Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Stupčevići Штампа Ел. пошта

Bjeluša |   Bogojevići |   Brekovo |   Cerova |   Dobrače |   Dragojevac |   Grdovići |   Grivska |   Kruščica |   Latvica |   Mirosaljci |   Pogled |   Radobuđa |   Radoševo |   Severovo |   Stupčevići |   Trešnjevica |   Vigošte |   Virovo |   Visoka |   Vrane

Pomirili istoriju

StupčevićiStupčevićiNa levoj obali Moravice, uz magistralni put Arilje – Ivanjica, u dužini od nekih 7-8 km smešteno je selo Stupčevići, u samom centru Moravičkog kraja poznatog po proizvodnji maline i jagodičastog voća. Okružuju ga okolna sela Mirosaljci,Trešnjevica, Dobrače i Latvica. Danas u selu ima oko 1200 meštana u oko 360 domaćinstava. Sam geografski položaj je takav da se ističu dva velika zaseoka– Brusnik koji gravitira prema Divljaci i Bjekići do Vučjaka, gde je nedavno sagrađena lovačka kuća.

Zbog oskudnih istorijskih podataka o prošlosti Stupčevića ne zna se baš mnogo. Čak ne postoje ni pouzdani izvori kako je ovo selo dobilo ime. U najstarijim turskim popisima iz 15. i 16. veka nema pomena ovome selu, premda se može pretpostaviti da je kao i većina sela ariljske optinr pripadalo smederevskom sandzaku, požeškoj nahiji. Pod imenom Stupčevići pojavljuje se u mlađim zapisima iz 18. i 19. veka.

Starosedelaca, onih koji su na ovim prostorima živeli i pre 17. veka je vrlo malo tako da se može reći da je stanovništvo Stupčevića relativno mlado. Hronologija doseljavanja nije jasno utvrđena, ali na osnovu tradicije i ispitivanja na terenu može se zaključiti da su i Stupčevići kao i većina sela u našem kraju intenzivno naseljavani tokom celog 18. veka. Stanovništvo se mahom doseljavalo iz Crne Gore, Hercegovine, Starog Vlaha.

Kuriozitet sela je da su ovde meštani pre više od 10 godina uradili ono što je Skupština Srbije preduzela tek pre godinu, dve – pomirili su pristalice Narodnooslobodilačkog i Ravnogorskog pokreta. Meštani su svojim sredstvima u zaseoku Bare podigli dve spomen-ploče stradalim partizanima i četnicima u Drugom svetskom ratu. Spomen obeležje za sve ove godine žustrih previranja niko nije skrnavio.

Nagrađeni kvalitet i rad

Auto Centar MitrovićAuto Centar MitrovićDok je za većinu, naročito brdskih, mesnih zajednica opštine Arilje glavni problem mali broj mladih, zamiranje sela i nezaposlenost, u Stupčevićima tih problema nema. Stanovništvo se mahom bavi poljoprivredom, a kao i u većini sela dominira proizvodnja maline, premda je unazad nekoliko godina voćarska proizvodnja proširena i sve veći broj meštana bavi se uzgojem jabuka, a u poslednje vreme sve je intenzivnije i gajenje borovnice.

Pored poljoprivrede u Stupčevićima je razvijena i mala privreda i po rečima predsednika MZ g. Bogosava Ćojbašića, u ovom selu ima između 35 i 40 privrednih subjekata. Većina njih smeštena je na nekih 5-7 km od Arilja, na magistralnom putu Arilje-Ivanjica, u središtu Moravičkog kraja. Bitno je istaći da je privredna proizvodnja raznovrsna. Najviše je hladnjača, čak 12 i postoje podaci da je protekle sezone otkupljeno oko 500 vagona maline.

Moravica StupčevićiMoravica StupčevićiZa 15 godina poslovanja preduzeće «Moravica» ostvarilo je tri proizvodna procesa sa kojima uspešno posluje. U pitanju je otkup, prerada i zamrzavanje jagodičastog i šumskog voća, proizvodnja i plasman sveže maline kao i proizvodnja zamrznutih lisnatih testa i slanih i slatkih pita. Na ovogodišnjem 73. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu njihovi proizvodi dobitnici su tri medalje za kvalitet, jedne velike zlatne, zlatne i srebrne.

Tu je i firma «Boreks» koja se bavi preradom voća i povrća. A po kvalitetu i asortimanu svojih proizvoda, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu poznato je i priznato preduzeće «Miteks», proizvođač sportske opreme. Uspešni su i proizvođači jabuka, a među njima posebno Zoran Milijanović, koji je do sada u nekoliko navrata nagrađivan za proizvodnju i kvalitet. Pravo malo privredno carstvo smešteno na samo nekoliko desetina kvadratnih metara.

Miteks StupčevićiMiteks StupčevićiPored navedenih privrednih subjekata vredno je istaći poljoprivrednu apoteku «Novitović» i Autocentar «Mitrović». Iza svih njih je duga tradicija i godine uspešnog rada. Očigledno je da je MZ Stupčevići jedna od retkih na teritoriji naše opštine koja ima uspešno razvijenu privredu, a samim tim i mogućnost da mlade zadrži na selu i obezbedi im zaposlenje i prosperitet. Sigurno je da o budućnosti sela ne bi trebalo brinuti s obzirom da su ljudi vredni, odgovorni i preduzimljivi bez obzira kojom granom industrije da se bave.

Komunalni problemi najveća briga

Ovo selo ariljske opštine poslednjih godina beleži uspešan razvoj. O tome šta je na planu infrastrukture urađeno kako bi se doprinelo još bržem napretku, ali i o problemima sa kojima se svakodnevno susreću razgovarali smo sa predsednikom MZ g. Bogosavom Ćojbašićem.

Bogosav ĆojbašićBogosav Ćojbašić- Opšta je ocena da je u poslednje vreme u MZ urađeno dosta toga, ali je evidentno da nam predstoji još rada i ulaganja kako bismo stvorili što kvalitetnije uslove za život meštana. Ne računajući magistralni put Arilje-Ivanjica koji prolazi kroz selo, imamo 17km asfaltiranih puteva i planu je da u dogledno vreme asfaltiramo i preostalih 10km. Urađeno je oko 2km ulične rasvete i isto toliko pešačke staze duž magistralnog puta gde je i koncentracija stanovništva najveća. U proteklom periodu dosta je uloženo u izgradnju vodovoda koji je prošao kroz naše selo prema Divljaci. Izvršena je rekonstrukcija električne mreže u zaseoku Brusnik i u polju u Bjekićima. Urađen je projekat za izradu kanalizacione mreže u jednom delu sela, a počeli smo i rad na projektu za rekonstrukciju puta Stupački potok-Dobrače u dužini od 3,5km. Ta deonica asfaltirana je 1979. godine i njena adaptacija je neophodna.

- Moram da istaknem da smo u proteklom periodu dosta radili na uređenju grobalja na Barama i u Brusniku, ali nas i na tom polju očekuje još radova. Dosta toga smo uradili, ali je i planova mnogo. Mesna zajednica dobila je u vlasništvo negde oko 160m2 poslovnog prostora nekadašnje Zemljoradniče Zadruge u Latvici i cilj nam je da ga na najbolji način iskoristimo. Radimo na tome da Ministarstvu poljoprivrede ustupimo prostor kako bi otvorili, recimo, poljoprivredno-savetodavnu službu gde bi se, između ostalog, mogla vršiti i analiza zemljišta. Tu bi pored Stupčevića bila uključena i sva okolna sela- Mirosaljci, Bogojevići, Latvica, Dobrače koja se takođe, uglavnom, bave poljoprivredom.

- Od infrastrukturnih radova u narednom periodu trebalo bi uraditi rekonstrukciju električne mreže za gornje područje sela kao i završiti vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Najveći problem trenutno nam predstavlja odnošenje smeća. Iako su nam, s obzirom na površinu neophodna tri kontejnera, i imamo samo jedan koji je do nedavno bio zajednički za sve okolne mesne zajednice, a jedino smo mi plaćali odnošenje smeća. Kao predsednik mesne zajednice, u nekoliko navrata tražo sam da se organizuje sastanak gde bi sve mesne zajednice bile angažovane kako bismo ovaj problem rešili. Mislim na Mirosaljce, Trešnjevicu, Latvicu. Smatram da je neophodno da se dogovorimo oko plaćanja odnošenja smeća. Moji pokušaji su ostali samo na tome tako da smo bili primorani da i taj jedan kontejner premestimo u brdo. Kontaktirao sam i predsednika opštine i on je spreman da nam pomogne u pronalaženju adekvatnog rešenja, ali na žalost nismo naišli na razumevanje u JKP «Zelen». Ovaj problem već 4-5 meseci lebdi u vazduhu i pitanje je kada će se rešiti. Mi smo preduzeli ono što je u našoj moći, a za dalje ćemo videti – istakao je g. Ćojbašić.

S. Radović


Noviji članci:
Stariji članci:

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018