Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Kultura Štampa El. pošta

Nosilac aktivnosti iz oblasti kulture je Narodna biblioteka, polivalentni model kulturno-informativnog centra, u okviru koje su opštinska biblioteka, bioskop, gradska galerija i list "Ariljski horizonti". Arilje je svoju prvu čitaonicu, o kojoj svedoči vest u listu "Socijaldemokrat", dobilo 1895. Ta godina se uzima kao godina osnivanja biblioteke. Na 107. godišnjicu osnivanja, 25.novembra 2002.godine, svečano je otvorena nova zgrade Narodne biblioteke Arilje .

Povezane stranice:
Narodna biblioteka
Dobrilo Nenadić
Orkestar Danijela

U gradu postoji jedan bioskop sa 194 sedišta. Bioskop je smešten u zgradi Sokolskog doma koja je sagrađena 1936. godine. Uz pomoć donatorskih sredstava norveške vlade zgrada je adaptirana tokom 2000. godine. Broj posetilaca u ariljskom bioskopu kreće se znatno iznad proseka za Srbiju i Zlatiborski okrug. Osim filmskih projekcija, bioskopska sala se koristi i za druge namene: pozorišne predstave profesionalnih i amaterskih pozorišta, tribine, književne večeri, nastupe folklornih grupa, razna savetovanja, stranačke skupove i slično.

Gradska galerija radi u sastavu i u okviru programa Narodne biblioteke. Bavi se izlagačkom delatnošću umetničkih dela i predmeta muzejske i arheološke vrednosti, kao i širenjem vizuelne pismenosti kroz rad sa mladima u okviru likovnih radionica, samostalno, ili u saradnji sa Komisijom za prevenciju bolesti zavisnosti SO-e Arilje.

Izdavačka delatnost u okviru ove ustanove obavlja se kroz izdavanje lista "Ariljski horizonti", kao drugog obnovljenog izdanja lista iz 1970. godine. List izlazi jednom mesečno. Redakcija priprema za štampu i službeno glasilo : " Službeni glasnik opštine Arilje".

U okviru Narodne biblioteke u poslednje tri godine radi i KUD ARILjE-kulturni ansambl koji ima orkestar i folklornu grupu i okuplja oko 40 članova. U gradu postoje i dve privatne škole koje imaju slične ansamble i rade uglavnom sa mlađim uzrastom ("Orfej" i "Polet").

Od kulturno zabavnih, sportskih ili duhovnih manifestacija u gradu se održavaju:

  1. Dečja manifestacija: "Ariljske zimske radosti" - Organizator Komisija za prevenciju bolesti zavisnosti SO-e Arilje, u vreme zimskog školskog raspusta (januar-februar)
  2. "Majski dani kulture" - Organizator Narodna biblioteka, maj mesec;
  3. "Smotra stvaralaštva amatera Zlatiborskog okruga" - organizator Narodna biblioteka, oktobar mesec;
  4. Likovna kolonija koja je radila tokom jula meseca ne održava se zadnjih par godina, zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali se ulažu napori da se obnovi njen rad.
 
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015