Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Dobro došli, gost
Korisničko ime Lozinka: Zapamti me
 • Strana
 • 1

TEMA: ratne dnevnice

16 dec 2012 12:14 ratne dnevnice #5159

 • ?
 • VAN MREŽE
 • Junior
 • Poruka: 170
 • Karma: -2
Vlada još nema rešenje pitanja dnevnica ratnih veterana, čiji se broj penje na 12.500. Procene su da bi rezervisti mogli da uzmu i četiri milijarde dinara.

UPRKOS odluci suda u Strazburu, po kojoj na račune veterana do maja iduće godine moraju da legnu ratne dnevnice, u republičkoj vladi još nema nikakve ideje odakle će se nabaviti taj novac, niti ko će biti zadužen za isplate.

Tako u projekcijama republičkog budžeta za 2013. nigde nije uračunat ovaj trošak. On bi se, prema procenama udruženja ratnih veterana, mogao popeti i do četiri milijarde dinara jer bi se na platnom spisku moglo naći čak 12.500 prezimena ratnika iz Jablaničkog okruga.

- Ratni veterani, kojima dnevnice nisu isplaćene, biće ispoštovani kao i svi ostali. A vlada će tim povodom preduzeti odgovarajuće mere - rekao je i Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade RS i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ipak, u ”njegovom” resoru kažu da ovi veterani ”nisu u njihovoj nadležnosti”.

U prošlosti, međutim, nije bilo tako. Kao osnov za presudu iz Strazbura upravo su poslužile isplate ratnih dnevnica veteranima iz Topličkog okruga 2007. godine, i to na osnovu odluke Vlade RS. Oko 10.000 veterena je sa budžeta Ministarstva rada podelilo dve milijarde dinara, pa je svakome od njih prosečno pripalo po 200.000 dinara. Danas u ovom ministarstvu kažu da je tada odlučeno da se ovaj novac tretira kao ”socijalna pomoć”, pa je zato isplaćen sa računa ovog ministarstva.

Da li će ratne dnevnice opet biti tretirane na isti način, u ovom ministarstvu nisu mogli da potvrde, a kako ”Novosti” nezvanično saznaju, ova tema nije pokrenuta ni u drugim resorima, jer se čeka 28. novembar, kada ističe rok za žalbu na strazburšku presudu.

Od veterana peru ruke i u Ministarstvu odbrane. Ni u ovom resoru nemaju nameru da samoinicijativno pokrenu pitanje isplate i dodaju da nisu adresa za ovo pitanje. Za bilo kakavu ”akciju”, kako kažu, čekaju signal iz Vlade.

I dok čekaju bilo kakav glas iz Beograda, veterani Niša i okoline kažu da su spremni za dogovor sa državom, koja ih zasada ignoriše.

- Niko nam se iz Vlade još nije javio - kaže za ”Novosti” Srđan Aleksić, pravni zastupnik oko 8.500 boraca ovog kraja. - Očekujemo da što pre sednemo za sto i vidimo kako ćemo najlakše za sve da rešimo problem veterana rata.
Исплате ратних дневница резервистима неће бити скоро, јер се држава Србија жалила на пресуду суда у Стразбуру. Овај суд треба у року од шест месеци да донесе другостепену пресуду, па тек тада уколико потврди првостепену наша држава ће дати рок за прикупљање потребне документације. Иако неки сматрају да самим тим што су били мобилисани остварују то право, адвокати кажу да, ако нису тужили, неће ни добити ратне дневнице.
Poslednja izmena: 16 dec 2012 12:18 Napisao: ?.
 • Strana
 • 1
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015