Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Ариљевдан 2004
Ариљевдан - Ариљевдан

Обележена је данас веома свечано, присуством бројних и уважених гостију. Свету литургију у храму Св.Ахилија служили су , Игуман Тимотеј, старешина манастира Студенице са четворицом свештеника, двојицом протојереја, двојицом протонамесника и ђаконима, након чеga је уследила традиционална литија око цркве и сечење славског колача, чиме је славски обред завршен.

Затим је уследила свечана седница Скупштине општине у порти храма коју је отворио председник Општине др Зоран Мићовић који је том приликом рекао:

- Драги гости, добродошли у ово старо место. Долазиле су овде крунисане главе када је краљева у читавом, тада познатом свету, било највише двадесетак. На освећење цркве у Ариљу 1296.године моgaо је доћи са севера из Дебрца, краљ Драгутин, а са јуga из Брњака његова мати краљица Јелена. Не знамо поуздано да ли се то десило, али могло је да се деси, јер ово место било је важно за ондашњу државу и цркву, једно од дванаест духовних средишта које је Свети Сава одредио да буду светлила у тами и стожери око коga је окупљао српски народ.

Било је Ариље и митрополија, дакле једно од три-четири најважнија упоришта која су чувала биће народа од азијатске бруталности. Касније је Ариље постало мало, сићушно место, тачкица на географској мапи. Спутно, сиромашно, заостало. А онда се нешто догодило. У последњој деценији, када су сви остали пропадали, место се подигло.

Да ли је у питању дух места, или само вредноћа или предузимљивост његових житеља, тек Ариље данас спада међу најбоgaтија и најпросперитетнија места ове земље. Међу последњим у Србији по квалитету земљишта, апсолутни је првак у извозу пољопривредних производа. Овде је креирана једина југословенска робна марка, замрзнута малина квалитет Ариље. Није лако бити првак света било у чему. Ми јесмо, имамо најбољу малину на свету. Са 15.000 тона, производимо дупло више од читаве Француске.

Овде је свеga више него што је икада било, па хвала милостивом Богу и житељима. Док се на осталим тачкама Србије становништво смањује, овде се повећава. Добар је то и поуздан знак, много важнији и речитији од неких других статистичких показатеља. Ретко ко напушта место које се убрзано развија, напротив. Много је оних који би овде дошли. Долазе странци да улажу и то је најбољи знак да је кренуло и да се кретање у добром смеру убрзава.

Ако се по јутру дан познаје, тек ће се за нас чути.

Затим је уследило обраћање Његовог Краљевског Височанства, престолонаследника Александра ИИ Карађорђевића:

- Веома сам срећан што сам данас овде, међу вама, на дан ваше крсне славе. Свети Ахилије се прославио у једном тешком времену када су сумње и расколи напали тело цркве и темеље настајуће хришћанске цивилизације. Он није подлеgaо искушењима и савладао је све тешкоће. То је добар пример и вредан наук и за нас да се мора одолети и да се мора издржати када је човек на правом путу. Да је то и у неким давним временима било схваћено на исти начин сведочи и црква коју је у част Светог Ахилија, овде у Ариљу, подиgaо мој давни предак, краљ Драгутин. Много се значајних ствари догодило у ове две године.

Много се ствари покренуло у добром правцу, много је труда уложено, али нам прави напори тек предстоје, и то је пут са коga нема скретања.

Као у своје време Свети Ахилије, и ми морамо одолети искушењима да себе ставимо на прво место, да општи интерес сагледавамо само кроз себе, и да верујемо да смо ми за народ једини избор. Само демократија нема алтернативе, и у то смо се уверили током претходних пола века.

Круна је древна институција овог народа, као и црква. Њихово учешће у народном бићу и у нашој историји није пролазно, и обе ће ове институције увек подржати оно што је од трајног националног интереса. Око тоga не треба имати сумњи. Међутим, трајни интерес подразумева да се не може цењкати око оноga што је наша људска обавеза, а то значи: поверење и ослањање на правду и закон, одрицање од мржње и речима и на делу, живот у складу са законима творца и са начелима људске демократије, мир са собом и са својим суседима. То су велика начела и велике теме, али нису недостижне и људима стране. Потребно је само имати мудрости и љубави.

Зато, главе горе Срби и високо имајмо srcа, као што нас у свакој служби позивају и уче! Хвала вам на позиву да данас будемо овде заједно, и срећна вам Слава!

Након поздравне речи и обраћања гостима и домаћинима, председник Општине др. Зоран Мићовић је предао кључеве од Градске библиотеке директору Културног центра, Љубивоју Јовановићу.

Библиотека ће служити на понос граду и његовим житељима жељним образовања и мудрости које нам књиге пружају. Ово је за све грађане Ариља био велики дан, и нека се на овај начин Ариљевдан прославља и убудуће!

Током данашњег кратког боравка у Ариљу престолонаследник Александар се у кочијама провозао главном улицом, посетио Основну Школу "Стеван Чоловић" и Општину.


Новији чланци:

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018