Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
Početna Aktuelnosti Vesti Drenovac i Arilje na Terra madre salone del gusto
Drenovac i Arilje na Terra madre salone del gusto
Aktuelnosti - Vesti
??Članak napisao/la:?? •администратор• ,  ••среда•, 12 •октобар• 2016 10:06•

U Italiji u gradu Torinu od 22. do 26. septembra održano je je 11-to izdanje Terra Madre Salone del Gusto. Na ovogodišnjoj izložbi Terra Madre Salone del Gusto učešče je imala i Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” Užice koja je na svom štandu preko kompanije Drenovac, predstavnika Turističke organizacije Užica, Eko Agrara, hotela Mona, opštine Čajetina, prestavila proizvode, rukotvorine i suvenire iz regije Zapadne Srbije.

 

U okviru Terra Madre festivala održan je i Terra Madre Forum kao i brojne konferencije, radionice, prezentacije. Na forumu je raspravljano o gorućim pitanjima očuvanja biodiverziteta, pretnje nestajanja malih poljoprivrednih proizvođača i borbi protiv agromafije ( www.slowfood.com). Preduzeće “Drenovac” d.o.o. iz Mirosaljaca (opština Arilje) je ove godine predstavilo svoje proizvode na sajmu “Terra Madre Salone del Gusto” u Torinu u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Arilje.

Liofilizovano i čokoladirano voće bili su jedinstveni proizvodi na izložbi i privukli su brojne posetioce svojim dobrim izgledom i ukusom. Degustacija proizvoda se održavala svih dana na sajmu, a reakcije posetilaca su bile prijatno iznenađujuće uz osmehe i pohvale. Predstavljeni proizvodi se teško pronalaze kako u Srbiji tako i u drugim zemljama pa su ostavili snažan utisak na grupe ljudi koji su želeli da probaju nešto novo i vrhunski kvalitetno. Ariljska malina, sama po sebi aromatična i jedinstvena, hrskava i suva, bila je pravi hit. Za one koji su hteli više od toga, probali su liofilizovanu ariljsku malinu prelivenu sa visoko kvalitetnom belgijskom čokoladom i time doživeli punu harmoniju ukusa.

Ova međunarodna manifestacija Slow Food-a okupila je preko 7000 delegata iz 143 države, 300 Slow Food presidijuma i preko 1000 Slow Food zajednica sa svih pet kontinenata. Ceremoniji zvaničnog otvaranja ovogodišnjeg Salone del Gusto, kojim se obeležava i 30 godina od osnivanja Slow Food pokreta, prisustvovao je i predsednik Republike Italije Serđo Matarela, koji je istakao važnost jačanja i širenja pokreta Slow Food, uz čestitke na postignutom uspehu predsedniku asocijacije Karlu Petriniju. Karlo Petrini se po završetku veličanstvene šetnje povorke Slow Food-a ulicama Torina, obratio prisutnima sa rečima da su ONI veliki ali da je NAS na milione, naglasivši da je očuvanje biodiverziteta ono što je najvažnije za očuvanje čovečanstva. Manifestacija je održana je na više lokacija u samom centru Torina. Centralni deo manifestacije je bila izložba tradicionalnih proizvoda u parku Valentino na obali reke Po.

 

Nemanja Bojičić,

Drenovac doo

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018