Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Ариљевдан 2006
Ариљевдан - Ариљевдан

На Ариљевдан, одржана је свечана седница Скупштине општине Ариље поводом градске славе. У порти храма Светог Ахилија већ десту годину општинска власт и Управа, и свештенство СПЦ заједно славе овај дан. Радно, свечано и достојанствено. Бројним гостима који су дошли са свих страна, добродошлицу су пожелели др Љубица Богосављевић председница Скупштине општине Ариље и председник општине др Зоран Мићовић.

- Да је историја учитељица живота већ се вековима говори, да се стално понавља и то се зна, а јасно је да је најчешће понављају лоши ђаци. На жалост међу свим европским народима ми смо ту неприкосновени прваци.Није наодмет да се подсетимо, а и згодна је, мада тужна прилика. Житељи Ариља су на свој празник, Ариљевдан, пре тринаест деценија, или тачније пре 128 година, ишчекивали исто ово што и ми данас овде са нелагодом и зебњом ишчекујемо да нам из Европе стигне абер о признању независности. Тада су gaрантне силе Немачка, Велика Британија, Француска, Италија и Аустроуgaрска већали у Берлину од 13. јуна до 13. јула 1878. Исте те земље, дакле Немачка, Велика Британија, Француска, Италија, плус државе које су настале из Аустроуgaрске – Аустрија, Мађарска, Словачка, Чешка и Словенија, плус још десетак срећних европских држава опет већају о истом. И онда и данас нас нико ништа није питао. Онда су нам дали независност коју смо лепо искористили, и године од 1878. до 1912. су златно време нашег успона у сваком погледу. Све је то тако лепо и мирно текло док се неки пустолови и усијане главе међу Србима нису латили посла да ослобађају браћу. Како се та братска епизода завршила видели смо.

Ако ћемо да учимо од историје онда да се подсетимо златног периода у коме смо гледали своју кућу и своја посла. Нисмо трошили животе своје младежи на приказе и привиђења. Платили смо ужасно високу цену својим залетањима на небо, било би нас дупло више, били би неупореdivо боgaтији и не би по ко зна који пут поново градили на рушевинама. Ми Ариљци имамо разлоga да будемо поносни, барем у својој маленој средини, извукли смо највише што смо могли из оно мало посне земље којом смо располаgaли, ослонивши се на самопоуздање, вредноћу, упорност, памет и таленат наших људи.

И данас, искористивши своје врлине и пружену руку пријатеља, Ариљци користе сваку прилику да живот у својој средини учине лакшим, здравијим. Градимо спортску халу, gaсовод, ширимо мрежу водовода и канализације, осавремењујемо мрежу путева, унапређујемо телекомуникације, улажемо у пољопривреду...Дуgaчак је списак наших успеха, још дужи списак наших жеља. Уз Божју помоћ, видећемо се и догодине, на истом месту у истом саставу и надам се са осмехом на лицу, задовољни постигнутим и пуни оптимизма за дане који долазе.

На овај дан најуспешнији и најзаслужнији у нашој општини се награђују. Тако је било и јуче када је Добрилу Ненадићу, књижевнику по други пут општина Ариље доделила Повељу, као највише општинско признање за изузетне заслуге и резултате постигнуте у дужем временском периоду у области књижевности који доприносе афирмацији и укупном напретку општине Ариље и друштва. Поред тоga општинско руководство је књижевнику Ненадићу поклонило лап-топ и пожелело му још награда и још романа. Добрило Ненадић, наш Ариљац, познати српски књижевник, до сада је написао 14 романа од којих роман Доротеј има 10 издања у земљи и 3 у иностранству, романи Киша и Дивље звезде имају по два издања, Деспот и жртва 6, а роман Победници 3 издања. Добитник је 8 награда и то: Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, награде Меша Селимовић, Просветине награде, награде Златни бестселер, Рачанске повеље, Библиос, Светозар Ћоровић, а најскорија награда је -Бора Станковић, добијена у Врању.

Похвалу су добили:

  • Ненад Вранешевић власник предузећа "Млекара Моравица" из Ариља за изузетне резултате постигнуте у области пољопривредно-прехрамбене производње. Добитник је 4 златне, 3 сребрне и 2 бронзане медање на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду за квалитет млечних производа.
  • Драгић Радовановић власник предузећа "Моравица" из Ступчевића за изузетне резултате постигнуте у области прехрамбене производње. Добитник је једне велике златне медаље, 3 златне и једне сребрне медаље на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду за квалитет пекарских производа.
  • Борисаву Тодоровићу из Ступчевића за изузетне резултате постигнуте у области пољопривредно-прехрамбене производње. Борисав Тодоровић је власник предузећа "Борекс", а добитник је велике златне медаље на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду за свој производ- компот од малина.
  • Удружење произвођача јабуке "Морава" из Ариља за изузетне резултате постигнуте у области пољопривредне производње. Удружење је "Морава" је на 73. Међународном сајму Н. Саду добило специјални пехар за заједнички наступ и квалитет производа. Произвођачи јабуке из наше општине на том сајму освојили су више златних, сребрних и бронзаних медаља.
  • АД Металска индустрија "Пролетер" за изузетне резултате постигнуте у пословању и унапређењеу производње, добитник Плакете Регионалне Привредне Коморе Ужице за резултате у пословању и унапређењу производње за 2005. годину.
  • Фудбалски клуб "Будућност"
  • Школи фудбала, селекцији "Полетараца" за постигнуте резултате.
  • Радоју Терзићу из Ариља, човеку који је до сада 110 пута дао крв. Похвала му је додељена за изузетну хуманост и афирмацију добровољног давалаштва крви.

Овом приликом додељене су награде успешним ученицима и студентима. Награђени су:

  • Дубравка Јовановић, студент Филолошког факултета у Београду за освојену прву награду на 38. фестивалу поезије младих у Врбасу.
  • Владан Грковић за освојено прво место на Републичком такмичењу ученика машинских школа - образовни профил машински техничар за компјутерско конструисање које је орgaнизовало Министарство просвете и спорта Републике Србије.

Награђена су и три бруцоша који су били први на ранг листи на пријемном испиту и то: Милан Стевановић (Пољопривредни факултет), Драgaна Лукић и Ивана Ћирјаковић (Економски факултет у Крагујевцу).

Пет ученика Основне школе "Стеван Чоловић"у Ариљу освојило је прво место на Окружном такмичењу: Младен Лукић из математике, Рајка Мићић из физике, Стефан Топаловић из географије као и Стефан Мићић и Владимир Влаховић из биологије.

Четири ученика ОШ "Јездимир Трипковић" у Латвици освојило је прво место на Окружном такмичењу: Никола Ћорђевић, Радосав Раковић и Ана Јовичић из биологије, и Данка Дјукић из географије.

И ове године општина Ариље је у сарадњи са Гимназијом 'Руђер Бошковић' из Београда, расписала конкурс под називом "Слободна мисао" за најуспешније матурске радове ученика Гимназије Србије из области филозофије и социологије. Добитници прва два места су из Новог Сада Милан Сремчев и Срећко Милосављевић, и треће место Марина Вуловић из Ивањице.

Свечаности су присуствовали високи црквени великодостојници са свештенством и монаштвом СПЦ, представници Агенције за међународну помоћ и развој ИРД, господин Џеси Банч директор канцеларије у Београду, представници Швајцарске владине агенције за помоћ и сарадњу МСП из канцеларије у Краљеву, посланици Народне Скупштине, председници суседних и удаљених општина: Ужица, Чачка, Новог Београда, Палилуле, Пожеге, Ивањице, Косјерића, Чајетине, Владимираца...

Председници братских општина Чоке, Соко Бање, и Чајнича, председници СО из ранијих сазива, проф. др Милош Недељковић, председник Завичајног друштва Ариљаца и пријатеља Ариља из Београда и почасни председник и оснивач овог друштва Добрило Николић. Представници војске СЦГ из Гарнизона Ужице, предствници Гимназије "Руђер Бошковић" из Београда, представници правосудних орgaна из више градова и МУП-а Србије из Ужица, Чачка, Пожеге, Ивањице и Ариља. Директори јавних предузећа и привредних дру-штава, акционарских друштава и приватних радњи и предузећа из Ариља и суседних градова. Представници банака, осигуравајућих друштава, пореске управе, јавних и државних установа у области образовања, здравства, дечје и социјалне заштите, представници невладиних и хуманитарних орgaнизација, удружења грађана из Београда, Пожеге и Ариља, одборници СО Ариље, чланови Општинског већа, добитници ранијих општинских признања, бројни грађани.....

Због немогућности да присуствују овој свечаности телеграм-честитке послали су: господин Борис Тадић, председник Републике Србије, господин Драgaн Дјилас, директор Народне канцеларије председника Републике, Карин Салерно, директор Швајцарске Канцеларије за сарадњу у Србији, Иштван Бакулин из Кањиже, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, председник општине Лучани Слободан Јоловић, председник општине Бајина Башта Милоје Савић и многи други.


Новији чланци:
Старији чланци:

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018