Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Ариљевдан 2011
Ариљевдан - Ариљевдан

Дан општине и црквена слава, 28. мај, годинама се обележава у порти цркве Светог Ахилија. Након служења свечане литургије и резања славског колача, одржана је свечана седница Скупштине општине Ариље, којој су присуствовали: представници монаштва и свештенства СПЦ, државни секретари и представници републичких управа дирекција и завода, народни послници, председници братских и пријатељских општина Соко Бања, Чока, Чајниче, Ковачица и Никшић, градоначелници, председници општина и скупштина општина Ужица, Чачка, Горњег Милановца, Лучана, Пожеге, Ивањице, Бајине Баште, Косјерића, Прибоја, Нове Вароши, Пријепоља, Чајетине, Варварина, Новог Београда, Шабца, Општине Источни Стари Град – Источно Сарајево, досадашњи председници Скупштине општине Ариље, представници војске РС, удружења бораца и ратних војних инвалида свих ратова, представници правосудних орgaна, директор републичке управе царина, представници Министарства унутрашњих послова, директор полиције, представници невладиних орgaнизација, јавних установа и предузећа, одборника, чланова ОВ, представника осигуравајућих завода, председник Завичајног друштва Ариљаца...


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/доцек_гостију/

Свечану седницу отворио је председник СО, др Момо Плазинчић, рекавши:

за све нас који живимо у Ариљу ово посебно свечан и радостан празник, који заједно прослављавају народ овоga краја, овај древни храм и локална самоуправа, сви сабрани на овом посебном месту. Знамо да историја није са превише нежности ковала ове просторе. Све у овом крају настајало је и спајало се уз громогласне сударе култура и народа. Ипак испод те вековне буке и превирања ариљци су извели тихе приче о свакодневној љубави према животу и борби за њеga. Данас желимо да те приче и тренутке поделимо са вама или вас бар мало на њих подсетимо.

Господин Плазинчић се захвалио гостима који су, дошавши, указали част према овој свечаности, општинском руководству и њеним грађанима.


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/химна/

Председница општине, др. Мирјана Авакумовић, се у свом обраћању поред историјата града и прошлости храма, дотакла почетака развоја и оноga што је Ариље постало, као и напора које општинска власт чини да услови за живот људи у овом месту буду бољи:

У новијој историји, од седамдесетих град и општина Ариље се убрзано развијају. Уз доста смелости, одважности, осећаја за бизнис и неуморан труд и рад, Ариљци су успели да савладају мноga тешка времена, политичка и економска, а недаће су долазиле и пролазиле. Овде се рано јавило приватно предузетништво, а предузетнички дух је код Ариљаца, изгледа више развијен него код осталих.

Ово је град вредних људи који се боре и учествују у суровој тржишној утакмици и верујте ни мало не заостају ни за значајно већим ривалима. Ми као локална власт се трудимо да им у свему што је у нашој моћи помогнемо.

Председница је истакла да се великим активизмом наших суграђана и уз помоћ општине решавају бројни инфраструктурни проблеми, и да је упркос тешким временима, Ариље велико градилиште. У претходној години изграђено је и асфалтирано преко 20 километара путева у селима, изграђена је и стављена у функцију канализациона мрежа у укупној дужини од 15 километара, а водовод у селима дуж Моравице урађен је у приближно истој дужини.

Једна од најзначајнијих инвестиција у претходном периоду је свакако спортска хала и уређење градског парка, чијом употребом су омогућени разноврасни спортски и културни садржаји. Доградњом Дечјег вртића у Погледи решен је проблем смештаја деце и укинута листа чекања за упис деце у вртић, а изградњом пумпне станице и реконструкцијом цевовода решени су неки од кључних проблема водоснабдевања.


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/свецаност/

Доста се радило на модернизацији Општонске управе. Опремљен је и почео са радом општински Услужни центар, у Општинској управи формирана је јединица за наплату локалних прихода чиме се донекле попуњава прилићно истањен општински буџет. У настојању да се подстакне ревитализација села и рурални развој, општина је ове године из аграрног буџета кредитирала 10 пољопривредника.

Задовољни смо што наша локална самоуправа располаже са људским ресурсима и таквом техничком опремљеношћу које нам омогућују да искористимо све прилике које нам се пружају за коришћење донаторских средстава за пројекте чијом реализацијом настојимо да услове живота наших суграђана унапредимо, учинимо им живот лакшим, угоднијим, здравијим. На време смо схватили да подршка Европске Уније на путу Србије ка чланству и нама, као малој општини може значајно да помогне. Још увек је Ариље једна од водећих општина по приливу донаторских средстава из ЕУ, сразмерно величини општине.

Наша општина тренутно има потписане уговоре са Делеgaцијом ЕУ у Србији за финансирање четири пројекта на којима смо носиоци и четири пројекта на којима смо партнери, укупне вредности од преко 1,5 милиона евра. То су вредни пројекти за рурални развој, унапређење производње малине, брендирање ариљске малине, развој туризма и заштите животне средине. Поред тоga, два пројекта финансира швајцарска влада у износу од 250.000 СЦФ, а односе се на израду Просторног плана општине Ариље и Генералног плана општине.

Међутим, има још много тоga да се уради у општини и ми прихватамо нове изазове. Дуgaчак је списак планираних пројеката које диктирају потребе наших грађана.

У овој години планирамо да завршимо започету надградњу школске кухиње, да реконструишемо зграду општине, да реконструиошемо улице Милоша Глишића и Бошка Бухе, завршимо другу деоницу латвичког пута, да инвестиционо помогнемо нашим школама, да идентификујемо општинску имовину, да запошљавамо кроз јавне радове, обуку приправника и припремимо нове пројекте са којима ћемо конкурисати код Европске Уније.

На крају обраћања, председница општине је изразила оптимизам да ће се планови и започети пројекти остварити, и свим Ариљцима честитала славу.

Братимљење општина

Свечану седницу, обележило је братимљење између општине Ариље са општином Соколац. Повељу о братимљењу потписали су председница општине Ариље, др Мирјана Авакумовић, и начелник општине Соколац Душан Ковачевић. Иницијатива за братимљење и успостављање сарадње између општина Ариље и Соколац потекла је од младих волонтера из ова два града који су већ развили међусобне и вишеструке везе сарадње и пријатељства на личном, породичном, образовном, едукативном, културном и спортском плану. Поред тоga, ове две општине учествују и у неколико пројеката прекограничне сарадње у области пољопривреде.

Након потписивања повеље, представници збратимљених општина раменили су пригодне поклоне.


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/братимљење/

Додела општинских признања

Свечана седница је посебна прилика када се заслужним појединцима додељују пригодна општинска признања, на основу Скупштинске Одлуке која је донета на седници одржаној 26. маја 2011. године.

Скупштина општине је једногласно донела Одлуку да Повељу, као највише јавно признање које наша општина даје за изузетне заслуге и допринос развоју и угледу заједнице, додели академику професору доктору Миљку Сатарићу из Новог Сада за изузетне резултате и достигнућа у области фундаменталних наука.


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/признања/

Захваливши се на добијеном признању, господин Сатарић је изјавио да је до сада добио мноga признања, од града Новог Сада је два пута награђен Октобарском наградом, али му ово признање емотивно много значи, јер је рођен у овом крају.

Похвале, као јавно признање, ове године Скупштина општине доделила је: Раду Миловановићу за резултате постигнуте у пословању у угоститељској делатности; приватном предузећу „Исак“ д.о.о. Ариље за резултате постигнуте у пословању у области текстилне индустрије: Ненаду Новаковићу из Латвице за изузетне резултате постигнуте у спорту, Милојку Ћирјаковићу из Вирова за изузетне резултате постигнуте у пољопривредној производњи; Милени Ненадић из Латвице за резултате постигнуте у области противградне заштите; Ненаду Васовићу из Ариља, за племенит гест враћања нађене туђе изгубљене ствари.

Финансијска подршка ученицима и студентима

Према Одлуци о оснивању Фонда за финансијску подршку успешним ученицима и студентима Скупштина општине додељује новчане награде ученицима и студентима за освојена прва три места на републичком, или за три прва места на међународним такмичењима.

Добитници награда су ученици Средње школе „Свети Ахилије“ и то:

Милена Илић и Сања Виторовић, за освојено прво место на републичком такмичењу из предмета текстил и кожарски материјали и ученички тим у саставу Стефан Луковић, Ђорђе Жунић и Димитрије Стојановић, освојио је прво место на републичком такмичењу у предузетништву из предмета економија, право и администрација.


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/награде/

Награде за освојена друga места на републичким такмичењима добили су: Александра Ђукић, из српског језика и књижевности, Јелена Бабић из познавања текстилних материјала, Ученичка компанија „Јуниор Вижен“ за најбоље урађен бизнис план, коју је примио представник компаније Миладин Марјановић и Анка Јевремовић, за резултате постигнуте у Истраживачкој станици Петница „Корак у науку“.

Добитник награде на међународном такмичењу је Матија Спасојевић, који је освојио прво место на Међународном такмичењу гудача 2011. године на виолини, одржаном у Нишу. Матија има шест година и његов таленат је откривен на манифестацији АРЛЕМ ( ариљска летња школа младих музичара) која се одржава под покровитељством СО Ариље, коју су установили чланови породице Младеновић, угледни професори универзитета уметности, пореклом из Ариља.


Фолдер не постоји /хоме/ариљеор/публиц_хтмл/уплоад/слике/о_ариљу/ариљевдан/2011/фонд/

За најуспешније радове на Смотри ученика гимназија Србије „Слободна мисао“ из области филозофије и социологије, Скупштина општине Ариље доделила је и ове године награду „др Зоран Ђинђић“, кој је добитницима уручио др Зоран Мићовић, бивши председник општине.

Ученици гимназије, Наталија Костић из Ниша, Соња Антић из Пожаревца и Ђорђе Бенгин из Кикинде су овогодишњи лауреати.

Током одржавања свечане седнце Скупштине општине Ариље, уприличен је пригодан културно – уметнички програм.


Новији чланци:
Старији чланци:

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018