Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Ариљевдан 2012
Ариљевдан - Ариљевдан

Поводом дана општине 28. маја, помоћник министра просвете Зоран Трнинић отворио је објекат у Ариљу у коме је смештена ђачка кухиња и предшколска установа. Овај пројекат успешно је реализован удруженим средствима општине и Министарства просвете.

Приликом отварања објекта председница општине, Мирјана Авакумовић, подсетила је присутне да је надградњом школске кухиње решен дугогодишњи проблем прокишњавања објекта због чеga је решењем санитарне инспекције био затворен. Простор добијен надградњом кухиње планиран је за смештај деце у припремном предшколском програму јер су у претходном периоду деца била смештена у изнајмљеном објекту Економске школе, чиме је локална самоуправа решила и овај проблем.

Zabavni deo programaЗабавни део програма
Забавни део програма
bwd  Страна 1/2  fwd
Забавни део програма
Забавни део програма
Забавни део програма
Забавни део програма
Забавни део програма
Забавни део програма

Захваливши се представницима Министарства просвете директорима школа, Дирекције и Вртића, заменику председника општине Светиславу Петровићу и председнику Скупштине општине Горану Софијанићу, председница је истакла да је ово пример како се тимским радом може урадити пуно на добробит грађана и локалне заједнице.

Некон освештања и отварања објекта, програм обележавања Дана општине настављен је у порти храма Светог Ахилија одржавањем свечане седнице Скупштине општине Ариље, која је одржана у старом сазиву.

Пожелевши добродошлицу гостима, председница општине, Мирјана Авакумовић, је у свом обраћању између осталог рекла:

Нажалост, и ове године Ариљевдан славимо у сенци велике економске кризе, која оставља дубоке трагове и у нашој општини и чији се крај још не сагледава. Подсетићу вас да је ову општину, као и многе у Србији, задесила суша, поплава и град, али све невоље дођу и прођу.

Ово је општина радних и вредних људи који се боре у оваквим тешким временима, и учествују у суровој тржишној утакмици и верујте ни мало не заостају ни за значајно већим ривалима. Локална самоуправа се труди да им у свему што је у њеној надлежости помогне. Упркос свему оштина се трудила да из више него скромних буџетских средстава, користећи републичке фондове, ивестира и изгради за општину значајне објекте: спортску халу, градски парк, објекат дечјег вртића у Погледи, адаптира фискултурну салу у школи у Крушчици, реконструише скупштинску салу, реконструише зграду општине, а данас сте имали прилику да присуствујете отварању тек завршеног објекта надграђене школске кухиње, на чијем ће спрату бити смештени предшколци.

ariljevdan1ариљевдан1
ариљевдан1
ариљевдан2
ариљевдан3
ариљевдан4
ариљевдан5

Уз учешће грађана решавали смо бројне инфраструктурне проблеме. У скоро свим МЗ, реконструисана је путна мрежа и изграђени нови асфалтни путеви, водовод и канализација.

Усвојена су планска документа, Просторни план и План детаљне регулације за Ариље, а урађене су и значаје инвестиције у циљу побољшаног снабдевања електричном енергијом.

Локална самоуправа располаже са људским ресурсима и таквом техничком опремљенешћу, па је успешно користила све пружене прилике за коришћење донаторских средстава за пројекте чијом реализацијом смо побољшали услове живота наших грађана, схвативши на време значај подршке ЕУ.

Председница се захвалила свима на досадашњој сарадњи и позвала присутне да присуствују манифестацији „Дани малине“у периоду од 22 – 23 јуна која ће по први пут бити орgaнизована из средстава пројекта.

Већ више година постоји идеја и наша намера да малини у част, која је допринела развоју ариљског краја, орgaнизујемо промотивну туристичко привредну манифестацију, и надамо се да ћете ове године уживати у разноврсном програму.

Желим свима да се захвалим на сарадњи и мислим да смо показали да се тимским радом може доста урадити.

ariljevdan1ариљевдан1
bwd  Страна 1/2  fwd
ариљевдан1
ариљевдан2
ариљевдан3
ариљевдан4
ариљевдан5
ариљевдан6

Затим су уручена општинска признања истакнутим појединцима и предузећима. Председница општине, Мирјана Авакумовић, уручила је похвале:

 • Протојереју ставрофору Милошу Спасојевићу из Ариља за допринос духовном препороду народа ариљског краја и унапређењу односа између СПЦ – храма Сверог Ахилија и општине Ариље.
 • Приватном предузећу „Интернационал 92“ из Ариља за резултате постигнуте у текстилној индустрији, које је примио представник предузећа Симо Стаматовић.
 • Предузетнику Брану Бојовићу из Београда за донаторску помоћ Основној школи у Висоци.
 • Милисаву Шендековићу из Вирова за изузетне резултате постигнуте у пчеларству.

Према Одлуци о оснивању Фонда за финансијску подршку успешним ученицима и студентима Скупштина општине додељује новчане награде ученицима и студентима за освојена прва три места на републичком такмичењу или прва три места на међународним такмичењима. Ове године награђени су:

 • Луковић Владан, студент ИИ године Факултета музичке уметности у Београду, за освојено ИИИ место на 17. Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ на одсеку труба.
 • Небојша Вукашиновић, ученик Техничке школе у Чачку, за освојено ИИИ место на Републичком такмичењу геодетских и грађевинских школа Србије у дисциплини статика и отпорност материјала.
 • Матија Спасојевић, ученик Школе за музичке таленте у Ћуприји - одсек виолина, а за освојено ИИИ место на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије.
 • Ученици Средње школе „Свети Ахилије“, за освојена места на републичким такмичењима:
  • Милош Стамболић, за освојено И место на Републичком такмичењу из физике.
  • Александра Драгићевић и Јелена Ђорђевић, за освојено И место на Републичком такмичењу из предмета израда одевних предмета.
  • Јелена Бабић, за освојено ИИИ место на Републичком такмичењу из предмета текстилни материјали.
  • Анка Јевремовић, која је до сада 15 пута учествовала у раду истраживачке станице Петница, самосталне и независне орgaнизације која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе и која је до сада је објавила 3 рада из области биомедицине и генетике.
  • Ученичке компаније Средње школе „Свети Ахилије“ за освојено И место на Међународном сајму омладинског предузетништва, за најбољи рад ученичких предузећа. У има компанија награду је примио ученик Никола Цукавац.

Пре закључења протоколарног дела прославе, председник Скупштине општине, Горан Софијанић, се обратио скупу речима.

У овом времену, након извршених локалних избора, замолио бих све драге суграђане , посебно оне који су природом посла одговорни за наше моралне и животне напоре, да пронађу великодушност у намерама и добронамерност у поступцима. Замолио бих и оне остале да имају таман онолико стрпљења и поверења који човека не разобличавају у понижену и покорну масу, али остављају времена и простора изградњи грађанског достојанства и вере у исправност наших збирних напора. Јер бесмислено је и беспотребно да се свађају и мрзе људи који имају право и могућност слободног избора. Бесмислено је и да нас толики уџбеници историје нису научили да ништа не траје довека, осим наде да ће једном бити боље.

Владајућа gaрнитура која одлази и којој сам припадо у околностима у каквим се нашла, јер не зависи све само од нас, чак мало тоga зависи, радила је колико је могла и избеgaвала грешке које је умела. Данас сам ипак срећан што вас, и моји сарадници и ја, због позитивне намере којом су били вођени ови наши напори, можемо слободно погледати у очи.

Новом сазиву скупштине желим и много боље околности и много више среће, јер је обоје од велике помоћи,

нагласио је Софијанић.

У културном делу програма наступили су Градски хор и КУД „Ариље“.

ariljevdan1ариљевдан1
ариљевдан1
ариљевдан2
ариљевдан3

Новији чланци:
Старији чланци:

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018