Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Ариљевдан 2009
Ариљевдан - Ариљевдан

Свечана седница Скупштине општине одржава се сваке године, 28. маја, поводом градске славе, дана Светог Ахилија, заштитника Ариља и храма који носе његово име. На Ариљевдан се одржава и народни сабор. За Ариљце је овај празник посебно свечан и радостан и заједнички ga славе општина, црква и народ.

Свечану седницу, која се, по традицији одржава у порти храма, отворио је др Момо Плазинчић, председник СО-е. У поздравној речи, добродошлицу је упутио присутнима, а посебно гостима седнице међу којима су били: свештенство и монаштво Српске православне Цркве, представници Републичких управа, Дирекција и Завода, посланици Републичког парламента, представници братских и пријатељских општина Никшића, Чајнича, Соколца, Сокобање и Чоке, представници Привредне коморе Србије, начелства Златиборског окруga, представници општина Ужице, Горњи Милановац, Лучани, Пожеga, Чачак, Ивањица, Бајина Башта, Косјерић, Прибој, Сјеница, Нова Варош, Чајетина, Инђија, источни стари град Сарајево, представници Окружног суда у Ужицу, општинских правосудних орgaна, МУП-а Ужица и Чачка, представници међународних и невладиних орgaнизација ИРД, МСП, УСАИД-а, директори предузећа, установа, банака, осигуравајућих завода, представници средстава информисања, месних заједница, Удружења грађана…


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2009/

Према Дневном реду свечане седнице, присутнима се обратила др Мирјана Авакумовић, председница општине, речима добродошлице рекавши, између осталог, да ове год ине Ариљевдан славимо у сенци велике светске економске кризе која није заобишла ни нашу малу општину:

- Потпуна неизвесност у погледу њеног трајања и утицаја на привреду и живот наших грађана нас брине. Али, ми смо спремни да се и у неповољним околностима боримо као што смо то чинили до сада. И у овом тешком времену Ариље је велико градилиште. Граде се нови пољопривредни капацитети, хладњаче, нове зграде. Великим активизмом наших суграђана и уз помоћ општине решавају се инфраструктурни проблеми. Поред Божје помоћи, без које ништа не бива, уздамо се и у вредне руке својих земљорадника и радника и својих способних и сналажљивих предузетника

Наша стратешка визија је да једног дана цела наша општина буде бренд под називом Општина Ариље, град бренд. Нова општинска власт одредила је приоритете у раду: завршетак започетих пројеката, завршетак спортске хале, даљи рад на изградњи gaсовода, санитарне депоније, побољшање услова за водоснабдевање, проширење капацитета у Дечјем вртићу, даља изградња инфраструктурних објеката, путева, улица, канализације, расвете…

Свечаном скупу се затим обратио др Видоје Поњавић, у име Одбора Црквене општине рекавши да се овде и сада, као и вековима уназад, трудимо да "амбијентално и духовно приближимо златном добу Немањића".

У име гостију, присутне је поздравио председник братске општине Никшић, Небојша Радојичић. Присутне је поздравио и Добрило Николић, доживотни почасни председник удружења Ариљаца у Београду.

Према Дневном реду уследило је уручивање признања Почасни грађанин општине Ариље. Председник СО-е је поновио да су одборници били једногласни приликом установљења највишег звања које Скупштина може доделити појединцу за изузетан, неизбрисив и непроцењив траг у различитим областима стваралаштва и "појединцу који је унапређивао ресурс у коме је живео и стварао и показао повезаност са Ариљем чинећи већим углед и достојанство града са вишевековном традицијом".

Такође, једногласно је одлучено и да први носилац буде Добрило Ненадић. Књижевник, аутор 15 романа, носилац многобројних награда и признања, поводом доделе, присутнима се, између осталог, обратио речима:

Добио сам мноga признања и награде и држао поводом тоga многе беседе, како то добри обичаји и пристојност налажу, али никада као сада нисам био у таквој недоумици шта да кажем. Данима сам размишљао, окретао и обртао, тражећи какав путељак да се некако испетљам из замршеног шипражја свеколиких наших деоба. Све што сам покушавао, да почнем неком мучном изреком, да цитирам рецимо Марка Тулија Цицерона, он је отац реторике, има баш згодне и мудре сентенце, а убили су ga давно, 44. године пре Христовог рођења – не иде. Писао је латиницом, на латинском, ремежиће се патриоти. Да цитирам Достојевског, опет, он је писао ћирилицом, згрануће се мондијалисти. Онда ми је синуло. Сетио сам се свог комшије из Вигошта, мајстора зидара Љубивоја Сарића. Да, то је оно право, помислио сам. Зидао мени мајстор Љубе неки зид, па кад је завршио, рече: Ево, Доле, ја ти ово боље нисам умео, горе нема куд. Не знам да ли је ово сам смислио или је од некоga чуо. Било како било, речено је савршено, боље не може.

И заиста, то што смо урадили, тако је како је. Ми боље нисмо умели. То је зависило од нашег труда који смо уложили или од дара коga имамо. Ако смо морали да нешто важно урадимо, потребни су нам и дар и труд. Нити може труд без дара, нити дар без труда. Отац наш небески свакоga је неким даром украсио па опет никоме није све дао. Ретки су они који ништа нису добили. Ми Ариљци смо се ваистину трудили. Што смо постигли, то треба да кажу други, ако хоће. Ако пак неће, знамо ми и Господ Бог. Довољно. Десило нам се да се родимо на овом чалопеку, међу овим брдима, у злим временима и никаква нас мука није мимоишла. Они најпаметнији међу нама опстајали су и расули се по белом свету у потрази за срећом, а изгледа да је свуда било боље и мекше. Много је отишло, мало се вратило. Остали смо ми тврдоглави. Е, па сад. И тврдоглавост је особина. Она стоји у суседству са упорношћу и стрпљењем.

Општина Ариље је до сада доделила две повеље а на овој свечаној седници трећа повеља уручена је проф. др Срећку Недељковићу за допринос развоју медицине у области кардиологије. Рођен 1923. године у Вирову, специјалиста интерне медицине, кардиолог, доктор наука, редовни професор Медицинског факултета у пензији, оснивач и једно време, директор Института за кардио-васкуларне болести.

Похвале су додељене:

  • Наградној фондацији "Учитељи Владимир и Љубинка Меловић" за изузетан допринос у развоју просветитељства и културе;
  • Приватном предузећу "Стефан" из Ариља за резултате постигнуте у области текстилне индустрије;
  • Ловачком Удружењу "Бранко Дјоновић" за изузетне заслуге у очувању природе и насељавању divљачи;
  • Горану Дукићу за изузетне заслуге и резултате постигнуте у области народног стваралаштва и раду са децом;
  • Живку Јовановићу из Брекова за допринос развоју и унапређењу пољопривредне производње у ариљском крају;
  • Милану Стевановићу за постигнути успех на Пољопривредном факултету у Београду.

Награде су уручене:

  • Ученицима средње школе за освојена прва места на Окружним такмичењима: Рајки Мићић из физике, Тањи Јовановић из основа економије, Радици Пајовић из историје, Николи Дјорђевићу из српског језика и књижевности, Јелени Павловић и Маријани Нијемчевић из латинског језика, Данијели Чубрак и Марији Алексић из текстилства и кожарства, Сањи Јовановић у стоном тенису;
  • Ученицима основних школа: Александри Дјукић из српског језика, Милошу Стамболићу из физике, Марији Никитовић и Софији Дјокић из рецитовања, Драgaну Мићићу из математике и Ненаду Дјорђевићу за најбољу глумачку улогу.

Награде Фонда "Др Зоран Дјинђић" за најуспешније радове проглашене на Смотри ученика гимназија Србије "Слободна мисао" уручене су Маји Кањевац из Суботице, Стефану Милутиновићу из Ивањице и Татјани Пушкаров из Новог Сада.

Представник УСАИД орgaнизације, Мајкл Пилсбери, уручио је сертификат "СЦОПС УСАИД 1" за безбедност и управљање кризним ситуацијама, председници општине Ариље. Општина Ариље је UAСИД орgaнизацији уручила Захвалницу за дугогодишњу успешну сарадњу и помоћ у реализацији више пројеката од значаја за развој општине Ариље.


Новији чланци:
Старији чланци:

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018