Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Ариљевдан 2005
Ариљевдан - Ариљевдан

28. мај је за Ариље посебан дан. То је Дан општине и крсна слава цркве Светог Ахилија коју више година уназад заједно славе представници општине и цркве. Свечану литургију служили су Владика Жички Хризостом и архимандрит Венијамин са више свештеника. На овај дан, на овом светом месту у порти храма Светог Ахилија, гости су дочекани раширених руку и отвореног srcа, баш како и доликује добрим домаћинима. Свечана седница Скупштине општине Ариље одржана је на отвореном, у порти храма Светог Ахилија, а госте је у име домаћина прво поздравила др Љубица Богосављевић, председница Скупштине општине Ариље, пожелевши им добродошлицу.

Свечаности су присуствовали високи црквени великодостојници са свештенством и монаштвом СПЦ, Ханс Ола Уштад амбасадор Краљевине Норвешке, директор међународне Агенције за помоћ и развој ИРД господин Џеси Банч са сарадницима, председник Скупштине Србије Предраг Марковић, посланици Народне Скупштине, председници суседних и удаљених општина: Ужица, Чачка, Пожеге, Ивањице, Кањиже, Лучана, Крупња, Соко Бање, Сјенице, Косјерића, Новог Пазара и Бајине Баште, представници војске СГЦ (са генералима Бошком Пилчевићем и Слободаном Косовцем), председник завичајног друштва Ариљаца и пријатеља Ариља у Београду - Милош Недељковић са сарадницима, представници Златиборског окруga, представници правосудних орgaна и МУП-а Србије из Ужица, Ивањице, Пожеге, Ариља и Чачка, представници здравствених установа из Ужица и Ариља, представници општинских одбора политичких странака из Ариља, представници јавних предузећа, привредних орgaнизација, акционарских друштава, приватних фирми, банака, осигруравајућих завода, хуманитарних и невладиних орgaнизација, представници јавног и културног живота општине, режисер Емир Кустурица, верници и бројни други гости.

Први човек општине др Зоран Мићовић је у свом говору рекао:

- Драги гости, добро дошли у ово старо место. Долазиле су овде крунисане главе када је краљева у читавом, тада познатом свету, било највише двадесетак. На освећење цркве у Ариљу 1296. године моgaо је доћи са севера из Дебрца краљ Драгутин, а са јуga из Брњака његова мати краљица Јелена. Не знамо поуздано да ли се то десило, али могло је да се деси, јер је ово место било везано за ондашњу државу и цркву, једно од дванаест духовних средишта које је Свети Сава одредио да буду светлила у тами и стожери око коga је окупљао српски народ.

Било је Ариље и митрополија, дакле једно од три-четири најважнија упоришта која су чувала биће народа од азијатске бруталности. Касније је Ариље постало мало, сићушно место, тачкица на географској мапи. Спутно, сиромашно, заостало. А онда се нешто догодило. У последњој деценији, када су сви остали пропадали, место се подигло.

Сам географски положај места је у доброј мери условљавао развој насеља, а природне погодности су допринеле да овај крај, много касније, постане препознатљив по gaјењу малине. Упркос друштвено-политичким збивањима, град се у новијој историји развијао, више и брже од других у окружењу. Да ли је у питању дух места, или само вредноћа или предузимљивост његових житеља, тек Ариље данас спада међу најбоgaтија и најпросперитетнија места ове земље. Томе је допринела и рана појава приватног предузетништва и предузетничког духа који је код Ариљаца био израженији него код других.

Зато данас у граду имамо неколико фирми које су лидери, које су испред других у оштрој конкуренцији за квалитет и тржиште. У духу политичких промена у земљи, од децембра 1996. године овај град воде озбиљни људи који имају јасну визију и јасне циљеве куда ga воде. А воде ga у просперитетнију будућност, ка Европским народима, тамо где нам је и место.

Какав је Ариље данас град? Рекао бих, град који се убрзано развија у корак с временом и свим другим околностима које нас прате, али град који је пре свеga "жив" по привредним активностима. Неки ће рећи супротно, али то није тачно. Ово је град радних и вредних људи који се боре да у овом и оваквом времену сустигну и престигну оне који су испред њих, а ми као локална власт чинимо онолико колико можемо да им у томе помогнемо, или да их не спутавамо. Ми као локална власт, највише новца општинског будзета трошили смо за инвестиције. Ове године завршавамо резервоар друге висинске зоне чиме се трајно решава водоснабдевање, а догодине, подичићемо се завршетком спортске хале, веома важног објекта који ће бити на радост спортистима и свим грађанима Ариља. Ако Бог да у Ариље ће ускоро стићи и gaс, смеће ћемо одлаgaти онако како то већ одавно чини развијени свет, градићемо улице, путеве и уређивати тргове као и до сада, да би нам свима у овом граду било боље и још лепше. За нас ће се тек чути !

Председник Скупштине Србије Предраг Марковић се обратио присутнима и честитајући славу домаћинима и грађанима Ариља између осталог рекао:

- Окупити се на овом лепом и светом месту у овако сјајном дану, више је од задовољства и части. Овако се окупљамо кад се слави, а да ли се тако окупљамо кад треба да се ради? Подсетићу вас да имамо мало времена да уђемо у Европу, а то значи да се обучимо у примени више стотина standardа и друgaчијем понашању, баш ми, који се нисмо неким стварима научили ни 2000 година. Немамо више времена за губљење. Морамо да уведемо све standardе, а тај пут за Европу Црква ће предводити заједно са државним орgaнима и Црква ће народу појашњавати зашто је неопходно, зашто је на добробит народа да што пре сви заједно испунимо неке standardе. У Европу не може да иде једна страна Србије, а друga да не иде. Видим, пробудила се свест да оно што је важно за све грађане, морамо да урадимо заједно. Данас сам овде, и радује ме што је Ариље у последњој деценији узнапредовало, ухватило корак и испредњачило испред других. Ариље је и прво по азбучном реду и очекујем да опет прво крене, јер ако оно брже крене, брже ће кренути други градови који су иза њеga. Зато хајдемо сви заједно, данас ћемо овде славити и дружити се, али знајмо, већ сутра нас чека тежак посао. Позивајући на јединство свих политичких фактора, рекао је да нас у Европу не може увести један човек, једна странка, једна влада, али да заједно то можемо.

Осврнувши се на несташицу појединих нафтних деривата на бензинским пумпама, рекао је да су се Влада Србије и представници разних политичких странака јасно договорили да не дозволе поскупљење горива, али да су монополисти "минирали договор" у циљу стицања властитог профита. Зато ће они морати да се промене и неће бити тако великих монополиста након реструктуирања.

- Морамо много заједно да радимо, да бисмо успели заједно да славимо. Ариље је досад урадило пуно. Чујемо, општинска власт највише издваја за инвестиције, што је за похвалу, и зато Министарство финансија 1. јуна вашој општини даје дванаест милиона динара за спортску халу коју градите и која вам је потребна", рекао је Марковић.

Затим је председник општине др Зоран Мићовић уручио општинска јавна признања и то: Општинском суду у Ариљу за изузетне резултате постигнуте у раду и за допринос развоју владавине права и социјалне правде. По оцени Врховног суда Србије Општински суд у Ариљу је проглашен за најажурнији општински суд у републици у 2004. години у свим областима судског рада, и то како по броју решених предмета тако и по квалитету рада. Похвалу је примио председник Општинског суда Љубинко Петровић који се у свом обраћању захвалио на признању. Представнику Кошаркашког клуба "Клик" Ариље за изузетне резултате постигнуте у области спорта уручена је похвалница. Похвалу је добио и Луковић Владан из Тршњевице за изузетне резултате постигнуте у области музичке уметности, као и дувачки оркестар "Данијела" из Ариља.

Према Одлуци о оснивању Фонда за финансијску подршку успешним ученицима и студентима Скупштина општине доделила је новчане награде ученицима и студентима за освојено прво место на регионалним, републичким и савезним такмичењима или прва три места на међународним такмичењима. Ове године такве награде заслужили су Владан Луковић из Основне школе у Латвици за освојено прво место на Републичком такмичењу уметника музичких и балетских школа Србије одржаном у орgaнизацији Министарства просвете. Пет ученика Основне школе у Ариљу за освојена прва места на Окружном такмичењу из хемије Филипу Луковићу и Стефану Мићићу, из математике Лани Авакумовић, из биологије Радовану Шендековићу и из географије Немањи Топаловић. Из Основне школе у Латвици награђена су три ученика и то Анка Дјукић из биологије, Марија Тодоровић из географије и Кристина Недељковић из географије.

Када је додела признања завршена председник општине др Зоран Мићовић и директор канцеларије ИРД у Београду Џеси Банч потписали су уговор о сарадњи, чиме је Свечана седница СО Ариље била завршена.

У оквиру културно-уметничког програма наступали су Владан Луковић солиста на труби, дувачки оркестар "Данијела", хор средње школе "Свети Ахилије" и чланови КУД-а "Ариље", а затим су сви гости позвани да се друже уз славски ручак који су им домаћини били приредили.


Новији чланци:
Старији чланци:

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018