Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Ариљевдан 2011 Штампа Ел. пошта

Дан општине и црквена слава, 28. мај, годинама се обележава у порти цркве Светог Ахилија. Након служења свечане литургије и резања славског колача, одржана је свечана седница Скупштине општине Ариље, којој су присуствовали: представници монаштва и свештенства СПЦ, државни секретари и представници републичких управа дирекција и завода, народни послници, председници братских и пријатељских општина Соко Бања, Чока, Чајниче, Ковачица и Никшић, градоначелници, председници општина и скупштина општина Ужица, Чачка, Горњег Милановца, Лучана, Пожеге, Ивањице, Бајине Баште, Косјерића, Прибоја, Нове Вароши, Пријепоља, Чајетине, Варварина, Новог Београда, Шабца, Општине Источни Стари Град – Источно Сарајево, досадашњи председници Скупштине општине Ариље, представници војске РС, удружења бораца и ратних војних инвалида свих ратова, представници правосудних органа, директор републичке управе царина, представници Министарства унутрашњих послова, директор полиције, представници невладиних организација, јавних установа и предузећа, одборника, чланова ОВ, представника осигуравајућих завода, председник Завичајног друштва Ариљаца...

Doček gostijuДочек гостију
Дочек гостију
bwd  Страна 1/5  fwd
Дочек гостију
Дочек гостију
Дочек гостију
Дочек гостију
Дочек гостију
Дочек гостију

Свечану седницу отворио је председник СО, др Момо Плазинчић, рекавши:

за све нас који живимо у Ариљу ово посебно свечан и радостан празник, који заједно прослављавају народ овога краја, овај древни храм и локална самоуправа, сви сабрани на овом посебном месту. Знамо да историја није са превише нежности ковала ове просторе. Све у овом крају настајало је и спајало се уз громогласне сударе култура и народа. Ипак испод те вековне буке и превирања ариљци су извели тихе приче о свакодневној љубави према животу и борби за њега. Данас желимо да те приче и тренутке поделимо са вама или вас бар мало на њих подсетимо.

Господин Плазинчић се захвалио гостима који су, дошавши, указали част према овој свечаности, општинском руководству и њеним грађанима.

Intoniranje himneИнтонирање химне
Интонирање химне
Интонирање химне
Интонирање химне
Интонирање химне

Председница општине, др. Мирјана Авакумовић, се у свом обраћању поред историјата града и прошлости храма, дотакла почетака развоја и онога што је Ариље постало, као и напора које општинска власт чини да услови за живот људи у овом месту буду бољи:

У новијој историји, од седамдесетих град и општина Ариље се убрзано развијају. Уз доста смелости, одважности, осећаја за бизнис и неуморан труд и рад, Ариљци су успели да савладају многа тешка времена, политичка и економска, а недаће су долазиле и пролазиле. Овде се рано јавило приватно предузетништво, а предузетнички дух је код Ариљаца, изгледа више развијен него код осталих.

Ово је град вредних људи који се боре и учествују у суровој тржишној утакмици и верујте ни мало не заостају ни за значајно већим ривалима. Ми као локална власт се трудимо да им у свему што је у нашој моћи помогнемо.

Председница је истакла да се великим активизмом наших суграђана и уз помоћ општине решавају бројни инфраструктурни проблеми, и да је упркос тешким временима, Ариље велико градилиште. У претходној години изграђено је и асфалтирано преко 20 километара путева у селима, изграђена је и стављена у функцију канализациона мрежа у укупној дужини од 15 километара, а водовод у селима дуж Моравице урађен је у приближно истој дужини.

Једна од најзначајнијих инвестиција у претходном периоду је свакако спортска хала и уређење градског парка, чијом употребом су омогућени разноврасни спортски и културни садржаји. Доградњом Дечјег вртића у Погледи решен је проблем смештаја деце и укинута листа чекања за упис деце у вртић, а изградњом пумпне станице и реконструкцијом цевовода решени су неки од кључних проблема водоснабдевања.

SvečanostСвечаност
Свечаност
bwd  Страна 1/3  fwd
Свечаност
Свечаност
Свечаност
Свечаност
Свечаност
Свечаност

Доста се радило на модернизацији Општонске управе. Опремљен је и почео са радом општински Услужни центар, у Општинској управи формирана је јединица за наплату локалних прихода чиме се донекле попуњава прилићно истањен општински буџет. У настојању да се подстакне ревитализација села и рурални развој, општина је ове године из аграрног буџета кредитирала 10 пољопривредника.

Задовољни смо што наша локална самоуправа располаже са људским ресурсима и таквом техничком опремљеношћу које нам омогућују да искористимо све прилике које нам се пружају за коришћење донаторских средстава за пројекте чијом реализацијом настојимо да услове живота наших суграђана унапредимо, учинимо им живот лакшим, угоднијим, здравијим. На време смо схватили да подршка Европске Уније на путу Србије ка чланству и нама, као малој општини може значајно да помогне. Још увек је Ариље једна од водећих општина по приливу донаторских средстава из ЕУ, сразмерно величини општине.

Наша општина тренутно има потписане уговоре са Делегацијом ЕУ у Србији за финансирање четири пројекта на којима смо носиоци и четири пројекта на којима смо партнери, укупне вредности од преко 1,5 милиона евра. То су вредни пројекти за рурални развој, унапређење производње малине, брендирање ариљске малине, развој туризма и заштите животне средине. Поред тога, два пројекта финансира швајцарска влада у износу од 250.000 СЦФ, а односе се на израду Просторног плана општине Ариље и Генералног плана општине.

Међутим, има још много тога да се уради у општини и ми прихватамо нове изазове. Дугачак је списак планираних пројеката које диктирају потребе наших грађана.

У овој години планирамо да завршимо започету надградњу школске кухиње, да реконструишемо зграду општине, да реконструиошемо улице Милоша Глишића и Бошка Бухе, завршимо другу деоницу латвичког пута, да инвестиционо помогнемо нашим школама, да идентификујемо општинску имовину, да запошљавамо кроз јавне радове, обуку приправника и припремимо нове пројекте са којима ћемо конкурисати код Европске Уније.

На крају обраћања, председница општине је изразила оптимизам да ће се планови и започети пројекти остварити, и свим Ариљцима честитала славу.

Братимљење општина

Свечану седницу, обележило је братимљење између општине Ариље са општином Соколац. Повељу о братимљењу потписали су председница општине Ариље, др Мирјана Авакумовић, и начелник општине Соколац Душан Ковачевић. Иницијатива за братимљење и успостављање сарадње између општина Ариље и Соколац потекла је од младих волонтера из ова два града који су већ развили међусобне и вишеструке везе сарадње и пријатељства на личном, породичном, образовном, едукативном, културном и спортском плану. Поред тога, ове две општине учествују и у неколико пројеката прекограничне сарадње у области пољопривреде.

Након потписивања повеље, представници збратимљених општина раменили су пригодне поклоне.

Potpisivanje Povelje o bratimljenju dve opštineПотписивање Повеље о братимљењу две општине
Потписивање Повеље о братимљењу две општинеИспред општине Ариље, председница др. Мирјана Авакумовић и начелник општине Соколац, Душан Ковачевић.
bwd  Страна 1/2  fwd
Потписивање Повеље о братимљењу две општине
Потписивање Повеље о братимљењу две општине
Потписивање Повеље о братимљењу две општине
Потписивање Повеље о братимљењу две општине
Потписивање Повеље о братимљењу две општине
Потписивање Повеље о братимљењу две општине

Додела општинских признања

Свечана седница је посебна прилика када се заслужним појединцима додељују пригодна општинска признања, на основу Скупштинске Одлуке која је донета на седници одржаној 26. маја 2011. године.

Скупштина општине је једногласно донела Одлуку да Повељу, као највише јавно признање које наша општина даје за изузетне заслуге и допринос развоју и угледу заједнице, додели академику професору доктору Миљку Сатарићу из Новог Сада за изузетне резултате и достигнућа у области фундаменталних наука.

Dobitnici javnih priznanjaДобитници јавних признања
Добитници јавних признањаКао највише јавно признање које наша општина даје за изузетне заслуге и допринос развоју и угледу заједнице, Скупштина општине Ариље доделила је Повељу, Академику професору доктору Миљку Сатарићу из Новог Сада, који је пореклом из Миросаљаца, за изузетне резултате и достигнућа у области фундаменталних наука.
bwd  Страна 1/2  fwd
Добитници јавних признања
Добитници јавних признања
Добитници јавних признања
Добитници јавних признања
Добитници јавних признања
Добитници јавних признања

Захваливши се на добијеном признању, господин Сатарић је изјавио да је до сада добио многа признања, од града Новог Сада је два пута награђен Октобарском наградом, али му ово признање емотивно много значи, јер је рођен у овом крају.

Похвале, као јавно признање, ове године Скупштина општине доделила је: Раду Миловановићу за резултате постигнуте у пословању у угоститељској делатности; приватном предузећу „Исак“ д.о.о. Ариље за резултате постигнуте у пословању у области текстилне индустрије: Ненаду Новаковићу из Латвице за изузетне резултате постигнуте у спорту, Милојку Ћирјаковићу из Вирова за изузетне резултате постигнуте у пољопривредној производњи; Милени Ненадић из Латвице за резултате постигнуте у области противградне заштите; Ненаду Васовићу из Ариља, за племенит гест враћања нађене туђе изгубљене ствари.

Финансијска подршка ученицима и студентима

Према Одлуци о оснивању Фонда за финансијску подршку успешним ученицима и студентима Скупштина општине додељује новчане награде ученицима и студентима за освојена прва три места на републичком, или за три прва места на међународним такмичењима.

Добитници награда су ученици Средње школе „Свети Ахилије“ и то:

Милена Илић и Сања Виторовић, за освојено прво место на републичком такмичењу из предмета текстил и кожарски материјали и ученички тим у саставу Стефан Луковић, Ђорђе Жунић и Димитрије Стојановић, освојио је прво место на републичком такмичењу у предузетништву из предмета економија, право и администрација.

Milena Ilić i Sanja Vitorović, za prvo mesto na republičkom takmičenju iz predmeta tekstilni i kožarski materijali.Милена Илић и Сања Виторовић, за прво место на републичком такмичењу из предмета текстилни и кожарски материјали.
Милена Илић и Сања Виторовић, за прво место на републичком такмичењу из предмета текстилни и кожарски материјали.Према Одлуци о финансијској подршци успешним ученицима и студентима, Скупштина општине доделила је новчане награде ученицима и студентима за освојена прва места на републичким и међународним такмичењима.
bwd  Страна 1/2  fwd
Милена Илић и Сања Виторовић, за прво место на републичком такмичењу из предмета текстилни и кожарски материјали.
Стефан Луковић, Ђорђе Жунић и Димитрије Стојановић,  који су као тим освојили прво место на републичком такмичењу у предузетништву из предмета економија, право и администрација.
Александра Ђукић, за освојено друго место на републичком такмичењу из српског језика и књижевности.
Јелена Бабић, за освојено друго место на републичком такмичењу из познавања текстилних материјала.
Ученичкој компанији „ Јуниор Вижен“ за најбоље урађен бизнис план,  награду је примио Миладин Марјановић.
Матија Спасојевић, који је освојио прво место на Међународном такмичењу гудача 2011. године на виолини, одржаном у Нишу.

Награде за освојена друга места на републичким такмичењима добили су: Александра Ђукић, из српског језика и књижевности, Јелена Бабић из познавања текстилних материјала, Ученичка компанија „Јуниор Вижен“ за најбоље урађен бизнис план, коју је примио представник компаније Миладин Марјановић и Анка Јевремовић, за резултате постигнуте у Истраживачкој станици Петница „Корак у науку“.

Добитник награде на међународном такмичењу је Матија Спасојевић, који је освојио прво место на Међународном такмичењу гудача 2011. године на виолини, одржаном у Нишу. Матија има шест година и његов таленат је откривен на манифестацији АРЛЕМ ( ариљска летња школа младих музичара) која се одржава под покровитељством СО Ариље, коју су установили чланови породице Младеновић, угледни професори универзитета уметности, пореклом из Ариља.

Natalija Kostić, učenica Gimnazije u Nišu, Sonja Antić, učenica Gimnazije u Požarevcu i Đorđe Bengin, učenik Gimnazije u Kikindi.Наталија Костић, ученица Гимназије у Нишу, Соња Антић, ученица Гимназије у Пожаревцу и Ђорђе Бенгин, ученик Гимназије у Кикинди.
Наталија Костић, ученица Гимназије у Нишу, Соња Антић, ученица Гимназије у Пожаревцу и Ђорђе Бенгин, ученик Гимназије у Кикинди.Добитници награда из Фонда др.Зоран Ђинђић.
bwd  Страна 1/2  fwd
Наталија Костић, ученица Гимназије у Нишу, Соња Антић, ученица Гимназије у Пожаревцу и Ђорђе Бенгин, ученик Гимназије у Кикинди.
Наталија Костић, ученица Гимназије у Нишу, Соња Антић, ученица Гимназије у Пожаревцу и Ђорђе Бенгин, ученик Гимназије у Кикинди.
Наталија Костић, ученица Гимназије у Нишу, Соња Антић, ученица Гимназије у Пожаревцу и Ђорђе Бенгин, ученик Гимназије у Кикинди.
Наталија Костић, ученица Гимназије у Нишу, Соња Антић, ученица Гимназије у Пожаревцу и Ђорђе Бенгин, ученик Гимназије у Кикинди.
У културно забавном програму учествовала је Исидора Лончаревић.
У културно забавном програму учествовало је КУД „Ариље“.

За најуспешније радове на Смотри ученика гимназија Србије „Слободна мисао“ из области филозофије и социологије, Скупштина општине Ариље доделила је и ове године награду „др Зоран Ђинђић“, кој је добитницима уручио др Зоран Мићовић, бивши председник општине.

Ученици гимназије, Наталија Костић из Ниша, Соња Антић из Пожаревца и Ђорђе Бенгин из Кикинде су овогодишњи лауреати.

Током одржавања свечане седнце Скупштине општине Ариље, уприличен је пригодан културно – уметнички програм.


Неwер неwс итемс:
Олдер неwс итемс:

 

Цомментс 

 
0 # Батан Зецевиц 2011-06-03 06:01
Браво земљаци,

Само тако напред "без политике". Дивим се овим младим људима попут Плазинцица и председнице Авакумовиц. Радујуем се сваком доласку у Ариље и то са поносом истицем. Моји уцитељи су били Владе И Љубинка Меловиц.

Батан Зецевиц,
родјен у Београду, одрастао у Ариљу, а сада на "привременом" боравку у Калифорнији" у потрази за "хуманијим" зивотом. Пуно наводника, ваљда да се не преварим у оценама. Волео бих да су моја опазања стварна, али су сигурно од срца.

Радујем се сваком новом сусрету са пријатељима у Ариљу поцетком Септембра као и сваке године. Зе мене и моје је то догадјај године. Долазак у Ариље је ако не једини онда главни разлог моје посете Србији сваке године.
Планирам да пензионерске дане проводим у Ариљу.
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 

Адд цоммент

Регистрацијом на сајт општине добићете већа права приликом писања коментара (нпр. аутоматска објава ваших коментара), као и могућност да активно учествујете у дискусијама на форуму.

Сецуритy цоде
Рефресх

Општина Ариље - Званична интернет презентација.  © 2005 - 2018