Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Obrazovanje Štampa El. pošta

U oblasti predškolskog obrazovanja u opštini radi jedan dečiji vrtić, sa izdvojenim objektom za predškolsku decu.

U oblasti osnovnog obrazovanja na području opštine postoje 4 matične osnovne škole sa 10 izdvojenih odeljenja i oko 1800 učenika. Matične osnovne škole su:

 1. Stevan Čolović u Arilju
 2. Ratko Jovanović u Kruščici
 3. Svetolik Lazarević u Brekovu
 4. Jezdimir Tripković u Latvici.

98,9% učenika je srpske nacionalnosti, dok je 1,1% učenika romske nacionalnosti.

Broj učenika u odeljenju kreće se u intervalu od 2 (u seoskim školama) do 32 u školi u Arilju. Prosek na nivou opštine je 18.8 učenika po odeljenju, dok je prosek na nivou Zlatiborskog okruga 19.3. Broj učenika u školama u Kruščici i Brekovu drastično se smanjio u odnosu na period od pre 15-20 godina zbog migracija stanovništva iz ovih udaljenih sela u gradska i prigradska naselja. Međutim, broj učenika u ovim školama u poslednjih 5 godina ne opada i postoji tendencija blagog rasta iz godine u godinu.

Na teritoriji opštine Arilje postoji jedna srednja škola sa oko 750 učenika. U srednjoj školi zastupljeno je pet područja rada i to:

 1. Mašinstvo i obrada metala,
 2. Elektrotehnika,
 3. Tekstilstvo i kožarstvo,
 4. Ekonomija,
 5. Gimnazija.

Analizom potreba lokalne privrede, srednja škola poslednjih godina uvodi nove obrazovne profile (elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje, modelar odeće).

Obrazovna struktura stanovništva u opštini Arilje značajno se popravila u poslednjih 20-ak godina. Broj stanovnika bez i sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem smanjio se sa 60% u 1981. godini na 27% od broja stanovnika preko 15 godina, u 2002. godini. Međutim, ako uporedimo obrazovnu strukturu stanovništva na nivou opštine sa podacima na nivou Republike i Okruga, vidimo da je ona nepovoljnija u opštini Arilje. Naime, veće je učešće stanovništva sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem u odnosu na prosek Republike i Okruga, dok je udeo stanovništva sa višim i visokim stepenom obrazovanja (5.9%) znatno ispod proseka Republike i Okruga.

 
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015