Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Привреда Пољопривреда Пројекат боровница
Пројекат боровница

Пројекат боровницаПројекат боровница

У садашњим веома сложеним друштвено-економским приликама и отежаним условима привређивања пољопривреда је једна од највиталнијих грана српске привреде. Захваљујући изузетно повољним природним условима пољопривредни производи произведени у нашој земљи по квалитету су у самом светском врху и као такви налазе своје место на пробирљивом и веома затвореном тржишту развијених земаља запада. Ту се пре свеga ради о смрзнутом воћу и поврћу, међу којем јагодасто воће заузима водеће место.

Високожбунаста америчка боровница потиче из САД. У divљем стању се простире у источном делу САД-а (од Флориде на југу до Мичигена на северу). Достиже висину од 3 - 4,5 м, а најбоље успева на влажним стаништима и већој надморској висини. Због специфичности кореновог система, веома је осетљива на сушу. Према последњим подацима високожбунаста боровница се у САД-у gaји на површини од око 8500 ха, са годишњом производњом око 50000 тона. Боровница се на нешто већим површинама gaји и у Канади, Холандији, Енглеској, Новом Зеланду, Аустралији, Чилеу, Швајцарској, Белгији и Немачкој.

У нашој земљи има веома мало искустава у gaјењу високожбунасте боровнице. Од 70-тих година прошлог века до данас чињено је неколико покушаја увођења у производњу ове племените воћне врсте. Упркос релативно повољним условима резултати су углавном били незадовољавајући, тако да је и интерес произвођача био занемарљив.

Овим пројектом предвиђа се подизање 20 ха савремених засада боровнице у Ариљу и околини чиме, ће се у скоријем периоду иностраном тржишту понудити релативно већа количина квалитетног стоног воћа и плодова за разноврсну индустријску прераду, а произвођачима омогућити успешно пословање на домаћем и страном тржишту. Омогућиће се и потпуније коришћење постојећих хладњача као и подизање нових прерађивачких капацитета.

С друге стране, поред постојеће, анgaжоваће се и нова радна снаga, чиме ће се повољно деловати на допунско запошљавање, чак и оних категорија становништва које припада категорији издржаваног (деца, старије особе, пензионери). Исто тако, савремени високоинтензивни засади, који ће у наредном периоду бити подигнути на више локалитета, повољно ће деловати на подизање стручног нивоа околних пољопривредних произвођача , као и на пораст интересовања за подизање нових савремених засада боровнице.

Значајно је напоменути да се производња боровнице остварује уз минимално анgaжовање увозних компоненти и да се њеним извозом платни биланс општине Ариље и њеног становништва значајно поправља. Производња и извоз боровнице, као и других потпуно домаћих, а посебно пољопривредних производа је за ову средину од великог значаја. За то се ваља добро и на време припремити, што ми на овај начин и чинимо.

аутор:
ЦЕНТАР ЗА ВОЋАРСТВО ЧАЧАК
шеф службе за јагодасто воће
дипл. инг. Александар Лепосавић

 

- Пројекат увођења плантажног gaјења културе боровнице у Општини Ариље

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018