Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
 • Страна
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

ТЕМА: Пар сугестија за сајт општине

19 дец 2009 08:41 Одг: Цирилица-латиница #260

 • Милан
Видим да је било неких промена на сајту, што ми се свиђа, нарочито то што је решен проблем са навигацијом.
Импонује ми то што сте искористили пар слика чији сам ја аутор.
Проблем са брзином учитавања је и даље присутан.

20 дец 2009 02:52 Одг: Пар сугетсија за сајт општине #261

Хвала Милане :)

Промена на сајту це бити јос, планирамо доста измена и побољсања и то не само козметицких.

Сто се тице брзине уцитавања сајта, истина је да постоји пуно нацина на које могу утицати путем уклањања непотребних делова кода или стилова, као и вецом оптимизацијом слика. Медјутим, ако се погледају тестови види се да сервер одговори на захтев корисника тек после 8-10 секунди а сајт од тог тренутка уцита нормалном брзином. Ово тренутно ресавамо са насом хостинг компанијом и по уклањању тог цекања (паузе) видецемо да ли је потребно урадити додатне оптимизације.

Хоцу да казем да овај сајт не садрзи никакав камен од 5 тона у себи па се споро уцитава. А и нисам сигуран да би уопсте требали полазити од корисника с брзином 56к приликом оптимизације.

21 дец 2009 07:54 Одг: Пар сугетсија за сајт општине #266

 • Бранко Бошковић
Администратор написао/ла:

А и нисам сигуран да би уопсте требали полазити од корисника с брзином 56к приликом оптимизације.


??? Колико људи у Ариљу има АДСЛ? 2-3%.

Велики део становништва које живи даље од центра града нема основне техничке услове за АДСЛ. Коме треба да служи wеб сајт Ариља? Само онима који живе у граду?

Ко живи у граду, лакше му је да "скокне" до Општине да узме нпр. Извод из матичне књиге рођених и сл. Веза са wеб сајтом Ариља више треба онима који не могу тако често долазити у град - и због наручивања документације и због информисања. Ти људи немају, и у скорије време не могу имати АДСЛ. Друге опције бежичног интернета су, још увек, прескупе за наше људе.

Мислим да горе цитирана реченица није на месту, посебно не од стране администратора (заиста не знам ко је администратор).

Да не буде како само критикујем, ево да дам неки предлог: Зашто не направити једну, далеко технички простију презентацију града за оне са споријом везом, како се то данас практикује. На тој презентацији би могле бити само сервисне информације, новости из града и могућност наручивања докумената. Дођете на почетну страну, а онда бирате да ли желите садржајнију или оптимизовану презентацију.

21 дец 2009 18:19 Одг: Пар сугетсија за сајт општине #269

Свако мозе приступити сајту опстине ма какву брзину имао. Цитираном реченицом нисам желео да отпишем кориснике са диал-уп везом у коришћењу сајта. Део те реченице који гласи "нисам сигуран" значи управо то да разумем ову проблематику али и да желим да презентација буде технички добро одрадјена такодје.

Свестан сам да немају сви АДСЛ нити могућност добијања истог и увек ћемо радити на оптимизацији ради олакшавања приступа и учитавања. Али мора се подвући нека граница измедју квалитета садржаја, величине, техничких могућности и брзине учитавања. Или направити две засебне целине као што си и предложио.

Наш сајт у великој мери користе и особе које не живе у Ариљу и који углавном имају веће брзине приступа. Циљ нам је направити презентацију која ће у највећој могућој мери задовољити све кориснике и на томе ћемо радити и даље.

03 јан 2010 11:58 Одг: Пар сугетсија за сајт општине #335

 • Бранко Бошковић
Да, све што си рекао је ок. Не треба зауставити развој сајта зато што део публике не може да му приступи у задовољавајуцем времену, из неких разлога. Ипак има места за оптимизовање.

Како је Бобан Јовановић навео, а мишљење једног од најквалитетнијих ИТ стручњака из Ариља треба уважити, овај форум, који се и нама са АДСЛ-ом споро учитава могао би бити другачије организован. На форуму не мора и не треба да постоје заглавља, банери, рекламе... Зашто не пребаците форум на неку адресу типа www.arilje.org.rs/forum или форум.ариље.орг.рс/?
У овом случају уместо Кунене можете инсталирати далеко квалитетнији пхпББ Форум који има далеко више опција а значајно је бржи од Кунене. Форум пхпББ је бесплатан и може се слободно преправљати.

Када сам пре неколико година, на захтев ондашње власти, радио пројекат општинског сајта (који је хваљен на сва уста, општеприхвацен, али реално скуп и који је на крају "конфискован" и делимицно коришцен без накнаде), предвидео сам пуно тога што у Ариље, које се развија великом брзином, ускоро мора доћи. На првом месту мислим на општински географски информациони систем.
Крагујевац је давно, у оквиру неког пилот-пројекта, запоцео са реализацијом ГИС-а. Био сам присутан на једној презентацији на којој су општински урбаниста и инжењери презентовали реализовани део пројекта. Сјајна ствар... Ариље то неће мимоићи, јер, већ по правилу, трчимо испред других општина у окружењу.

Ариљу су потребни опрема и софтвер који ће подржати развој ГИС-а и то би требало планирати у неком разумном року. Инжењере из области информационих технологија, просторног планирања, архитектуре, геодезије, геологије, хидрологије и сл., имамо.
Тада ће и општински wеб сајт бити на општинском серверу, па ће бити далеко лакше прилагодјавати га.

06 јан 2010 10:03 Одг: Пар сугетсија за сајт општине #342

Све сто си рекао је на месту и ту се слаземо.

Јос цекамо да прво заврсимо пребацивање домена на другу хостинг компанију јер мислимо да вецина непотребног цекања долази с те стране сто сам и раније рекао, и тек након тога моземо да сагледамо реалније непотребну оптереценост.

Сајт опстине је базиран на јоомли вец поодавно и ми нисмо хтели да то мењамо будуци да је велика вецина осталих опстина такодје радјена тако. Сто се овога тице, свакако да има бољих ресења и сигурно је да це се сајт и било која друга активност опстине на интернету или потребним електронским формама мењати на боље у сваком смислу.

Кунена је изабрана јер смо хтели направимо форум у оквиру сајта а не издвојен форум поддомен. Да смо хтели одвојен форум вероватно би био радјен у пхпББ-у са темплатеом који би био слицног изгледа са сајтом у највецом могуцој мери. Али изабрано је да буде једна целина.

И реwрите на сајту не ради због постојања цирилице мада је и то могло да се заобидје али тада нисмо размисљали о томе и сада је много теско поправити ствар.

За ГИС могу да казем само да бих волео да се конацно поцне с тим сто пре.

15 јан 2010 06:01 Одг: Пар сугетсија за сајт општине #376

 • x
изгледа сте ви скинули негде темплатес па нисте то баш добро подесили....или сте ископирали нечији сајт...
иначе јоомла ради као змај и нема оваквих грешака као што је просто невероватно да човек у више таб-ова не може да буде пријављан него сваки пут кад прелази из таб-а у таб мора поново да се пријављује!
Тако да уместо да плагирате туђе сајтове треба да платите да неко то лепо уради

09 феб 2010 12:47 Одг: Пар сугестија за сајт општине #508

 • Бранко Бошковић
Поздрав,

Вероватно су неки већ упознати са овим пројектом који је прошле године покренуо Републички завод за информатику и интернет. Без обзира што је сајт Ариља далеко садржајнији и бољи од неких пројеката које је радио Завод према овој Препоруци, ваља погледати савете, посебно оне који говоре о техничком аспекту.

Препоруке за израду wеб презентација локалне самоуправе
Последња измена: 09 феб 2010 12:51 Написао: .

10 феб 2010 18:05 Одг: Пар сугестија за сајт општине #511

 • Иванка
Корисно, свакако... хвала Бранко...
Него, од тебе и од пријављених на ову тему очекујем да ми можете помоћи да решим један проблемчић...
Треба ми да инсталирам програм који скенирани текст претвара у текстуални фајл... Гледала сам на Интернету, има их разних али је
боље ако знам да је од вас проверен, значи бесплатан, безбедан, не заузима много простора, лак за употребу, још лакши за инсталирање... Шалим се... није то баш могуће, али...
Бар линк, ако ништа друго... Хвала.
Наставите дискусију на започету тему.

10 феб 2010 20:03 Офф топиц: ОЦР за Иванку #513

 • Бранко Бошковић
Нисам видео бољи програм за овај "спорт" од Аббyy Фине Реадер-а, посебно ако треба да се препозна ћирилица или латиница са YУ знацима. На жалост није бесплатан, лако се инсталира, мало је компликован када се први пут ради са њим, јесте безбедан, не заузима много простора...

Ако се ради о тексту на енглеском језику, ту може помоћи и обичан софтвер који иде уз скенер.

Триал верзија се може скинути са доwнлоад.аббyy.цом/цонтент/дефаулт.аспx
 • Страна
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Општина Ариље.  © 2005 - 2018