Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Projekat borovnica Štampa El. pošta

Projekat borovnicaProjekat borovnica

U sadašnjim veoma složenim društveno-ekonomskim prilikama i otežanim uslovima privređivanja poljoprivreda je jedna od najvitalnijih grana srpske privrede. Zahvaljujući izuzetno povoljnim prirodnim uslovima poljoprivredni proizvodi proizvedeni u našoj zemlji po kvalitetu su u samom svetskom vrhu i kao takvi nalaze svoje mesto na probirljivom i veoma zatvorenom tržištu razvijenih zemalja zapada. Tu se pre svega radi o smrznutom voću i povrću, među kojem jagodasto voće zauzima vodeće mesto.

Visokožbunasta američka borovnica potiče iz SAD. U divljem stanju se prostire u istočnom delu SAD-a (od Floride na jugu do Mičigena na severu). Dostiže visinu od 3 - 4,5 m, a najbolje uspeva na vlažnim staništima i većoj nadmorskoj visini. Zbog specifičnosti korenovog sistema, veoma je osetljiva na sušu. Prema poslednjim podacima visokožbunasta borovnica se u SAD-u gaji na površini od oko 8500 ha, sa godišnjom proizvodnjom oko 50000 tona. Borovnica se na nešto većim površinama gaji i u Kanadi, Holandiji, Engleskoj, Novom Zelandu, Australiji, Čileu, Švajcarskoj, Belgiji i Nemačkoj.

U našoj zemlji ima veoma malo iskustava u gajenju visokožbunaste borovnice. Od 70-tih godina prošlog veka do danas činjeno je nekoliko pokušaja uvođenja u proizvodnju ove plemenite voćne vrste. Uprkos relativno povoljnim uslovima rezultati su uglavnom bili nezadovoljavajući, tako da je i interes proizvođača bio zanemarljiv.

Ovim projektom predviđa se podizanje 20 ha savremenih zasada borovnice u Arilju i okolini čime, će se u skorijem periodu inostranom tržištu ponuditi relativno veća količina kvalitetnog stonog voća i plodova za raznovrsnu industrijsku preradu, a proizvođačima omogućiti uspešno poslovanje na domaćem i stranom tržištu. Omogućiće se i potpunije korišćenje postojećih hladnjača kao i podizanje novih prerađivačkih kapaciteta.

S druge strane, pored postojeće, angažovaće se i nova radna snaga, čime će se povoljno delovati na dopunsko zapošljavanje, čak i onih kategorija stanovništva koje pripada kategoriji izdržavanog (deca, starije osobe, penzioneri). Isto tako, savremeni visokointenzivni zasadi, koji će u narednom periodu biti podignuti na više lokaliteta, povoljno će delovati na podizanje stručnog nivoa okolnih poljoprivrednih proizvođača , kao i na porast interesovanja za podizanje novih savremenih zasada borovnice.

Značajno je napomenuti da se proizvodnja borovnice ostvaruje uz minimalno angažovanje uvoznih komponenti i da se njenim izvozom platni bilans opštine Arilje i njenog stanovništva značajno popravlja. Proizvodnja i izvoz borovnice, kao i drugih potpuno domaćih, a posebno poljoprivrednih proizvoda je za ovu sredinu od velikog značaja. Za to se valja dobro i na vreme pripremiti, što mi na ovaj način i činimo.

autor:
CENTAR ZA VOĆARSTVO ČAČAK
šef službe za jagodasto voće
dipl. ing. Aleksandar Leposavić

 

- Projekat uvođenja plantažnog gajenja kulture borovnice u Opštini Arilje

 
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015