Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti

Početna strana

  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Kultura Štampa El. pošta

Nosilac aktivnosti iz oblasti kulture je Narodna biblioteka, polivalentni model kulturno-informativnog centra, u okviru koje su opštinska biblioteka, bioskop, gradska galerija i list "Ariljski horizonti". Arilje je svoju prvu čitaonicu, o kojoj svedoči vest u listu "Socijaldemokrat", dobilo 1895. Ta godina se uzima kao godina osnivanja biblioteke. Na 107. godišnjicu osnivanja, 25.novembra 2002.godine, svečano je otvorena nova zgrade Narodne biblioteke Arilje .

Povezane stranice:
Narodna biblioteka
Dobrilo Nenadić
Orkestar Danijela

U gradu postoji jedan bioskop sa 194 sedišta. Bioskop je smešten u zgradi Sokolskog doma koja je sagrađena 1936. godine. Uz pomoć donatorskih sredstava norveške vlade zgrada je adaptirana tokom 2000. godine. Broj posetilaca u ariljskom bioskopu kreće se znatno iznad proseka za Srbiju i Zlatiborski okrug. Osim filmskih projekcija, bioskopska sala se koristi i za druge namene: pozorišne predstave profesionalnih i amaterskih pozorišta, tribine, književne večeri, nastupe folklornih grupa, razna savetovanja, stranačke skupove i slično.

Gradska galerija radi u sastavu i u okviru programa Narodne biblioteke. Bavi se izlagačkom delatnošću umetničkih dela i predmeta muzejske i arheološke vrednosti, kao i širenjem vizuelne pismenosti kroz rad sa mladima u okviru likovnih radionica, samostalno, ili u saradnji sa Komisijom za prevenciju bolesti zavisnosti SO-e Arilje.

Izdavačka delatnost u okviru ove ustanove obavlja se kroz izdavanje lista "Ariljski horizonti", kao drugog obnovljenog izdanja lista iz 1970. godine. List izlazi jednom mesečno. Redakcija priprema za štampu i službeno glasilo : " Službeni glasnik opštine Arilje".

U okviru Narodne biblioteke u poslednje tri godine radi i KUD ARILjE-kulturni ansambl koji ima orkestar i folklornu grupu i okuplja oko 40 članova. U gradu postoje i dve privatne škole koje imaju slične ansamble i rade uglavnom sa mlađim uzrastom ("Orfej" i "Polet").

Od kulturno zabavnih, sportskih ili duhovnih manifestacija u gradu se održavaju:

  1. Dečja manifestacija: "Ariljske zimske radosti" - Organizator Komisija za prevenciju bolesti zavisnosti SO-e Arilje, u vreme zimskog školskog raspusta (januar-februar)
  2. "Majski dani kulture" - Organizator Narodna biblioteka, maj mesec;
  3. "Smotra stvaralaštva amatera Zlatiborskog okruga" - organizator Narodna biblioteka, oktobar mesec;
  4. Likovna kolonija koja je radila tokom jula meseca ne održava se zadnjih par godina, zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali se ulažu napori da se obnovi njen rad.
 

Vremenska prognoza za Arilje - narednih 7 dana

Ponedeljak., 27 Februar.
Delimična oblačnost.
17 oC /5 oC
  10 km/h
Utorak., 28 Februar.
Oblačnostrano ujutru  vedro tokom dana. Nešto oblaka tokom noći.
18 oC /6 oC
  20 km/h
Sreda., 1 Martt
Oblačnost ujutru, kiša u ostalom delu dana.
14 oC /3 oC
  24 km/h
Četvrtak., 2 Martt
Vedro.
16 oC /2 oC
  8 km/h
Petak., 3 Martt
Nešto oblaka.
17 oC /4 oC
  9 km/h
Subota., 4 Martt
Delimična oblačnost.
20 oC /5 oC
  16 km/h
Nedelja., 5 Martt
Delimična oblačnost tokom dana. Moguća kiša tokom noći.
20 oC /5 oC
  22 km/h
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.   © 2005 - 2015