Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Konak Serdara Mićića Štampa El. pošta

Konak Serdara Jovana Mićića sagrađen je 1823. godine i najverovatnije je pripadao ondašnjem knezu rujanskom, serdaru užičke nahije Jovanu Mićiću.

Kuće su u to vreme imale štale u prizemlju, u kojima se držala stoka, dok je sprat bio namenjen za stanovanje. Ono što je karakteristično za ovu kuću je što ona nema štale i što je bila prva prava gradska kuća u Arilju namenjena samo za stanovanje ljudi.

Strast srpskih političara za kvadratima na atraktivnim lokacijama nije zaobišla ni davnašnjeg kneza Mićića. Imao je konak sa pratećim objektima opasan zidinama u Čajetini, koji su okupatori tenkovima porušili u Drugom svetskom ratu. Konak u Arilju je sazidao jer je voleo tu da boravi zimi.

Sazidan na zaravni jugozapadno od crkve, kao gradska spratna kuća sa doksatom, konak je postavio osnove varošice. Svojim izgledom i mestom sa koga se pružao fantastičan pogled prema Pogledi, Nebeškoj, Klokoču, i Golupcu izazivao je divljenje.

Dok su u to vreme ljudi živeli u drvenim kućama pokrivenim slamom, kneževa kuća, veličinom i načinom gradnje, predstavljala je pravi "dvor".

Inače za Serdara Mićića kažu da je bio vešt organizator, diplomata i neustrašiv junak. Prema legendi, tadašnjem političkom velikanu, Tarabići su smelo prorekli smrt od gladi, koja ga je posle promene dinastija i povratka Karadjordjevića i zadesila u zatvoru.


Noviji članci:
Stariji članci:

 
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015