Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova

Turizam

Turizam i rekreacija na teritoriji opštine Arilje, uz komplementarne aktivnosti (poljoprivredu, zanatstvo, ugostiteljastvo itd.), predstavljaju potencijalno vrlo značajnu privrednu aktivnost, prvenstveno zbog povoljnih prirodnih uslova i izuzetnih prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti.

Međutim, turizam, kao privredna grana, nije razvijen na zadovoljavajućem nivou. Postojeći kapaciteti ne daju mogućnost širenju turističke usluge, pa se ne mogu očekivati veći ekonomski efekti od turističke delatnosti bez ulaganja u istu.

Ukupno učešće opštine Arilje u turističkom prometu regiona je oko 1%. Međutim, ovo je u mnogome uslovljeno konkuretnošću sa okolnom turističkom ponudom (Divčibare na severu, Golija na jugu, Zlatar na jugozapadu, Zlatibor na zapadu i Tara na severozapadu, kao prostori razvijenog planinskog, rekreativnog, letnjeg i zimskog turizma mogu predstavljati ograničenje, ali upravo i šansu Arilja za razvoj turizma u središtu ovih turističkih centara).

Turistički promet poslednjih godina pokazuje tendenciju rasta u pogledu broja turista i broja noćenja. Idealno mesto za odmor i rekreaciju je garni hotel "Mlinarev san" sagrađen nedaleko od centra grada, na obali Velikog Rzava. Pored obala Rzava nalazi se više prijatnih i skrovitih plaža "Bosa noga", "Sonjine čari", "Uski vir", "Urjak".

Komplementarnost opštine Arilje sa okruženjem do sada je nedovoljno isticana, jer nije bilo saradnje na planu razvoja turizma u Zapadnoj Srbiji. Zatvorenost u opštinske granice se veoma negativno odražava na turističku valorizaciju. U poslednje vreme značajne su aktivnosti Regionalne TO Zapadne Srbije na objedinjavanju turističke ponude regiona.

Najveći potencijal za razvoj turizma imaju opštinski centar i brdsko-planinska zona Opštine. Potencijali za planinski turizam i rekreaciju su u pogodnostima za planinarenje i izlete, lov i ribolov, aktivnu rekreaciju i boravak u očuvanoj prirodi. Zimski turizam i rekreacija su po potencijalima skromniji od letnjeg.

 

Na području opštine najznačajnija su sledeća postojeća i planirana turistička područja:

  1. Gradski turistički centar Arilje (prostori za izlete i pešačke staze, kulturni turizam, poslovni turizam, sportsko rekreativni,
  2. Turistički centar Visoka, koji treba uspostaviti,
  3. Turistički centar Trešnjevica, koji treba uspostaviti,
  4. Planinska naselja – Bjeluša i Radoševo sa tradicionalnom seoskom arhitekturom,
  5. Punktovi seoskog turizma – Severovo, Kruščica, Grivska, Dobrače, Brekovo, sa lokalitetima i kompleksima (kanjoni Velikog Rzava, planirana akumulacija Orlovača, manastir Klisura, Crkva u Brekovu, Vodena pećina, Crkvica na Gradini, Bjeluška potajnica).

 

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2018