Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: ратне дневнице

15 дец 2012 23:14 ратне дневнице #5159

  • ?
Влада још нема решење питања дневница ратних ветерана, чији се број пење на 12.500. Процене су да би резервисти могли да узму и четири милијарде динара.

УПРКОС одлуци суда у Стразбуру, по којој на рачуне ветерана до маја идуће године морају да легну ратне дневнице, у републичкој влади још нема никакве идеје одакле ће се набавити тај новац, нити ко ће бити задужен за исплате.

Тако у пројекцијама републичког буџета за 2013. нигде није урачунат овај трошак. Он би се, према проценама удружења ратних ветерана, могао попети и до четири милијарде динара јер би се на платном списку могло наћи чак 12.500 презимена ратника из Јабланичког округа.

- Ратни ветерани, којима дневнице нису исплаћене, биће испоштовани као и сви остали. А влада ће тим поводом предузети одговарајуће мере - рекао је и Јован Кркобабић, потпредседник Владе РС и министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Ипак, у ”његовом” ресору кажу да ови ветерани ”нису у њиховој надлежности”.

У прошлости, међутим, није било тако. Као основ за пресуду из Стразбура управо су послужиле исплате ратних дневница ветеранима из Топличког округа 2007. године, и то на основу одлуке Владе РС. Око 10.000 ветерена је са буџета Министарства рада поделило две милијарде динара, па је свакоме од њих просечно припало по 200.000 динара. Данас у овом министарству кажу да је тада одлучено да се овај новац третира као ”социјална помоћ”, па је зато исплаћен са рачуна овог министарства.

Да ли ће ратне дневнице опет бити третиране на исти начин, у овом министарству нису могли да потврде, а како ”Новости” незванично сазнају, ова тема није покренута ни у другим ресорима, јер се чека 28. новембар, када истиче рок за жалбу на стразбуршку пресуду.

Од ветерана перу руке и у Министарству одбране. Ни у овом ресору немају намеру да самоиницијативно покрену питање исплате и додају да нису адреса за ово питање. За било какаву ”акцију”, како кажу, чекају сигнал из Владе.

И док чекају било какав глас из Београда, ветерани Ниша и околине кажу да су спремни за договор са државом, која их засада игнорише.

- Нико нам се из Владе још није јавио - каже за ”Новости” Срђан Алексић, правни заступник око 8.500 бораца овог краја. - Очекујемо да што пре седнемо за сто и видимо како ћемо најлакше за све да решимо проблем ветерана рата.
Исплате ратних дневница резервистима неће бити скоро, јер се држава Србија жалила на пресуду суда у Стразбуру. Овај суд треба у року од шест месеци да донесе другостепену пресуду, па тек тада уколико потврди првостепену наша држава ће дати рок за прикупљање потребне документације. Иако неки сматрају да самим тим што су били мобилисани остварују то право, адвокати кажу да, ако нису тужили, неће ни добити ратне дневнице.
Последња измена: 15 дец 2012 23:18 Написао: .
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018