, javnih i državnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva, dečje i socijalne zaštite, predstavnici nevladinih i humanitarnih organizacija, udruženja građana iz Beograda, Požege i Arilja, odbornici SO Arilje, članovi Opštinskog veća, dobitnici ranijih opštinskih priznanja, brojni građani.....

Zbog nemogućnosti da prisustvuju ovoj svečanosti telegram-čestitke poslali su: gospodin Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, gospodin Dragan Djilas, direktor Narodne kancelarije predsednika Republike, Karin Salerno, direktor Švajcarske Kancelarije za saradnju u Srbiji, Ištvan Bakulin iz Kanjiže, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, predsednik opštine Bajina Bašta Miloje Savić i mnogi drugi.


Noviji članci:
Stariji članci:

 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015