Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Položaj Штампа Ел. пошта

Položaj Arilja u SrbijiPoložaj Arilja u SrbijiOpština Arilje se nalazi u zapadnom delu Republike Srbije u slivu čistih planinskih reka Rzava i Moravice, pored magistralnog puta Požega - Ivanjica. Predstavlja sastavni deo Zlatiborskog okruga, i po konfiguraciji zemljišta pripada brdsko-planinskom području sa uskim pojasom ravnice oko reke Moravice.

Udaljeno je od Beograda 195 km, Čačka 46 km, Užica 36 km, Požege 12 km i Ivanjice 28 km. gornjeg područja opštine su i preko 1000 metara. Najviši vrh opštine je planina Kukutnica u selu Bjeluša sa 1328 metara nadmorske visine. Površina opštine je 349 km(2) na čijem području živi 19.784 stanovnika (prema popisu iz 2002 godine), grupisanih u 22 mesne zajednice. Prosečna gustina naseljenosti 56,5 stanovnika na 1 km2. Samo gradsko područje zahvata 668 ha, a naseljava ga oko 7.000 stanovnika.

Priroda je ovo područje nagradila bogatim i atraktivnim šumskim predelima, bistrim planinskim izvorima, potocima i rekama, tako da se ovaj kraj ubraja u najčistije i najzdravije i najzdravije sredine u Srbiji. Tako očuvana priroda, neugrožena čovekovom nebrigom, pruža izvaredne uslove za proizvodnju (Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac). Voda za ove potrebe zahvata se direktno sa vodotoka Rzava, koji sa prvom nosi epitet najčistije reke u Srbiji. Sadašnji kapacitet Fabrike za preradu vode od 1200 litara u sekundi pijaće vode, izgradnjom akumulacije "Svračkovo" biće povećan na 2500 litara u sekundi, čime će mnogo veći broj stanovnika Srbije dobiti čistu pijaću vodu sa reke Rzav.

Broj zaposlenih iznosi oko 4.500, dok se oko 2.100 stanovnika opštine vodi kao nezaposleno. Putnu mrežu u opštini čini oko 360 km kategorisanih puteva i oko 400 km nekategorisanih. Od kategorisanih puteva oko 180 km je asfaltiranih. Sva mesta u opštini su elektrificirana i pokrivena telefonskom mrežom.

Vode Arilja nisu samo čiste, već i lekovite. U selu Visoka udaljenom 34 km od sedišta opštine, nalazi se visočka Banja, čija voda izvire u samom koritu reke. Ova voda pripada kategoriji kalijum – magnezijum – hidrokarbonatnim, oligomineralnim hipotermalnim vodama. Temperatura ove vode je 28OC a leči reumu, bolesti kostiju, srčane tegobe, živce i izuzetno poboljšava vid.

Panorama AriljaPanorama AriljaOd 1970. godine, Arilje je poznato i po tome što predstavlja epicentar svetske proizvodnje maline. Proizvodnjom maline se u ovom kraju bavi gotovo celokupno stanovništvo, od poljoprivrednih proizvodjača kojim je to osnovno zanimanje do lekara, profesora, službenika koji na ovaj način ostvaruju potrebne dopunske prihode.

Trenutno se malina plantažno gaji na oko 1.200 ha, a godišnje se proizvede preko 1.400 vagona ekstra klase jagodičastog voća, odabranih sorti. Na području opštine postoji preko 50 hladnjača (u društvenoj i privatnoj svojini) za zamrzavanje maline, odakle se ovo voće u zamrznutom stanju tokom cele godine transportuje na strana tržišta.

Ovo područje je od davnina poznato i po proizvodnji drugog voća, pre svega šljive požegače i jabuke budimke. U poslednje vreme se u dolini Moravice plantažno gaje nove sorte jabuka i šljiva. Danas je na tržištu veoma pozanata i jabuka iz Arilja pod robnom markom "JABULEND".

Šume ovog kraja bogate su jestivim pečurkama: vrganjom, smrčkom, lisičarkom, mlečnjačom i drugim vrstama, prisutnim i u kuhinjama širom Evrope. Čiste reke pogoduju gajenju ribe. Na teritoriji opštine izgrađeno je više ribnjaka za proizvodnju riblje mlađi, potočne pastrmke, ali i kalifornijske.

Vredni domaćini proizvode i znatne količine krompira, ali i mlečnih proizvoda sira i kajmaka, kao i Užičke pršute.

U najkraćem, Arilje je grad vrednih i preduzimljivih ljudi, čiste vode i vazduha i grad zdrave hrane.

 
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2018