Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

Најновије
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Култура Штампа Ел. пошта

Носилац активности из области културе је Народна библиотека, поливалентни модел културно-информативног центра, у оквиру које су општинска библиотека, биоскоп, градска галерија и лист "Ариљски хоризонти". Ариље је своју прву читаоницу, о којој сведочи вест у листу "Социјалдемократ", добило 1895. Та година се узима као година оснивања библиотеке. На 107. годишњицу оснивања, 25.новембра 2002.године, свечано је отворена нова зграде Народне библиотеке Ариље .

Повезане странице:
Народна библиотека
Добрило Ненадић
Оркестар Данијела

У граду постоји један биоскоп са 194 седишта. Биоскоп је смештен у згради Соколског дома која је саграђена 1936. године. Уз помоћ донаторских средстава норвешке владе зграда је адаптирана током 2000. године. Број посетилаца у ариљском биоскопу креће се знатно изнад просека за Србију и Златиборски округ. Осим филмских пројекција, биоскопска сала се користи и за друге намене: позоришне представе професионалних и аматерских позоришта, трибине, књижевне вечери, наступе фолклорних група, разна саветовања, страначке скупове и слично.

Градска галерија ради у саставу и у оквиру програма Народне библиотеке. Бави се излагачком делатношћу уметничких дела и предмета музејске и археолошке вредности, као и ширењем визуелне писмености кроз рад са младима у оквиру ликовних радионица, самостално, или у сарадњи са Комисијом за превенцију болести зависности СО-е Ариље.

Издавачка делатност у оквиру ове установе обавља се кроз издавање листа "Ариљски хоризонти", као другог обновљеног издања листа из 1970. године. Лист излази једном месечно. Редакција припрема за штампу и службено гласило : " Службени гласник општине Ариље".

У оквиру Народне библиотеке у последње три године ради и КУД АРИЉЕ-културни ансамбл који има оркестар и фолклорну групу и окупља око 40 чланова. У граду постоје и две приватне школе које имају сличне ансамбле и раде углавном са млађим узрастом ("Орфеј" и "Полет").

Од културно забавних, спортских или духовних манифестација у граду се одржавају:

  1. Дечја манифестација: "Ариљске зимске радости" - Организатор Комисија за превенцију болести зависности СО-е Ариље, у време зимског школског распуста (јануар-фебруар)
  2. "Мајски дани културе" - Организатор Народна библиотека, мај месец;
  3. "Смотра стваралаштва аматера Златиборског округа" - организатор Народна библиотека, октобар месец;
  4. Ликовна колонија која је радила током јула месеца не одржава се задњих пар година, због недостатка финансијских средстава, али се улажу напори да се обнови њен рад.
 

Временска прогноза за Ариље - наредних 7 дана

Четвртак., 23 Мартт
Делимична облачност.
25 oC /10 oC
  7 km/h
Петак., 24 Мартт
Ведро ујутру, делимична облачност у осталом делу дана.
24 oC /10 oC
  10 km/h
Субота., 25 Мартт
Делимична облачност.
16 oC /7 oC
  10 km/h
Недеља., 26 Мартт
Ведро ујутру, киша уз периоде ведрог времена у осталом делу дана.
20 oC /6 oC
  15 km/h
Понедељак., 27 Мартт
Облачно уз могуће слабе пљускове.
11 oC /5 oC
  10 km/h
Уторак., 28 Мартт
Облачност ујутру, облачно уз могуће пљускове у осталом делу дана.
17 oC /3 oC
  11 km/h
Среда., 29 Мартт
Слаба кишарано ујутру  облачност током дана. Увече ведро.
18 oC /6 oC
  12 km/h

Временска прогноза

Температура:
Макс. ветар:
Ариље - Четвртак., 23 Мартт
Делимична облачност. 25 oC / 10 oC
  7 km/h
Општина Ариље - Званична интернет презентација.  © 2005 - 2015