Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Ariljevdan 2004 Štampa El. pošta

Obeležena je danas veoma svečano, prisustvom brojnih i uvaženih gostiju. Svetu liturgiju u hramu Sv.Ahilija služili su , Iguman Timotej, starešina manastira Studenice sa četvoricom sveštenika, dvojicom protojereja, dvojicom protonamesnika i đakonima, nakon čega je usledila tradicionalna litija oko crkve i sečenje slavskog kolača, čime je slavski obred završen.

Zatim je usledila svečana sednica Skupštine opštine u porti hrama koju je otvorio predsednik Opštine dr Zoran Mićović koji je tom prilikom rekao:

- Dragi gosti, dobrodošli u ovo staro mesto. Dolazile su ovde krunisane glave kada je kraljeva u čitavom, tada poznatom svetu, bilo najviše dvadesetak. Na osvećenje crkve u Arilju 1296.godine mogao je doći sa severa iz Debrca, kralj Dragutin, a sa juga iz Brnjaka njegova mati kraljica Jelena. Ne znamo pouzdano da li se to desilo, ali moglo je da se desi, jer ovo mesto bilo je važno za ondašnju državu i crkvu, jedno od dvanaest duhovnih središta koje je Sveti Sava odredio da budu svetlila u tami i stožeri oko koga je okupljao srpski narod.

Bilo je Arilje i mitropolija, dakle jedno od tri-četiri najvažnija uporišta koja su čuvala biće naroda od azijatske brutalnosti. Kasnije je Arilje postalo malo, sićušno mesto, tačkica na geografskoj mapi. Sputno, siromašno, zaostalo. A onda se nešto dogodilo. U poslednjoj deceniji, kada su svi ostali propadali, mesto se podiglo.

Da li je u pitanju duh mesta, ili samo vrednoća ili preduzimljivost njegovih žitelja, tek Arilje danas spada među najbogatija i najprosperitetnija mesta ove zemlje. Među poslednjim u Srbiji po kvalitetu zemljišta, apsolutni je prvak u izvozu poljoprivrednih proizvoda. Ovde je kreirana jedina jugoslovenska robna marka, zamrznuta malina kvalitet Arilje. Nije lako biti prvak sveta bilo u čemu. Mi jesmo, imamo najbolju malinu na svetu. Sa 15.000 tona, proizvodimo duplo više od čitave Francuske.

Ovde je svega više nego što je ikada bilo, pa hvala milostivom Bogu i žiteljima. Dok se na ostalim tačkama Srbije stanovništvo smanjuje, ovde se povećava. Dobar je to i pouzdan znak, mnogo važniji i rečitiji od nekih drugih statističkih pokazatelja. Retko ko napušta mesto koje se ubrzano razvija, naprotiv. Mnogo je onih koji bi ovde došli. Dolaze stranci da ulažu i to je najbolji znak da je krenulo i da se kretanje u dobrom smeru ubrzava.

Ako se po jutru dan poznaje, tek će se za nas čuti.

Zatim je usledilo obraćanje Njegovog Kraljevskog Visočanstva, prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića:

- Veoma sam srećan što sam danas ovde, među vama, na dan vaše krsne slave. Sveti Ahilije se proslavio u jednom teškom vremenu kada su sumnje i raskoli napali telo crkve i temelje nastajuće hrišćanske civilizacije. On nije podlegao iskušenjima i savladao je sve teškoće. To je dobar primer i vredan nauk i za nas da se mora odoleti i da se mora izdržati kada je čovek na pravom putu. Da je to i u nekim davnim vremenima bilo shvaćeno na isti način svedoči i crkva koju je u čast Svetog Ahilija, ovde u Arilju, podigao moj davni predak, kralj Dragutin. Mnogo se značajnih stvari dogodilo u ove dve godine.

Mnogo se stvari pokrenulo u dobrom pravcu, mnogo je truda uloženo, ali nam pravi napori tek predstoje, i to je put sa koga nema skretanja.

Kao u svoje vreme Sveti Ahilije, i mi moramo odoleti iskušenjima da sebe stavimo na prvo mesto, da opšti interes sagledavamo samo kroz sebe, i da verujemo da smo mi za narod jedini izbor. Samo demokratija nema alternative, i u to smo se uverili tokom prethodnih pola veka.

Kruna je drevna institucija ovog naroda, kao i crkva. Njihovo učešće u narodnom biću i u našoj istoriji nije prolazno, i obe će ove institucije uvek podržati ono što je od trajnog nacionalnog interesa. Oko toga ne treba imati sumnji. Međutim, trajni interes podrazumeva da se ne može cenjkati oko onoga što je naša ljudska obaveza, a to znači: poverenje i oslanjanje na pravdu i zakon, odricanje od mržnje i rečima i na delu, život u skladu sa zakonima tvorca i sa načelima ljudske demokratije, mir sa sobom i sa svojim susedima. To su velika načela i velike teme, ali nisu nedostižne i ljudima strane. Potrebno je samo imati mudrosti i ljubavi.

Zato, glave gore Srbi i visoko imajmo srca, kao što nas u svakoj službi pozivaju i uče! Hvala vam na pozivu da danas budemo ovde zajedno, i srećna vam Slava!

Nakon pozdravne reči i obraćanja gostima i domaćinima, predsednik Opštine dr. Zoran Mićović je predao ključeve od Gradske biblioteke direktoru Kulturnog centra, Ljubivoju Jovanoviću.

Biblioteka će služiti na ponos gradu i njegovim žiteljima željnim obrazovanja i mudrosti koje nam knjige pružaju. Ovo je za sve građane Arilja bio veliki dan, i neka se na ovaj način Ariljevdan proslavlja i ubuduće!

Tokom današnjeg kratkog boravka u Arilju prestolonaslednik Aleksandar se u kočijama provozao glavnom ulicom, posetio Osnovnu Školu "Stevan Čolović" i Opštinu.


Noviji članci:

 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015