Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Dobro došli, gost
Korisničko ime Lozinka: Zapamti me

Profil za Иван Трошки Дамљановић (Иван Трошки Дамљановић)

 • VAN MREŽE
 • Registered
 • Rang: Senior
 • Datum registracije: 28 dec 2009
 • Vremenska zona: GMT +1:00
 • Lokalno vreme: 14:38
 • Poruka: 273
 • Pregled profila: 10711
 • Karma: -12
 • Mesto: Ариље
 • Pol: Muško
 • Rođendan: nepoznato

Potpis

www.facebook.com/group.php?gid=131362232261

Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, новембар 2010. :
www.arilje.org.rs/component/kunena/Uredj...10&start=30#1987
Poruke

Poruke

emo
Овде желим да напишем нешто о чему већина ариљаца нема појма да се десило јер нас нико о томе није обавестио. Тј. јесте само Инсајдер у завијеној форми:

arilje.org.rs/forum/Aktuelnosti/8958-AGENCIJA-XX.html

Писао сам раније о покушају продаје Јавног комуналног предузећа ''Зелен'':

arilje.org.rs/forum/Aktuelnosti/4673-%C4...10&start=50#7593

У међувремену се одустало од те продаје, али је у току ''продаја'' на мала врата, тј. преузимање функција ЈКП ''Зелен'' од стране приватника. Преузима се функција по функција, прво прање улица, па одржавање зелених површина, да би се на крају ЈКП ''Зелен'' и угасило јер све функције би одрађивала/е приватна/е фирма/е, укључујући и дистрибуцију воде, од Фабрике воде до приватних кућа, као и одвожење смећа. Наравно, цена тих услуга би се временом повећала јер је то интерес сваког приватника. На два расписана тендера победио је један исти приватни предузетник из Ариља. Испоставило се да постоје одређене неправилности које указују на фаворизовање тог предузетника, али то остављам опозицији Ариља, као и директору ЈКП ''Зелен'' који, ако га то уопште и интересује, лако може да те неправилности окрене у корист ЈКП ''Зелен''.

Свакако не бих волео да се у Ариљу догоди боливијски сценарио, зато ово и пишем. А не би ме чудило да се догоди како ствари стоје и шта се све догађа.

Општинска управа општине Ариље 14.2.2017.г. објавила је позив за подношење понуда за јавну набавку услуга хигијенизације градских улица - у преводу расписала је тендер за чишћење градских улица које је до тада чистило ЈКП ''Зелен''. Конкурисала су две понуђача - ЈКП ''Зелен'' и једна приватна предузетничка радња (предузетник) из Ариља основана 2.2.2016. Тендер је добила приватна предузетничка радња из Ариља.

Општинска управа општине Ариље 2.3.2017.г. објавила је позив за подношење понуда за јавну набавку услуга за одржавање јавних зелених површина - у преводу расписала је тендер за одржавање зелених површина које је до тада одржавало ЈКП ''Зелен''. Конкурисала су три понуђача - ЈКП ''Зелен'', предузеће из Крагујевца и поново иста приватна предузетничка радња из Ариља основана 2.2.2016. Тендер је поново добила приватна предузетничка радња из Ариља.

Овде је документација, потражите по насловима:

JNMV - USLUGE ODRŽAVANJA JAVNIH ZELENIH POVRŠINA
JNMV - USLUGA HGIJENIZACIJE GRADSKIH ULICA

arilje.org.rs/component/content/article/1553.html
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
У току је јавни увид у Студију о процени утицаја на животну средину радио, телевизијске и базне станице мобилне телефоније на Ситарином димњаку.

''Заинтересовани органи и организације и јавност могу извршити увид у поднету Студију у канцеларији број 3 зграде Општинске управе,Светог Ахилија бр.53.,Ариље, сваког радног дана од 10,00-14,00 часова у периоду од 27.03.2017.-17.04.2017.год. и доставити мишљење и примедбе на Студију у писменом облику, на писарници (Услужни центар, стаклена зграда поред Општине).

Презентација и јавна расправа о поднетој Студији биће одржана 19.04.2017.год. у просторији сале СО Ариље у времену од 12,00-14,00 часова''.

arilje.org.rs/aktuelnosti/vesti/1564-oba...javnoj-raspravi.html

На Ситарином димњаку су већ накачене базне станице мобилне телефоније Телекома, Теленора и ВИП-а, а сада Телеком хоће да накачи још и радио и телевизијски предајник, као и да појача своју базну станицу мобилне телефоније. Снага досадашњих базних станица на Ситарином димњаку била је 45 пута већа од оне за коју се прописује израда студије, а сада ће та снага бити још већа.
Радио и телевизијски предајник које планирају да поставе на Ситарин димњак зраче исто као и базна станица мобилне телефоније, чак и више.

Локални радио и његов предајник налазе се преблизу средњој и основној школи, чисто да додам.

Проблем базних станица је веома озбиљан и локална самоуправа треба под хитно да га реши на корист грађана Ариља.

О штетном утицају базних станица можете прочитати у ранијим објавама тј. на доњем линку:

arilje.org.rs/forum/Uredjenje-grada/400-Архитектура-урбанизам-и-уређење-Ариља.html?limit=10&start=140#8903
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Нисам поставио никакав вирус. Линк води на страницу овог форума. А овај форум шаље вирусе. Обратио си се на погрешну адресу.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Академија архитектуре Србије тражи хитно смењивање:

- главног урбанисте Београда,
- директора Урбанистичког завода града Београда,
- председника Комисије за планове града Београда,
- директорке Завода за заштиту споменика културе града Београда.

aas.org.rs/deklaracija-broj-3/
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
У току је јавни увид у Нацрт измена и допуна Просторног плана општине Ариље и траје до 29. 02. 2016. г.

Званични оглас и документација:

arilje.org.rs/aktuelnosti/vesti/1484-jav...ppo-arilje-2016.html

Дозвољава се градња која није била дозвољена:

- трансфер станице за смеће, сакупљачке станице, постројења за компостирање у близини Моравице и транзита,
- економских објеката за пољопривредна домаћинства, хладњача преко 150 м2, складишта пољопривредних проивода, инфраструктурних и комуналних објеката дуж транзита,
- помиње се и водопривредно земљиште, пољопривредно земљиште (промена намене)...

Кад споменух смеће, може ли неко да ми објасни како је могуће да је Скупштина, или ко већ, могла да донесе одлуку по којој је свако домаћинство у Ариљу дужно да задужи канту за рециклажно смеће, и да се прети казнама оном ко неће да узме канту и неће да одваја смеће???

Ако су казне могуће, да ли су неопходне?

Ако су неопходне да ли су те казне пропорционалне материјалним приликама средине, нпр. просечним примањима у некој ариљској шивари?

Ако су казне могуће, неопходне и благе, за шта се користе паре које се добијају од рециклажног смећа и од казни?

Да ли домаћинство које сакупља рециклажно смеће има неке привилегије, да ли има јефтинију цену изношења смећа у односу на количину рециклажног смећа које сакупи?

Зашто би грађанин дао комуналном предузећу рециклажно смеће џабе, ако може да подели зараду са неким приватником који камионом заређа од куће до куће?

Ако су казне могуће, неопходне, благе и постоје привилегије за рециклажу, да ли су казне пропорционалне друштвеној потреби, тј. постоји ли неједнаки третман између великих загађивача (у које спада и градска управа, тј. онај који је прописао ову казну) и индивидуалних домаћинстава, по коме се домаћинства кажњавају, а остали не, и да ли постоји пропорционалност у казнама (кућно смеће је ништа у односу на велике еколошке загађиваче)?

Неједнаки третман - да ли је неко добио казну за ово еколошко загађивање и уништавање:

1. Урбанистички хаос:

- овим изменаме дозвољава се прављење депоније близу реке, што је до сада било забрањено,
- због овог пројекта рециклаже у граду су многа прометна, ударна места украшена кантама које су ограђене бетонском оградом, забетониране за сва времена, па поглед пуца само на канте - хоћеш да одеш до Рзава, на Властов (Висећи) мост, идеш улицом и целом њеном дужином уместо клупе или нечег занимљивог видиш канте ограђене бетончином.
- секу се непотребно здрави градски дрвореди, јер нема ко да их штити,
- градски парк, некада познати расадник, је остао скоро без дрвећа,
- загађује се ваздух у парку и спортским теренима - планира се нова аутобуска станица близу фудбалског игралишта,
- због нове аутобуске станице планирају да сместе нову градску гаражу поред парка и фудбалског игралишта, на месту где су била два тениска терена, тако да ће због тога посећи борове на ивици парка који гледају на Ватрогасну станицу и уз то ће загадити ваздух у једином парку у граду. Уместо да се парк обогати дрвећем, дрвеће се сече, а ваздух загађује.
- за паркинг је већ узет део зелене површине на којој је некада била жива ограда која је раздвајала парк и улицу код Лименке, тако да жива ограда нема више где да се засади,
- чак су се и неки тротоари претворили званично у паркинг, некоме је пречи профит од паркирања него безбедност грађана,
- базне станице мобилне телефоније, које узрокују на десетине опасних болести, што је доказано у стотинама студија, постављају се у најгушће насељене зоне, уместо да се изместе на брда минимум
500 м од првих кућа. Уговори се праве и паре узимају месецима пре јавног увида грађана, што је доказ да су јавни увиди у Ариљу само форе ради, да се испоштује пропис.
- градске трафостанице се граде до самих приватних кућа или зграда иако штетно делују на човека (изазивају бројне болести, леукемију и канцер),
- далеководи пролазе кроз приватна дворишта, близу кућа и тако зраче мештане,
- паметна бројила, тј. струјомери који зраче и штетно утичу на здравље полако почињу да се користе у нашој општини,
- уз кабловску тв масовно се убацују у куће бежични телефони, који зраче и када се не користе и то више од мобилних телефона, а људи се о томе не обавештавају, па се чуде одакле канцери и леукемија,
- старе азбест-цементне цеви мењају се пластичним, које су такође канцерогене јер их разграђује хлор из воде и време...,
- у селима нема ниједан контејнер који би се редовно празнио и онда се чуде што се појављују дивље депоније,
- фабрикама и хладњачама дозвољава се да загађују реке, земљиште, ваздух, да секу дрвореде у заштитним појасевима, прислањају своје трафостанице уз туђе куће и зраче људе...,
- да ли је неко одговарао за ложење крпа, ваздух у Ариљу је зими неподношљив, у Београду је чистији...


2. Дозвољава се градња брана и ''мини'' брана којима се:

- уништавају реке,
- уништава речна флора (биљни свет),
- уништава речна фауна (животињски свет),
- квари квалитет воде за пиће (цемент је канцероген, има преко 100 канцерогених материја),
- потапа се Височка бања,
- потапају се археолошки локалитети који потврђују да смо колевка европске цивилизације,
- прави се бомба изнад Ариља чија страховита потенцијална енергија прелази у разорну кинетичку енергију и сравњује Ариље са земљом ако пукне сајла која држи цело брдо изнад саме бране Сврачково или ако буде поплава услед које ће се само 1-2% воде из акумулације Роге прелити у акумулацију Сврачково,
- из акумулација три велике бране, укупне дужине преко 40 km у атмосферу ће излазити метан у огромним количинама, а он је највећа опасност за озонски омотач,
- бранама и акумулацијама ће се стварати магла која негативно утиче на здравље становника Ариља и гајење малине,
- бранама се акумулира токсичан муљ који ће утицати да вода из акумулација буде штетна за пиће и купање,...

3. И да поменем овде еколошку катастрофу која ће проћи некажњено!

Ако занемаримо на који начин је Земљорадничка задруга финансијски уништена и на који начин је купљена, и гледамо само потезе које нови власник повлачи, они нимало не обећавају.

Као захвалност за успешну куповину, прво што је урадио, посекао је дрворед од 20-ак борова старих око 20 година, који су чинили заштитни појас између индустријске и стамбене зоне, а који је
обавезан и по старом Генералном плану Ариља и по новом Плану генералне регулације!

Друго шта је лоше урадио - стављање нових кровних равни на легендарну надстрешницу главног објекта задруге - тако је променио изглед настрешнице старе 50 година, тј. изглед једне од највећих хладњача у Европи, која је ушла у бројне пољопривредне часописе, књиге, сајтове и по којој је Ариље познато. Уништио је бренд Земљорадничке задруге, а мењајући изглед трема, доводи у питање и легалност објекта, па онај ко га је тако стручно посаветовао мора да се нада да ће одрадити и легализацију објекта.

Када се има у виду овај неједнаки третман, тј. некажњавање великих еколошких загађивача и чињеница да локална самоуправа сама ствара еколошка загађења, онда није јасно која је друштвена оправданост ових репресивних мера према индивидуалним домаћинствима, осим сакупљање новца за буџет!

Ако се узме у обзир и општи ниво прихода грађана, који је низак, јасно је да су такве мере и санкције, у нашим условима, непотребна и непропорционална мера и претерано задиру у друга основна права гарантована Уставом.

Мени је просто невероватно шта се ради у Ариљу и још невероватније што се народ не буни! Опозиција ћути, не јавља се, чисто сумњам и да конта све ово!

Можда је то на ситно провера на ком је тренутно нивоу беспоговорна послушност и трпљење обичног човека.

О томе баш данас прича и Андреј Фајгељ, да ли је могуће да се прети казнама и одузимањем деце ако се деца не вакцинишу окупаторским вакцинама чија се садржина не зна и које изазивају аутизам:Немојте наседати на лажи фармакомафије, бежите од мамографије, хемотерапије, лекова, вакцина и пронађите природне лекове преко интернета.

Не забијајте главу у песак, буните се за сваку ситницу, имате право на то - не дозволите да нам од државе праве логор.

Слике посеченог дрвореда:s18.postimg.org/3t9tr4p6x/image.jpg

s18.postimg.org/t34le7vyh/image.jpg

s18.postimg.org/u98ld0k95/image.jpg

s18.postimg.org/s5y65ckg9/image.jpg

s18.postimg.org/ltj0vihe1/image.jpg

s18.postimg.org/bxhxvvbm1/image.jpg

s18.postimg.org/y0i5zbxxl/image.jpg

s18.postimg.org/srrqf74w9/image.jpg

s18.postimg.org/b0g40qphl/image.jpg

s27.postimg.org/axav76e9f/Protiv_vakcina.jpg
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Проба.
Internet marketing posao – Uspeh i zarada
Kategorija: Mali oglasi
emo
Трећи главни зрак не гађа директно на Пивницу, већ на куће испод обале, како се то код нас каже:Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Податак да ће ова базна станица зрачити 15,9 V/m, на главним правцима погрешно сам прочитао из табеле 13.3.9. на страни 124 (тј. 59). То је уствари растојање од 15,9 метара на којем ће одређени тип базне станице зрачити 27,5 V/m што је максимално дозвољено зрачење по SRPS N.NO.205.

То и даље не мења суштину.

Податак од 15,9 V/m избрисао сам у горњем тексту и оставио овом студијом математички израчунату максималну јачину електромагнетног поља ове базне станице напољу од 3,46 V/m (густина снаге од 31754.907 uW/m2) и 3,16 V/m (густина снаге од 26487.00 uW/m2) унутар објеката, а то је густина снаге електромагнетног зрачења која је:

27,74 пута већа од максималне густине снаге електромагнетног зрачења унутар објеката коју прописује Парламентарна скупштина Савета Европе (954.91 uW/m2),

249,64 пута већа од максималне густине снаге која по одлуци Парламентарна скупштина Савета Европе треба да се у скорој будућности уведе (106,10 uW/m2).

10584 (десет хиљада пет стотина осамдесет четири) пута већа напољу и 8829 (осам хиљада осам стотина двадесет девет) пута већа унутар објеката од безбедне границе од 3 uW/m2 (0.0336 V/m) коју прописује:

Биоиницијативни извештај из 2012.г. (BioInitiative Report) који је настао на основу неколико хиљада студија,

3175 пута већа напољу и 31754 (тридесет једну хиљаду седам стотина педесет четири) пута већа унутар објеката од безбедне границе од 10 uW/m2 (0.0614 V/m) напољу и 1 uW/m2 (0.0194 V/m) унутар објеката коју прописује:

Салзбуршка резолуција мобилних комуникација из 2002.г. (Salzburg Resolution on Mobile Telecommunication 2002),

31754 (тридесет једну хиљаду седам стотина педесет четири) пута већа од безбедне границе од 1 uW/m2 (0.0194 V/m) коју прописују:

- Директива Аустријске медицинске асоцијације - 2012. г, (Guideline of the Austrian Medical Association),

- Апел преко хиљаду лекара из Немачке и Аустрије - Фрајбургерски апел (Freiburger Appeal) из 2012.г,

- BUND (Friends of the Earth Germany) (2008) - Precautionary recommendation for general protection,


317540 (преко триста хиљада) пута већа од безбедне границе од 0.1 uW/m2 (0.00614 V/m) коју прописује:

Стандард за средину у којој се спава - Building BiologyEvaluation Guidelines (SBM - 2008).
Парламентарна скупштина Савета Европе прописује превентивну границу за нивое дуготрајног излагања микроталасима у свим затвореним срединама, у складу са принципом предострожности, која не прелази 0,6 волти по метру (0,6 V/m, што је 954.91 uW/m2), а у средњем року ту границу треба смањити на 0,2 волти по метру (0,2 V/m, што је 106,10 uW/m2).

Максимална јачина ове базне станице унутар објеката је 3,16 V/m (што је густина снаге од 26487.00 uW/m2), а то је 27,74 пута више од максималне густине снаге електромагнетног зрачења коју прописује Парламентарна скупштина Савета Европе (954.91 uW/m2), односно 249,64 пута више од максималне густине снаге која по одлуци Парламентарна скупштина Савета Европе тек треба да се у будућности уведе (106,10 uW/m2).

Парламентарна скупштина Савета Европе

''Потенцијалне опасности од електромагнетних поља и њихов утицај на животну средину" - Парламентарна скупштина Савета Европе
"The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment” (PACE 2011) - Parliamentary Assembly of the Council of Europe

''8.1.2. преиспитати научну основу за садашње стандарде о изложености електромагнетним пољима постављеним од стране Међународне комисије за заштиту од нејонизујућег зрачења (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection), која има озбиљна ограничења, и применити Алара принципе (ALARA principles), који покривају и топлотне ефекте и нетоплотне ефекте или биолошке ефекте електромагнетних зрачења или радијације;

8.2.1. прописати превентивне границе за нивое дуготрајног излагања микроталасима у свим затвореним срединама, у складу са принципом предострожности, које неће прелазити 0,6 волти по метру (0,6 V/m, што је 954.91 uW/m2), а у средњем року смањити их на 0,2 волти по метру (0,2 V/m, што је 106,10 uW/m2);

8.4.4. одредити места свакој новој GSM, UMTS, WiFi или WIMAX антени не само у складу са интересима оператера, него у консултацији са локалним и регионалним државним органима, локалним становништвом и удружењима грађана'';

assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HT...sp?fileid=17994&

Дозвољене границе зрачења по Правилнику о границама излагања нејонизујућим зрачењима у Србији су:

За фреквенцију 900 MHz граница је 700 000 uW/m2 = 16.50 V/m
За фреквенцију 1800 MHz граница је 1 400 000 uW/m2 = 23.30 V/m
За фреквенцију 2100 MHz граница је 1 600 000 uW/m2 = 24.40 V/m

што је 533333 (преко пола милиона) пута више од граница које прописује Биоиницијативни извештај из 2012.г (3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m), односно 1675 пута више него што то сада прописује Парламентарна скупштина Савета Европе и 15080 (петнаест хиљада и осамдесет) пута више од густине снаге електромагнетног зрачења за коју Парламентарна скупштина Савета Европе каже да треба да се уведе у блиској будућности.

Математички израчуната максимална јачина електромагнетног поља ове базне станице од 3,46 V/m (што је густина снаге од 31754.907 uW/m2) израчуната је на растојању од 50 метара од базне станице (тачније квадрат 102 х 107 метара) што је недовољно растојање, јер најјачи сигнали базне станице спуштају се на тло најчешће на растојањима од 50 до 300 m и онда због рефлексије од наспрамних објеката то зрачење може да се умногостручи. Тако да је прорачун неадекватно обављен, а сумњам да је и узео у обзир и рефлексију од наспрамних објеката. Тачни интензитет и густина снаге електромагнетног зрачења ове базне станице мобилне телефоније, због рефлексије објеката, може да се измери тек када се она пусти у рад, што, надам се, надлежни неће допустити, бар не ближе од 2 километра од центра града и 500 m од првих кућа.
image.slidesharecdn.com/mobiletowerradia...38.jpg?cb=1427016699

Превод текста са слике: ''Људи који живе на растојањима од 50 до 300 метара од базне станице мобилне телефоније налазе се у зони високе радијације (тамно плава боја) и више су склони (изложени) болестима које изазива електромагнетно зрачење''.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Фрајбургерски апел (Freiburger Appeal) - 2012.г.

Десет година после објаве првог апела, ситуација је још гора. Бежична технологија све више заузима нашу животну средину и она је све више загађенија електромагнетним и микроталасним зрачењем, тако да се и број оболелих повећао. Зато су лекари објавили и други апрел 2012. године позивајући своје колеге али и све остале да активно допринесу у подизању свести људи о штетности електромагнетног, микро-таласног и радио-фреквентног зрачења као и да допринесу да се то зрачење смањи, пошто институције то неће саме од себе урадити због притиска и интереса великих корпорација.

Потписници Фрајбургерског апела упућују на смернице Аустијске медицинске асоцијације која прописује нормалне границе за:

Високо фреквентно електромагнетно зрачење (electromagnetic waves or radio frequency radiation (RF)):

≤1 uW/m2 (≤0.001 mW/m2)

Нискофреквентно неизменично магнетно зрачење:

≤20 nT (≤0.02 uT)

Нискофреквентно неизменично електрично поље:

≤0.3 V/m

''Људски, животињски и биљни свет је под контролом природних електромагнетних поља и сигнала.
Са својим екстремно ниских и веома високим фреквенцијама, техничка електромагнетна поља могу снажно утицати на ћелијску комуникацију и метаболизам. У почетку, телесни природни капацитет лечења, у покушају да одржи хомеостазу, исправиће неравнотеже кроз фино подешене контролне механизаме. Продужење електромагнетног стреса, међутим, може довести до хроничног оштећења овог важног хомеостатског одговора и довести до болести.

Научне студије у више наврата показале су да електромагнетна поља могу погоршати саморегулацију и проузроковати штетне биолошке утицаје, укључујући: повећану пропустљивост заштитне крвно-мождане баријере, промене у активности можданих таласа, неуравнотеженост ослобађање неуротрансмитера и хормона (посебно повећања хормона стреса) , оштећење имуног система, оштећења генетског материјала, и умањење плодности, да наведемо само неке од добро познатих примера.

Оксидативни ћелијски стрес - главни узрок многих болести - доказано је централни механизам излагања радијацији.

Један број брзих поремећаја менталног здравља изгледа да се повећава до забрињавајуће стопе, укључујући депресију, синдром изгарања, поремећај спавања, анксиозност и панику. Ово је такође очигледно за један број других обољења (која се такође повећавају до забрињавајуће стопе): мождани удар код млађих људи, дегенеративни неуролошки поремећаји (нпр. рани почетак синдрома деменције), главобоља, тинитус, аутизам, поремећај учења, проблеми са концентрацијом, и поремећај понашања - хиперактивност (ADHD). Емпиријска запажања указују на то да се повећање изложености радио-фреквенцијском зрачењу убраја међу кључне факторе животне средине који су одговорне за стални пораст алергија, кожних проблема, синдрома бола, подложност инфекцијама, висок крвни притисак, срчане аритмије, метаболичке поремећаје, и поремећај више система.

Уочљиви обрасци временских и просторних односа између појаве ових симптома и поремећаја и почетка излагања електомагнетским пољима (на пример у близини ново инсталиране базне станице мобилне телефоније или након дуготрајне употребе мобилног телефона) сугеришу да су узрочно повезани . Повезаност између коришћење мобилног телефона, бежичног телефона и видљива пораст оболелих од тумора мозга је више пута документована у научној литератури''.

freiburger-appell-2012.info/media/Intern..._Appeal_2012_Nov.pdf
freiburger-appell-2012.info/en/home.phpДиректива Аустријске медицинске асоцијације - 2012. г.

На основу епидемиолошких студија (BioInitiative 2007, Kundi and Hutter 2009) и релевантних мерења у пракси (Standard of Building Biology Testing Methods, SBM 2008), ЕМФ Радна група Аустријске медицинске асоцијације (удружења) препоручила је прелиминарне стандарде. Без обзира на ICNIRP препоруке за акутне ефекте, следеће вредности се односе на редовно излагање више од четири сата дневно:

Високо фреквентно електромагнетно зрачење (electromagnetic waves or radio frequency radiation (RF)):

≥1000 uW/m2 (≥1 mW/m2) - много далеко изнад нормале
10-1000 uW/m2 (0.01-1 mW/m2) - далеко изнад нормале
1-10 uW/m2 (0.001-0.01 mW/m2) - мало изнад нормале
≤1 uW/m2 (≤0.001 mW/m2) - у оквиру нормалних граница


Нискофреквентно неизменично магнетно зрачење:

≥400 nT (≥0.4 uT) - много далеко изнад нормале
100-400 nT (0.1-0.4 uT) - далеко изнад нормале
20-100 nT (0.02-0.1 uT) - мало изнад нормале
≤20 nT (≤0.02 uT) - у оквиру нормалних граница


Нискофреквентно неизменично електрично поље:

≥10 V/m - много далеко изнад нормале
1.5-10 V/m - далеко изнад нормале
0.3-1.5 V/m - мало изнад нормале
≤0.3 V/m - у оквиру нормалних граница

freiburger-appell-2012.info/media/EMF%20...202012%2003%2003.pdfРепорт Парламентарне скупштине Савета Европе

''Потенцијалне опасности од електромагнетних поља и њихов утицај на животну средину" - Парламентарна скупштина Савета Европе
"The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment” (PACE 2011) - Parliamentary Assembly of the Council of Europe

У мају 2011. године, Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај "Потенцијалне опасности од електромагнетних поља и њихов утицај на животну средину". Извештај позива на бројна мерења да би се заштитили људи и животна средина, посебно од високо фреквентних електромагнетних поља. Једна од препорука је да "предузме све разумне мере да би се смањила изложеност електромагнетним пољима, посебно радио-фреквенцијама мобилних телефона, а нарочито изложености деце и младих који су изгледа у највећем ризику за добијање тумора главе ".

''8. У светлу горе наведених разматрања, Скупштина препоручује да земље чланице Савета Европе:

8.1. у општим цртама:

8.1.1. предузети све разумне мере да би се смањила изложеност електромагнетним пољима, посебно на радио-фреквенције мобилних телефона, а нарочито изложеност деце и младих људи који, чини се, да су у највећем ризику од тумора главе;

8.1.2. преиспитати научну основу за садашње стандарде о изложености електромагнетним пољима постављеним од стране Међународне комисије за заштиту од нејонизујућег зрачења (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection), која има озбиљна ограничења, и применити Алара принципе (ALARA principles), који покривају и топлотне ефекте и нетоплотне ефекте или биолошке ефекте електромагнетних зрачења или радијације;

8.2. узимајући у обзир приватну употребу мобилних телефона, DECT бежичних телефона, WiFi, WLAN и WIMAX за рачунаре и других бежичних уређаја, као што су бебе монитори:

8.2.1. прописати превентивне границе за нивое дуготрајног излагања микроталасима у свим затвореним срединама, у складу са принципом предострожности, које неће прелазити 0,6 волти по метру (0,6 V/m, што је 954.91 uW/m2), а у средњем року смањити их на 0,2 волти по метру (0,2 V/m, што је 106,10 uW/m2);

8.2.4. подижу свест о потенцијалним здравственим ризицима DECT бежичних телефона, беби монитора и других кућних апарата који емитују континуиране импулсне таласе,... и препоручују коришћење жичаних, фиксних телефона код куће или, ако то није могуће, моделе који не емитују трајно пулсне таласе;

8.3.2. за децу уопште, а посебно у школама и учионицама, дати предност жичаној интернет вези, и строго регулисати употребу мобилних телефона од стране ученика у школским просторијама;

8.4.4. одредити места свакој новој GSM, UMTS, WiFi или WIMAX антени не само у складу са интересима оператера, него у консултацији са локалним и регионалним државним органима, локалним становништвом и удружењима грађана'';

assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HT...sp?fileid=17994&


EПA студија заташкана

''У 1990.г. ЕПА - Америчка агенција за заштиту животне средине (US Environmental Protection Agency) подигла је озбиљну забринутост у вези са биолошким утицајем електромагнетних поља и радио фреквенцијског зрачења ниског нивоа, па чак и издала нацрт резолуције предлажући класификацију радио фреквенцијских и електромагнетних поља као вероватно канцерогене по људе (probable human carcinogen). 156 страница извештаја под називом "Евалуација потенцијалне канцерогености електромагнетних поља" ("An Evaluation of the Potential Carcinogenicity of Electromagnetic Fields (EMFs))" је кружило у другим владиним агенцијама и подигло огромне контроверзе са индустријским групама. Извори кажу да је резолуција ЕПА коначно заташкана од стране званичника Беле куће, под изговором да би класификација радио фреквенција и електромагнетних поља (RF/ EMF) као класе Б1 канцерогена уплашила америчку јавност''.

www.marinproject.org/science.html

Закључци ЕПА-ине студије:

www.marinproject.org/epareport.html

Цела ЕПА-ина студија:

cfpub.epa.gov/ncea/risk/recordisplay.cfm...amp;CFTOKEN=56437657


Ватрогасци узвраћају ударац:

У августу 2004. године, Међународно удружење ватрогасаца (International Association of Fire Fighters / IAFF) упозорило је на "могуће здравствене последице дугорочног излагања радио фреквенцијском и микро таласном зрачењу ниског интензитета које се користе од стране базних станица мобилне телефоније" и успротивило се постављању базних станица мобилне телефоније у оквиру ватрогасних станица све док студије научних институција које имају највеће научне заслуге и интегритет не покажу да је излагање ниском интетзитету радио фреквенцијском и микро таласном зрачењу безбедно по здравље, тј. да те базне станице не би штетиле здрављу ватрогасаца, пошто би се у противном то негативно одразило на спремност ватрогасаца и обављање радних задатака.

Position on the Health Effects from Radio Frequency/Microwave (RF/MW) Radiation in Fire Department Facilities from Base Stations for Antennas and Towers for the Conduction of Cell Phone Transmissions

www.marinproject.org/firefighters.pdf
www.iaff.org/hs/resi/celltowerfinal.htm


Светска здравствена организација (WHO) сврстала је 2011.г. радио фреквенцијско електромагнетно зрачење у групу 2Б - вероватно канцерогено.

monographs.iarc.fr/ENG/Classification/index.php
www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdfBioInitiative Report 2007

31. августа 2007. године на 610 страна излази знаменита студија под насловом Биоиницијативни репорт (BioInitiative Report). Ова студија, која се позива на више од две хиљаде независних научних радова, наводи биоефекте и растућу јавну опасност по здравље од бежичних технологија. Импресивна међународна група од петнаест стручњака из области радио-фреквенцијског (RF) истраживања састала се да заједно објаве ову студију, која повезује микроталасне сигнале бежичних технологија и више од педесет биоефеката (болести) код људи који нас тихо све погађају. Ови утицаји на здравље укључују канцер мозга, канцер дојке, дечју леукемију, неуролошке утицаје, дисфункцију имуног система, Алцхајмерову болест, депресију, губитак меморије, аутизам и поремећаје спавања.

Извештај Биоинитиативе закључује, "садашњи ниво изложености опште популације хиљадама пута је виши."

Научници који су писали Биоиницијативни извештај 2007 (BioInitiative Report 2007) предлажу да се зрачење базних станица ограничи на 500 до 1000 uW/m2, што је једнако од 0.434 до 0.614 V/m, али су ту вредност, у својој студији за 2012. годину, смањили на 3 до 6 uW/m2 јер су се у међувремену појавиле студије које су забележиле негативне ефекте по здравље људи и када су базне станице зрачиле знатно мање од 1000 uW/m2, тачније снагом од 30 uW/m2.

www.marinproject.org/BioInitiativeReport.pdfBioInitiative Report 2012

Извештај Биоиницијативе (Биоиницијативни извештај) за 2012. годину саставили су 29 независних научника и експерата за здравље из разних земаља, на основу 1800 студија које говоре о, по здравље, штетним последицама електромагнетних поља (жичаних проводника, електричних инсталација, уређаја и кућних електричних апарата) и бежичне технологије (мобилни и бежични телефони, базне станице мобилне телефоније, бежични интернет, лаптопови, бежични рутери, беби монитори, системи за надзор, бежична комунална бројила - 'паметна бројила'), и радио фреквенција.

Извештај Биоиницијативе закључује да је садашњи ниво изложености становништва зрачењу базних станица мобилне телефоније десет хиљада пута виши од нивоа који је безбедан по људско здравље и да то проузрокује преко педесет негативних утицаја по људско здравље, међу којима су канцер мозга, канцер дојки, дечја леукемија, неуролошке утицаје, болести имуног система, алцхајмер, депресија, губитак памћења, аутизам, несаница...

Просечан човек није ни свестан да је константно, 24 сата, изложен зрацима бежичне технологије који проузрокују преко 50 најтежих болести, што је доказано у хиљадама студија.

У овом извештају, закључује се да је најмања доза зрачења базних станица која изазива болести 0.003 uW/cm2 = 30 uW/m2 и да због кумулативног ефекта сталне изложености становника том зрачењу ту дозу треба смањити на 3 до 6 uW/m2 (од три до шест микро вата по метру квадратном, што је од 0.0336 V/m до 0.0476 V/m). Људска сперма се оштећује на само 3,4 uW/m2.

Директива Аустријске медицинске асоцијације 2012. г. прописала је за нормалну границу количину зрачења мању или једнаку са 1 uW/m2 (≤0.001 mW/m2), што је 0.0194 V/m.

А у Србији је дозвољено 1 600 000 uW/m2 што је од 266 667 до 533 534 пута више - преко пола милиона пута већа доза зрачења по стандардима Биоиницијативе 2012, или 1 600 000 (милион и шест стотина) пута више него што то прописује Директива Аустријске медицинске асоцијације!

BioInitiative Report 2012 - Закључак

www.bioinitiative.org/conclusions/

BioInitiative Report 2012 - део

www.bioinitiative.org/report/wp-content/...mmary_for_public.pdf

BioInitiative Report 2012 - цео

www.slt.co/Downloads/News/1058/BioInitia...t2012-7.5%20Megs.pdf

www.bioinitiative.org/table-of-contents/

www.bioinitiative.org/Cell Towers and Cancer Dr Martin Blank BioInitiative Report

''Dr. sc. Dariusz Leszczynski: Dovoljno je znanstvenih dokaza za proglašavanje zračenja vjerojatno karcinogenim (2A)

Prema mišljenju dr. Leszczynskog, molekularnog biologa i jednog od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja utjecaja elektromagnetskog zračenja na ljude, dovoljno je znanstvenih dokaza za proglašavanje radiofrekvencijskog zračenja vjerojatno karcinogenim, odnosno premještanje iz grupe 2B "moguće karcinogeno" u grupu 2A "vjerojatno karcinogeno" ''.

baznestanice.blogspot.rs/2015/11/dr-sc-d...ovoljno-je.html#more
betweenrockandhardplace.wordpress.com/20...-in-belgrade-serbia/


Бројне студије потврђују да су радио и телевизијски антенски предајници узрочници леукемије код деце и одраслих, као и канцера и других болести.

Sutro tower rf study Cherry 2002

Ова студија закључује да торањ на коме су радио предајници, на три километра зрачи 10 000 uW/m2 што је повећало пет пута ризик од канцера.

У Србији је дозвољено да базне станице зраче 1 600 000 uW/m2, што је 160 пута више, па ћемо имати 800 пута већи ризик за добијање канцера.

www.getmefacts.info/files/emfposter.pdf

researcharchive.lincoln.ac.nz/bitstream/...-02%5Bpdf?sequence=1Новозеландска студија - 2002

Студија - Здравствени ефекти у близини радио/ТВ предајника и базних станица мобилне телефоније

''Health Effects in the vicinity of Radio/TV towers and mobile phone base stations'' - Dr Neil Cherry O.N.Z.M. - September 2002, Human Sciences Department, Lincoln University, Canterbury, New Zealand

''Преко 50 (педесет) студија показало је нежељене биолошке или нежељене ефекте по људско здравље нарочито кад се ради о зрачењу мобилних телефона.

Базне станице мобилне телефоније, радио / ТВ куле и радари су фактори ризика за:


- канцер у свим органима, а посебно тумор мозга,
- рак дојке и леукемија,
- срчана аритмија, срчани удар и болести срца,
- неуролошки ефекти, укључујући и поремећаја сна, учења
- потешкоће, сенилност, депресија и самоубиство.
- побачај, конгениталне малформације, синдром изненадне смрти, рак у раном детињству, нарочито акутна лимфобластична леукемија.

Препоручује се да се развију стратегије, планови и закони за брзо и постепено смањење јавне изложености зрачењу на:

- у првих пет година на 100 nW/cm2 = 1000 uW/m2 (хиљаду микро вата по метру квадратном)

- у наредних десет година на 10 nW/cm2 = 100 uW/m2 (сто микро вата по метру квадратном)''.

emrstop.org/index.php?option=com_docman&...at=raw&Itemid=18Америчка студија - The United States Study - 2010

''Biological effects from exposure to electromagnetic radiation emitted by cell tower base stations and other antenna arrays'' - B. Blake Levitt and Henry Lai

Базне станице треба да се постављају на минимум 500 метара удаљене од стамбених кућа и на 50 метара висине.

Зрачење базних станица може се повезати са кардиоваскуларним проблемима, депресијом, умором, несаницом, немогућношћу концентрације...


Укупна сума амбијенталног зрачења базне станице не сме бити веће од 0.02 V/m, што је еквивалентно 0.0001 uW/cm2 = 1,0 uW/m2, што је вредност зрачења у просторијама за GSM базние станице коју је предложила Канцеларија за јавно здравље Владе Салзбург, Аустрија 2002. године.

Позива се и на дозе од 1000 uW/m2 споља и 100 uW/m2 унутра коју прописује студија Биоиницијативе (BioInitiative Raport) за 2007. годину. У својој студији за 2012. годину Биоиницијативна студија смањује ту дозу на 3 до 6 uW/m2 јер су се у међувремену појавиле студије које су забележиле негативне ефекте по здравље људи и када су базне станице зрачиле знатно мање од 1000 uW/m2, тачније снагом од 30 uW/m2.

safeschool.ca/uploads/Blake_Levit_Henry_Lai_1_.pdf


Индијска студија - 2009

Biological Effects of Cell Tower Radiation on the Human Body - The India Study 2009

briarcliffheights.org/bch/wp-content/upl...7162351-phpapp01.pdf

It is recommended that the safe limit of radiations for human beings is up to 50 μW/m2 and the upper limit is 100 μW/m2.Аустралијска студија

Khurana V Hardell L Everaert J Bortkiewicz A Carlberg M Ahonen M.
Epidemiological Evidence for a Health Risk from Mobile Phone Base Stations.
Int J Occup Env Health:16- 3, JUL/SEP 2010, p 263-267.
from cell towers. Vini Khurana (Australia, neurosurgeon) and Lennart Hardell (Sweden, oncologist)

Пронашли су ризик за рак и неуролошке болести у осам од десет студија које су спроведене на становништву које живи у кругу од 500 метара од базних станица мобилне телефоније.

Идентификовали су укупно 10 епидемиолошких студија које проучавају утицај базних станица мобилне телефоније на људско здравље . Седам од ових студија су истраживале везу између близине базне станице и неуробихевиоралних ефеката, а три студије су испитивале повезаност са канцером. Нашли су да су осам од 10 студија пријавиле учесталост нежељених неуробихевиоралних симптома или рака у популацији која живе на удаљености мањој од 500 метара од базне станице. Ниједан студија није пријавила излагање зрачењу изнад прихваћених међународних смерница, што указује да су тренутне смернице неадекватне за заштиту здравља људске популације.

portland.indymedia.org/en/2010/07/400929.shtmlCell Phone Tower Radiation Pollution • part 1


Cell Phone Tower Radiation Pollution • part 2


Cell Phone Tower Radiation Pollution • part 3


2 mG = 83682 µW/m2
12 mG = 502092 µW/m2

Електромагнетно зрачење базних станица мобилне телефоније реагује са ДНК, активира је што доводи до синтезе протеина а затим и до канцера. Такође узрокује оштећења ДНК, што доводи до канцера.

Cell Phone Tower Radiation Pollution • part 4


Cell Phone Tower Radiation Pollution • part 5


Cell Phone Tower Radiation Pollution • part 6
'[b]'Executive Study of The California EMF Risk Evaluation for Policymakers and The Public''

Повезује електромагнетна зрачења са: [/b]

дечјом леукемијом (чак до 95 %),
леукемијом одраслих (80%),
канцером мозга (80 %),
амиотрофичном латералном склерозом (ALS) - Шаркоова болет или Лу Геригова болест (60 %),
побачајем (60 %).

www.ehib.org/ehib/www.ehib.org/emf/RiskEvaluation/ExecSumm.pdf[b]22/07/2005 - немачки доктори уједињени по питању негативних здравствених ефеката електромагнетног зрачења - Отворено писмо премијеру Баварске, Dr. Edmund Stoiber-у

''Многи људи се разбољевају чак и од електромагнетно зрачење јачине 10 μW/m2 (0.001 μW/cm2 only 0.06 V/m average). [/b]

Дакле, експанзија мора бити одмах заустављен. Базне станице мобилне телефоније, које зраче људе пољима јачине преко 10 μW/m2 [0.001 μW/cm2] морају да се искључе!
Дигитални бежични телефони (DECT) морају се променити. Угрожени људи, родбина и лекари морају заједнички да се обавежу и да раде заједно са свом својом енергијом да би се ово обавило''.


www.powerwatch.org.uk/news/20050722_bamberg.asp
www.electricalpollution.com/documents/08...s_EPetition_DECT.pdfНемачка студија

"The Influence of Being Physically Near to a Cell Phone Transmission Mast on the Incidence of Cancer."
Authors: Horst Eger, Klaus Uwe Hagen, Birgitt Lucas, Peter Vogel, Helmut Voit, 2004.

Njemačka studija je pokazala 3 x veću učestalost raka među ljudima koji žive na udaljenosti od 400 metara od GSM bazne stanice, uspoređeno sa ljudima koji žive dalje od baznih stanica (и то после пет година од инсталације базне станице). Rak dojke je među populacijom obuhvaćenom studijom bio 3,4 puta veći i prosječne godine početka razvoja bolesti su bile daleko niže, 50,8 godina u studiranoj grupi prema 69,9 godina među populacijom udaljenom od baznih stanica. Učestalost raka se također povećavala što su ljudi bili duže izloženi zračenju. Studija se provodila između 1994 -2004 godine i počela je godinu dana nakon ugradnje bazne stanice. Prije ugradnje bazne stanice nije bilo nikakve razlike u oboljelosti od raka između ljudi obuhvaćenih studijom i ostalom populacijom. Izvor: Horst Eger, Klaus Uwe Hagen, Birgitt Lucas, Peter Vogel, Helmut Voit.

Objavljeno u: Pu Umwelt•Medizin•Gesellschaft 17,4 2004, pod naslovom ‘Einfluss der räumlichen Nähe von Mobilfunksendeanlagen auf die Krebsinzidenz’ Cjelokupnu studiju "The Influence of Being Physically Near to a Cell Phone Transmission Mast on the Incidence of Cancer" možete pročitati na priloženom linku'':

Ten year study conducted from 1994-2004, revealed that living within 400 meters of a Cell Tower increased the risk of developing cancer by three hundred (300%) percent.

www.tetrawatch.net/papers/naila.pdf
www.emf-health.com/PDFreports/Germanreport_celltower.pdfИзраелска студија

Authors: Ronni Wolf MD, Danny Wolf MD, Netanya, Israel, 2004.
"Increased Incidence of Cancer Near a Cell-Phone Transmitter Station (a Cell Tower)."

Студија показује да људи који живе у кругу од 350 м од базних станица мобилне телефоније четири пута више обољевају од канцера од оних који живе даље.

www.powerwatch.org.uk/news/20050207_israel.pdf
www.emf-health.com/PDFreports/Israelstudy_celltower.pdf


Francuska studija

Francuska studija dokazuje da među ljudima koji žive na udaljenosti manjoj od 300 metara od bazne stanice dolazi do povećanog osjećaja umora, glavobolja, gubitka memorije, poremećaja spavanja, povećane nervoze i razdražljivosti, depresije, itd. Na većim udaljenostima efekti su isti samo u nešto blažem obliku. Izvor: Institut national des sciences appliquées, laboratoire de biochimie-pharmacologie, bâtiment Louis Pasteur Cjelokupnu studiju "Investigation on the health of people living near mobile telephone relay stations: I/Incidence according to distance and sex" možete pročitati na priloženom linku:

www.dsi.gr/antennas/assets/santini2.pdf

The French Study 2002
"Study of the health of people living in the vicinity of mobile phone base stations" (Cell Towers)

Study examined adverse health impacts of people living in close proximity to Cell Towers and any disparity of such impact on females as compared to males. Based upon adverse affects reported, conclusion was that Cell Towers should not be constructed less than 300 meters from populations. R. Santini, P. Santini, J.M. Danze, P. Le Ruz, M. Seige - Institute national des sciences appliquees - laboratoire de biochimie-pharmacologie

www.ehib.org/ehib/www.ehib.org/emf/RiskEvaluation/ExecSumm.pdf

www.anticelltowerlawyers.com/anti_cell_lawyer_1_035.htmАустијска студија

''Environmental Epidemiological Study of Cancer Incidence in the Municipalities of Hausmannstätten & Vasoldsberg (Austria)'', 20 January 2008.
Provincial Government of Styria, Department 8B, Provincial Public Health Office, Graz (Austria)
Conducted by Dr. Gerd Oberfeld, Salzburg (Austria)

www.emf-health.com/PDFreports/Austrianstudy.pdf


UTJECAJ RADIJACIJE GSM BAZNIH STANICA NA DNA - Radijacija GSM baznih stanica utječe na prirodni proces DNA replikacije i obnavljanja, i to laganim promjenama u molekularnoj strukturi DNA. Promjene u molekularnoj strukturi DNA dovodi do nastajanja čudnih kromosoma te do fragmentacije DNA. Izvor: Dr. G J Hyland, Department of Physics, University of Warwick Coventry, UK. Cijelu studiju "How Exposure to GSM & TETRA Base-station Radiation can Adversely Affect Humans" možete pročitati na priloženom linku:

www.psrast.org/mobileng/mobilstarteng.htm

www.facebook.com/permalink.php?id=546986...fbid=553616514720718Сајт њујоршког адвоката који се специјализовао за базне станице:

www.anticelltowerlawyers.com/questions-answers/

Да ли базне станице мобилне телефоније узрокују канцер или друге болести?

Након читања обимне литературе, бројних студија, након разговора и читања бројних извештаја научника истраживача, ја сам лично дошао до четири конкретна закључка.

Прво, константна изложеност радио фреквентном зрачењу базних станица мобилне телефоније може да изазове штетне последице по здравље, као што су рак и леукемија, између осталих.

Друго, део популације који је најосетљивији на опасности од таквих негативних утицаја на здравље су деца.

Треће, за разлику случаја када особа добровољно сама себе излаже радио фреквентном зрачењу привремено користећи свој мобилни телефон, када се базна станица мобилне телефоније налази у близини школе, ученици су недобровољно стално изложени радио фреквентном зрачењу базних станица у трајању до осам сати дневно, пет дана у недељи, у току целе школске године.

Четврто, из разлога који су поменути, Сједињене америчке државе треба да се придруже другим земљама, широм света, које су у процесу забране или су већ забраниле инсталацију базних станица мобилне телефоније у кругу полупречника 500 метара од школа. Ово сам закључио након разматрања:

- бројних студија и чланака који говоре о појави канцера око базних станица:

www.anticelltowerlawyers.com/links/cancer-leukemia-news.html


- бројних експертских студија у вези са штетним утицајем по здравље радиофреквентног зрачења:

www.anticelltowerlawyers.com/links/expert-studies.html


- бројних извештаја који потврђују колико земаља, осим Америке, су забраниле или покрећу иницијативе да се забрани инсталирање базних станица у близини школа:

www.anticelltowerlawyers.com/links/school-news.html

www.anticelltowerlawyers.com/links/information-links.html


Разне студије које потврђују штетност базних станица:

electromagnetichealth.org/wp-content/upl...tudies-re-cancer.pdf

www.radiationresearch.org/pdfs/20061101_..._health_concerns.pdf

www.anticelltowerlawyers.com/links/expert-studies.html

www.emfwise.com/doc/CellPhoneTowerEffects.pdf

www.anticelltowerlawyers.com/anti_cell_lawyer_1_030.htm

wiredchild.org/component/content/article...ne-mast-studies.html


Одлична презентација:

www.buergerwelle.de/assets/files/worksho..._tower_radiation.pdf

Health and Environmental Concerns Regarding Mobile Phone Base Stations (Cell Towers)

www.emfwise.com/doc/CellPhoneTowerEffects.pdf


Много студија:

www.cellphonetaskforce.org/?page_id=542


Znanstvenici upozoravaju na opasnost od elektromagnetskog zračenja visoke frekvencije
О базним станицама на српском језику:

www.ivonazivkovic.net/KAKO-MOBILNI-DELUJU.html

kesatnet.me/rf-zracenje-baznih-stanica/


Блог против базних станица:

baznestanice.blogspot.rs/


Снимци који говоре о штетности базних станица:

Triangle Mountain Cell Phone Tower ProtestCancer horror over cell phone tower radiation

Мерење зрачења базних станица мобилне телефоније:


Dangerous RF Radiation Cell Tower in Residential Area
HF35C EMF Meter - Measuring Cell Tower Radiation
Cell Tower Mount Shasta, CA Radio Frequency Radiation Measurements

Борба градова против базних станица


Грађани Пуле противе се постављању базних станица мобилне телефоније - предавач признао да је зрачење штетно (на 8:20):
Под притиском јавности градска управа Ваљева одустала од постављања базне станице
Скупштина општине Пирот спречила постављање базне станице мобилне телефоније у центру Пирота

www.pirotskevesti.rs/lokalna-samouprava/...stanice-na-soliteru/


Зрачење из базних станица мобилне телефоније убија пчеле
Вршац
Суботица
Суботица 2
Суботица 3
Палић
Нови Сад
Нови Сад - Футог
Нови Сад - Футог 2
Дубровник
Дубровник 2

Добри документарци:


Opasnosti mikrovalne tehnologije - Savršeno nevidljivo oružje
Wi Fi - Upozoravajući signal
Opasnosti od Wi Fi
Ispovijest žrtve mobitelske bazne stanice
Opasni izvori mikrovalnog zračenja u vašem domu
Zaštita od mikrovalova - Faradayev kavez
Part 1 Dr. Devra Davis - Cell Phone Reproductive Health Risks
Disconnect: An Inconvenient Truth About Cell Phones by Devra Davis (pt 1)
The Truth about Cell Phone Radiation - Dr. Devra Davis

Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Стигло је 118 примедби грађана на нацрт Плана генералне регулације.
Церовци су написали једну групну примедбу коју је потписало преко 400 грађана који желе да се Церова изузме из овог плана, јер им, између осталог, нове улице које иду преко њива и дворишта праве велику штету, пошто су већини те њиве једини извор прихода.
Обрађивачи - они који су радили овај план, рекли су да су од локалне самоуправе добили такав пројектни задатак, а план се почео радити још од 2008.г.

Примедбу која се односи на измештање постојећих базних станица мобилне телефоније на околна брда потписало је 13 људи, тј. 12 представника породица које живе у близини Ситариног димњака на коме су базне станице. Рекли су нам да обрађивачи овог плана и Комисија за планове немају ингеренције да донесу одлуку о измештању постојећих базних станица из обухвата овог Плана на околна брда, јер је то регулисано уговором о постављању базних станица. Тек када уговор истекне, онда локална самоуправа може да забрани продужење тог уговора јер већ постоји забрана у нацрту Плана генералне регулације о постављању нових базних станица мобилне телефоније. Пошто је велико питање да ли ће нови План детаљне регулације бити усвојен, измештање базних станица може да се одради посебним одлукама локалне самоуправе.

У току је јавни увид у Студију о процени утицаја на животну средину базне станице мобилне телефоније која ће се налазити на крову Услужног центра, тј. у самом центру града на 70 метара од вртића! Траје до 8.12.2015.г. Јавна презентација и јавна расправа су 9.12.2015.г. у 11 сати.

arilje.org.rs/aktuelnosti/vesti/1473-2015-11-20-04-35-27-.html

И ова базна станица ће се поставити пре усвајања новог Плана генералне регулације, па забрана о постављању нових базних станица која стоји у њему биће без смисла јер ће све потребне и непотребне базне станице бити већ постављене.

Пре него што почнем о базним станицама, желим да упозорим људе на чињеницу коју нисам ни сам знао.

Дигитални бежични телефони (DECT), базне станице мобилне телефоније, паметна бројила и телевизијски и радио антенски предајници су највећи изазивач канцера и тумора. Дигитални бежични телефони (DECT) зраче нон-стоп, чак и када их не користимо и то снагом скоро једнакој као базне станице. Ретко ко зна тај податак, о том тихом кућном убици који је највероватније највећи узрочник канцера у Ариљу и Србији. Срећом, дигитални бежични телефон можемо да заменимо жичаним телефоном, док базне станице, паметна бројила и радио/ТВ предајнике не можемо да искључимо, зраче нас нон-стоп. Тек после долазе мобилни телефони, микроталасне рерне, бежични интернет (WiFi), плазма телевизори, прекидачи са тонирањем светла,... они зраче само када раде и њих можемо да искључимо и заменимо уређајима који далеко мање зраче.

Дигитални бежични телефони (DECT) зраче од 95 490.72 uW/m2 (6,0 V/m) до 700 000 uW/m2 (16.245 V/m), нон стоп, и кад се прича преко њих и када се не користе. Зрачење бежичног дигиталног телефона веома је опасно и када се налази у суседној соби, па чак и у комшијиној кући.


Проблем базних станица је веома озбиљан и локална самоуправа треба под хитно да га реши на корист грађана Ариља.

Штетан утицај зрачења базних станица мобилне телефоније на људско здравље и то оних базних станица које одобравају Студије о процени утицаја на животну средину већ су потврдили многи стручњаци и разне студије.

Базна станица на Ситарином димњаку зрачи 74 % становника центра Ариља (5000 људи).

Планирана базна станица на Услужном центри има да покрије преосталих 26 % и да дуплира дозу зрачења којом су Ариљци сада озрачени!

Најстрашније је то што се базна станица поставља на 70 метара од вртића, на 100 метара од основне школе и на 200 метара од средње школе, иако бројне угледне студије прописују оптималну безбедну удаљеност постављања базних станица на 2 километра од стамбене зоне да би зрачење било минимално, тј. минимум 500 метара од првих кућа и то на висини од 50 метара.

По студији која је тренутно на јавном увиду, базна станица неће имати никаквих штетних утицаја на људе и околину!!! Чух и да нема званичних студија које доказују да базне станице и елетромагнетна зрачења изазивају болести.

Због тога сам прикупио мало доказа по којима имају огроман штетан утицај на људе, животиње и биљке. Електромагнетно зрачење из базних станица мобилне телефоније, паметних бројила, дигиталних бежичних телефона, бежичног интернета, мобилних телефона означено је да изазива - канцер, тумор, леукемију, срчане аритмије, срчане и мождане ударе, екстремне осцилације крвног притиска, Алцхајмерову болест, сенилност, аутизам, хиперактивност, главобољу, немогућност концентрације и учења, депресију, побачај, стерилитет, поремећај сна. Цео списак болести прочитајте у тексту који следи.

Најјачи емитери штетног електромагнетног зрачења су базне станице мобилне телефоније, дигитална бројила и радио и ТВ антенски предајници - они зраче нон стоп, 24/7 - 24 сата, седам дана у недељи и једино њих обичан човек не може да искључи, све остале уређаје може.

Дигитални бежични телефони зраче неколико пута више од мобилних телефона и то и када се не користе, 24 сата дневно!!!


Све ово је потврђено од стране:

- хиљаду лекара из Немачке и Аустрије у Фрајбургерским апелима (Freiburger Appeal) из 2002.г. и 2012.г,
- Светске здравствене организације (WHO) која је 2011.г. сврстала радио фреквенцијско електромагнетно зрачење у групу 2Б - вероватно канцерогено,
- Парламентарне скупштине Савета Европе - 2011.г,
- Америчке агенције за заштиту животне средине (US Environmental Protection Agency) - 1990.г,
- Аустријске медицинске асоцијације - 2012. г,
- Међународног удружења ватрогасаца (International Association of Fire Fighters / IAFF) - 2004.г,
- Биоиницијативних извештаја из 2007. и 2012.г. (BioInitiative Report) који јсу настали на основи неколико хиљада студија,
- Марин Каунти пројекта (Marin Project) који је сакупио на једно место преко 600 студија које доказују штетност електромагнетног зрачења из разних извора - www.marinproject.org/studies.html
- као и бројних појединачних студија.


Детаљније о овоме можете прочитати касније у тексту.

Густина снаге, тј. интензитет електромагнетног зрачења безбедан по људе који прописује наука је:

По Биоиницијативном извештају из 2012.г. количина зрачења од 3,4 uW/m2 оштећује сперматозоиде и проузрокује стерилност, зато је узета безбедна граница од 3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m.

3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m - Биоиницијативни извештај из 2012.г.

10 uW/m2 тј. 0.0614 V/m напољу и

1 uW/m2 тј. 0.0194 V/m унутар објеката - Салзбуршка резолуција мобилних комуникација из 2002.г.

Стандард за средину у којој се спава - Building Biology Evaluation Guidelines (SBM - 2008)

< 0.1 uW/m2 (0.00614 V/m) - нема забринутости


Дозвољене границе зрачења по Правилнику о границама излагања нејонизујућим зрачењима у Србији чак су 500000,00 (пола милиона) пута веће од граница које прописује Биоиницијативни извештај из 2012.г, кога узимају за узор хиљаде немачких и аустријских лекара. (3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m):

За фреквенцију 900 MHz граница је 700 000 uW/m2 = 16.50 V/m
За фреквенцију 1800 MHz граница је 1 400 000 uW/m2 = 23.30 V/m
За фреквенцију 2100 MHz граница је 1 600 000 uW/m2 = 24.40 V/m

www.kombeg.org.rs/Slike/CeTranIRazvojTeh...ar/pravilnik%202.pdf


Конверзија јединица V/m у uW/m2 и обратно:

www.powerwatch.org.uk/science/unitconversion.asp
emrstop.org/index.php?option=com_content...;id=70&Itemid=33

Базне станице зраче огромном снагом.
На услужном центру поставља се базна станица која има максималну снагу мобилне станице (снагу предајника по сектору) od 20 W do 80 W, максималну снагу по једном каналу од 406 W, и укупну ефективну снагу од 1300 W.


Колико пута више зрачи ова базна станица од усвојених светских стандарда:


По мерењу које је изведено само у прорачуну, интензитет електромагнетног поља на 50 m удаљености (квадрат од 102 х 107 m) од базне станице напољу је 3,46 V/m (густина снаге од 31754.907 uW/m2) и унутар објеката 3,16 V/m (густина снаге од 26487.00 uW/m2), што је мање од вредности која је дозвољена Правилником о границама излагања нејонизујућим зрачењима у Србији, али је:

27,74 пута више од максималне густине снаге електромагнетног зрачења унутар објеката коју прописује Парламентарна скупштина Савета Европе (954.91 uW/m2),

249,64 пута више од максималне густине снаге која по одлуци Парламентарна скупштина Савета Европе треба да се у скорој будућности уведе (106,10 uW/m2).

10584 (десет хиљада пет стотина осамдесет четири) пута више напољу и 8829 (осам хиљада осам стотина двадесет девет) пута више унутар објеката од:

безбедне границе од 3 uW/m2 (0.0336 V/m) коју прописује Биоиницијативни извештај из 2012.г. (BioInitiative Report) који је настао на основу неколико хиљада студија,

3175 пута више напољу и 31754 (тридесет једну хиљаду седам стотина педесет четири) пута више унутар објеката од:

безбедне границе од 10 uW/m2 (0.0614 V/m) напољу и 1 uW/m2 (0.0194 V/m) унутар објеката коју прописује:

Салзбуршка резолуција мобилних комуникација из 2002.г. (Salzburg Resolution on Mobile Telecommunication 2002),

31754 (тридесет једну хиљаду седам стотина педесет четири) пута више од:

безбедне границе од 1 uW/m2 (0.0194 V/m) коју прописују:

- Директива Аустријске медицинске асоцијације - 2012. г, (Guideline of the Austrian Medical Association),
- Апел преко хиљаду лекара из Немачке и Аустрије - Фрајбургерски апел (Freiburger Appeal) из 2012.г,
- BUND (Friends of the Earth Germany) (2008) - Precautionary recommendation for general protection,

317540 (преко триста хиљада) пута више од:

безбедне границе од 0.1 uW/m2 (0.00614 V/m) коју прописује:

Стандард за средину у којој се спава - Building BiologyEvaluation Guidelines (SBM - 2008)Дозвољене границе зрачења по Правилнику о границама излагања нејонизујућим зрачењима у Србији су:

За фреквенцију 900 MHz граница је 700 000 uW/m2 = 16.50 V/m
За фреквенцију 1800 MHz граница је 1 400 000 uW/m2 = 23.30 V/m
За фреквенцију 2100 MHz граница је 1 600 000 uW/m2 = 24.40 V/m

што је 533333 (преко пола милиона) пута више од граница које прописује Биоиницијативни извештај из 2012.г. (3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m), односно 1675 пута више него што то сада прописује Парламентарна скупштина Савета Европе и 15080 (петнаест хиљада и осамдесет) пута више од густине снаге електромагнетног зрачења за коју Парламентарна скупштина Савета Европе каже да треба да се уведе у блиској будућности.


Такође се поставља нова трафостаница иза Услужног центра која ће напајати ову базну станицу.

Студија претпоставља да базна станица неће прекорачити границу прописану Правилником, иначе оваква базна станица може да зрачи константно и преко 173 V/m тј. 80 000 000 uW/m2 = 80 W/m2 - тако је пројектована.

Минимална снага која је потребна да мобилни нормално ради је 0,001 uW/m2.
Снага на 50 метара од базне станице јача је неколико десетина милиона пута од снаге која је потребна за рад мобилног телефона.


Ова студија на страни 113, тачка 13.3.2.1. позива се на истраживања од пре тридесет година (тачније 65 година) која су се базирала само на утицајима ефеката загревања и стимулације и на основу тога су и унете границе у важећи правилник. Обрађивачи кажу да повећана концентрација електромагнетне енергије овог опсега код људи изазива само топлотни ефекат, раздражљивост и умор и да правих доказа нема за постојање и других ефеката који могу негативно утицати на људе. То је апсолутно нетачно, јер постоје озбиљне студије бројних научника које кажу да је јачина електромагнетног зрачења изнад 3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m штетна по здравље! Већа количина зрачења изазива канцер, туморе, леукемију... о чему можете опширније прочитати у наставку текста.

Обрађивачи студије држе се ''застареле теорије коју је први пут заговарао 1950.г. бивши нацистички физичар Херманн Шван (Hermann Schwann), (који је 1947.г. прешао у Америку). Та теорија тврди да једино могуће штетне последице од микроталаса на људе су загревање - као код микроталасне рерне. Ово се назива топлотни ефекат. У међувремену стотине међународних биолога и епидемиолога показали су погрешивости овог модела доказујући да радио фреквенције и микроталаси имају тешке биоефекте у живим организмима, чак и при веома ниским, не-термалним нивоима'' - Marin Project.

www.marinproject.org/science.html

Да видимо које болести изазива количина зрачења од 3,46 V/m (31754.907 uW/m2), коју ће да зрачи базна станица на Услужном центру и то ван најјачих снопова:

Од 0 до 1000 uW/m2 (0.614 V/m):

- поремећаји спавања, појачан или смањен крвни притисак, нервоза, слабост, умор, бол у удовима, бол у зглобовима, проблеми са варењем,
- промена можданих таласа, поремећен метаболизам угљених хидрата, промена нивоа адреналина, структурне промене јетре, слезине, тестиса и мозга код белих пацова и зечева,
- успоравање срца, три пута повећање стопе канцера на удаљености једнакој или мањој од 400 м од базне станице при јачини од 0.6V/m = 954.90 uW/m2.

Од 1000 uW/m2 (0.614 V/m) до 2000 uW/m2 (0.868 V/m):

- смањен животни век, смањена репродукција, структурне и развојне абнормалности код биљака,
- смањен раст ћелија (хумане епителне ћелије амниона),
- неповратна неплодност код мишева након 5 генерација изложености,
- немогућност памћења и пажње, утицај на моторне функције деце,

Од 2000 uW/m2 (0.868 V/m) до 3000 uW/m2 (1.063 V/m):

- на удаљености мањој од 350 м од базне станице 4 пута повећање канцера и то 10 пута више код жена него код мушкараца,
- когнитивно погоршање, мишићни болови, главобоља, вртоглавица,
- на удаљености мањој од 400 метара од базне станице три пута се повећава ризик за добијање канцера у току 10 година,
- два пута повећање дечје леукемије (ово се односи на зрачење из радио предајника),

Од 3000 uW/m2 (1.063 V/m) до 6000 uW/m2 (1.5 V/m):

- промена у истицању калцијумових јона из можданог ткива,
- срчане аритмије и понекад срчани удар код жаба,

Од 6000 uW/m2 (1.5 V/m) до 10 000 uW/m2 (1.941 V/m):

- микроталасна зрачења мужјака мишева узроковало је значајан негативни ефекат на имуни систем,
- зрачење у интервалу од 5 сати стимулише имуни потенцијал макрофага и Т ћелија - повећана доза белих крвних зрнаца,
- главобоља, вртоглавица, раздражљивост, умор, слабост, несаница, бол у грудима, отежано дисање, лоша пробава код људи,
- стимулација леукоцита код замораца,

Од 10 000 uW/m2 (1.941 V/m) до 25 000 uW/m2 (3.07 V/m):

- два пута повећање леукемије код одраслих при изложености зрачењу из радио предајника (односи се само а зрачење из радио предајника),
- чују се микроталаси - кликтање, зујање, цвркут, шиштање или пискави тонови,
- оштећења на крвно-можданој баријери (усед коришћења мобилног телефона),


Већа доза зрачења изазива и озбиљније болести које можете видети на следећем линку:

www.emfwise.com/tableofeffects.phpSutro tower rf study Cherry 2002

Ова студија закључује да торањ на коме су радио предајници, на три километра зрачи 10 000 uW/m2 што је повећало пет пута ризик од канцера.

А у Ариљу се дозвољава зрачење базне станице од 3,46 V/m (31754.907 uW/m2) што је три пута више и 3,16 V/m (26487.00 uW/m2) унутар објекта - исто три пута више од дозе која је изазвала пет пута више канцера, по студији коју можете прочитати на доњим линковима.


www.getmefacts.info/files/emfposter.pdf

researcharchive.lincoln.ac.nz/bitstream/...-02%5Bpdf?sequence=122/07/2005 - немачки доктори уједињени по питању негативних здравствених ефеката електромагнетног зрачења - Отворено писмо премијеру Баварске, Dr. Edmund Stoiber-у

''Многи људи се разбољевају чак и од електромагнетно зрачење јачине 10 μW/m2 (0.001 μW/cm2 only 0.06 V/m average).

Дакле, експанзија мора бити одмах заустављен. Базне станице мобилне телефоније, које зраче људе пољима јачине преко 10 μW/m2 [0.001 μW/cm2] морају да се искључе!

Дигитални бежични телефони (DECT) морају се променити. Угрожени људи, родбина и лекари морају заједнички да се обавежу и да раде заједно са свом својом енергијом да би се ово обавило''.


www.powerwatch.org.uk/news/20050722_bamberg.asp
www.electricalpollution.com/documents/08...s_EPetition_DECT.pdf


Америчка студија - The United States Study - 2010

''Biological effects from exposure to electromagnetic radiation emitted by cell tower base stations and other antenna arrays'' - B. Blake Levitt and Henry Lai

Базне станице треба да се постављају на минимум 500 метара удаљене од стамбених кућа и на 50 метара висине.

Зрачење базних станица може се повезати са кардиоваскуларним проблемима, депресијом, умором, несаницом, немогућношћу концентрације...

safeschool.ca/uploads/Blake_Levit_Henry_Lai_1_.pdf


Човеково тело је способно да се у прво време одупре зрачењу, али како време пролази, та способност је све мања.

Студија о процени утицаја на животну средину базне станице мобилне телефоније која се планира на Услужном центру израчунава количину зрачења у близини базне станице, где је најмања вредност зрачења, тако да се те јачине и густине снаге електромагнетног зрачења не могу узети као максималне, већ као минималне. Максимално зрачење настаје тек кад се изађе из заштитног појаса (кишобрана) базне станице, а најјаче је на три усмерена крака (главни правци су према Пошти, Пивници и кућама у улици Мали Остреш). Тако да ће зрачење на већој удаљености од Услужног центра бити јаче зрачење и главних и споредних крака - јер се излази из ''кишобрана'' и због рефлексије о наспрамне објекте, што појачава зрачење, па се права јачина зрачења може израчунати само мерењем. Ако ће базна станица на главним правцима зрачити максимално, због рефлексије та количина зрачења се повећава и прећи ће границу прописану Правилником.

Такође, студија каже да становништво неће бити озрачено главним правцима зрачења пошто је антена на висини, што је нетачно, јер се главни зраци базне станице простиру вертикално и хоризонтално.image.slidesharecdn.com/mobiletowerradia...38.jpg?cb=1427016699

Онај ко буде на удару главних праваца зрачења из базне станице има још веће шансе да оболи - то је потез од Услужног центра према Пошти, од Услужног центра према Пивници и од Услужног центра према ватрогасном магацину тј. кућама у улици Мали Остреш.

Три стрелице су три главна правца простирања зрачења:postimg.org/image/gvkbj2i0j/

s29.postimg.org/9scg3gcl3/image.jpg


У унији - зони испод 500 м од обе базне станице налазе се четири стамбене зграде (фали неколико метара да буде шест зграда), спортска хала, црква, хотел Елен, биоскоп и главни трг!postimg.org/image/62v1jammx/

s12.postimg.org/oifigp0rh/500_krugovi_i_tekst_2.jpg


Детаљ из студије:postimg.org/image/qa9hv9gi5/

s22.postimg.org/pkqpiwfyp/5_specifikacija_Ariljske.jpgЗрачење готово идентичне базне станице на разним удаљеностима:postimg.org/image/py5fnqk35/

s24.postimg.org/aco43s851/6_udaljenost.jpg

на 1 метра зрачи 79600000,00 uW/m2 = 79,60 W/m2 = 173.232 V/m,
на 3 метра зрачи 8840000,00 uW/m2 = 8.84 W/m2 = 57.729 V/m,
на 5 метара зрачи 3180000,00 uW/m2 = 3,18 W/m2 = 34.62 V/m,
на 10 метара зрачи 796000,00 uW/m2 = 0.796 W/m2 = 17.323 V/m,
на 50 метара зрачи 31800,00 uW/m2 = 0.0318 W/m2 = 3.462 V/m,
на 100 метара зрачи 7960,00 uW/m2 = 0.00796 W/m2 = 1.7323 V/m,
на 500 метара зрачи 318,00 uW/m2 = 0.000318 W/m2 = 0.34624 V/m,Зрачење када је постављено три оператера на једном месту:postimg.org/image/43yb2b68r/

s1.postimg.org/yle5tutlr/7_udaljenost_sa_tri_operatera.jpg

на 1 метара зрачи 1194000000,00 uW/m2 = 1194.00000 W/m2 = 670.92 V/m,
на 3 метара зрачи 126000000,00 uW/m2 = 126.00000 W/m2 = 217.95 V/m,
на 5 метара зрачи 47700000,00 uW/m2 = 47.70000 W/m2 = 134.10 V/m,
на 10 метара зрачи 11940000,00 uW/m2 = 11.94000 W/m2 = 67.09 V/m,
на 50 метара зрачи 477000,00 uW/m2 = 0.47700 W/m2 = 13.41 V/m,
на 100 метара зрачи 119400,00 uW/m2 = 0.11940 W/m2 = 6.71 V/m,
на 500 метара зрачи 4770,00 uW/m2 = 0.00477 W/m2 = 1.34 V/m,

www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...m=bv.108538919,d.d24


Како кажу многи научници, ово је највећи терористички напад на комплетно становништво једне земље, буквално тихи геноцид који се спроводи над људима а да они тога нису свесни.

Молим представнике власти, здравствене раднике, електротехничаре, просветаре, ватрогасце и остале да реагују и утичу на измештање ових базних станица мобилне телефоније, као и на смањење дозвољеног прага зрачења тих базних станица на 3 до 6 uW/m2 како то BioInitiative Report 2012 предлаже (промена законске регулативе).

Ариље је прво у региону по броју оболелих од канцера, верујем да је то највише због дигиталних бежичних телефона који зраче и када се не користе, народ то не зна. Сада ће се проценат оболелих повећати јер у помоћ долазе базне станице и паметна бројила.

Ове чињенице не смеју да се прећуткују и ово се мора решити корист здравља Ариљаца.

Треба да се покрене акција обавештавања људи о штетности ових направа .

Чуо сам да Пошта уводи нове бројеве по кућама, који раде само са дигиталним телефонима - то треба зауставити, да не би људи још више обољевали.

Паметна бројила такође не смеју да се уводе на кућама, чак и поред стамбених кућа, школа и вртића... јер зраче исто као и базне станице.

Такође, бежични интернет забранити у школама и вртићима.

Базну станицу мобилне телефоније на Ситарином димњаку, као и нову која се планира на Услужном центру изместити на околно брдо, најмање 500 м од прве куће, јер у кругу полупречника од 500 м појављују се све те болести, и ризик за канцер је 4 пута већи. По Салзбуршкој резолуцији за зрачење напољу, базне станице мобилне телефоније које зраче до 10 W (много слабија од базне станице планиране на Услужном центру) треба да буду на два километра удаљене од првих кућа, да би њихово зрачење било 10 uW/m2.


Како сам видео, обрађивачи Плана генералне регулације су свесни овог проблема, као и Комисија за планове. Треба само још мало добре воље владајуће коалиције и општинских служби да се овај озбиљан проблем реши. Не знам само који стручњаци одобравају овакве ствари!

Базна станица мобилне телефоније на Ситарином димњаку зрачи такође далеко изнад тих 3 микро вата по метру квадратном.

Кад све ово човек прочита, види сав бесмисао живота људи који су завршили тешке факултете да би омогућавали да се на један перфидан начин врши прави геноцид над њиховим народом. Уместо да покрену акцију мењања закона, они ће се задовољити бедном цркавицом за још беднији посао.

Интензитет и густина снаге електромагнетног зрачења разних извора:

Лаптоп (таблет) када се не користи бежични интернет (WiFi) зрачи 0.957 uW/m2 (0.019 V/m) и то ако ради на батерије.
Лаптоп укључен у струју, зрачење се повећава скоро као када је укључен бежични интернет тј. 10 610.079 uW/m2 = 2.0 V/m.
Лаптоп (таблет) када се користи бежични интернет (WiFi) зрачи 10 610.079 uW/m2 = 2.0 V/m.
Мобилни телефон зрачи обично око 15 000, али иде и до 600 000 uW/m2 (од 2.378 до 15.040 V/m). Неки мобилни зраче и до 2 000 000 uW/m2 = 2 W (27.459 V/m).
Бежични интернет (WiFi) зрачи од 3 000 uW/m2 (1.063 V/m) до преко 100 000 uW/m2 (6.14 V/m) - безбедна растојања су од 16 до 63 метра - зрачи константно све док је укључен.
Беби монитори зраче од 100 000 uW/m2 (6.14 V/m) до 280 000 uW/m2 (10.27 V/m).
Микроталасна рерна зрачи обично око 100 000 uW/m2 (6.14 V/m). Микроталасна рерна зрачи и кроз зид у другу собу густином снаге од 16 000 uW/m2 (2.456 V/m).
Дигитални бежични телефон (DECT) зрачи и када се не користи, нон стоп, све док га не искључимо из струје, од 95 490.72 до 700 000 uW/m2 (од 6,0 V/m до 16.245 V/m) - безбедно растојање је на 45 метара. У суседној просторији зрачи око 650 uW/m2 (0.5 V/m). Зрачење од дигиталног бежичног телефона може доћи и из комшијине куће.
Базне станице мобилне телефоније зраче до 1 600 000 uW/m2 = 24.40 V/m - нон стоп и не можемо да их искључимо.
Паметна бројила зраче до 3 000 000 uW/m2 = 3.0 W/m2 (33.63 V/m) - безбедно растојање је на преко140 метара. Шаљу импулсе од 7 до 140 пута у минути нон стоп и не можемо да их искључимо.
Радио и ТВ антенски предајници зраче исто као и базне станице мобилне телефоније.


Неколико добрих табела:

Одлична табела безбедне удаљености од разних извора електромагнетног зрачења

www.emfwise.com/distance.php

Безбедоносни стандарди - одличне табеле законске регулативе и прописа разних земаља о безбедној количини зрачења

www.emraware.com/Documents/emr_exposure_guidelines.pdf
media.withtank.com/cdc0dbf00b.pdf
www.emfwise.com/emf-safety-standards.php#precaution

Лепо разврстани негативни здравствени ефекти зрачења по јачини густине снаге електромагнетног поља

www.emfwise.com/tableofeffects.php

Ту су и друге сличне табеле:

www.bioinitiative.org/report/wp-content/...-RF-Color-Charts.pdf
www.salzburg.gv.at/Proceedings_%2815%29_Sage_2.pdf
www.radiationresearch.org/pdfs/20090101_...ancer_biological.pdf
www.electricalpollution.com/documents/08...s_EPetition_DECT.pdf

Табела алтернатива - са леве стране су апарати који много зраче, а са десне су приказани апарати који могу да их замене јер мање зраче:

www.emfwise.com/precautions.php

Опасни кућни апарати који зраче:

www.emfwise.com/dirty-electricity.php

Опасни дигитални бежични телефони (DECT - Digital Enhanced Cordless Telecommunications):

www.emfwise.com/dect.php


Стандарди:

Густина снаге, тј. интензитет електромагнетног зрачења безбедан по људе који прописује наука је:

3 uW/m2 тј. 0.0336 V/m - Биоиницијативни извештај из 2012.г.

10 uW/m2 тј. 0.0614 V/m напољу и

1 uW/m2 тј. 0.0194 V/m унутар објеката - Салзбуршка резолуција мобилних комуникација из 2002.г.

Salzburg Resolution on Mobile Telecommunication 2002

www.salzburg.gv.at/konfliktmanagement_salzburger_modell.pdf


Човеково тело је способно да се у прво време одупре зрачењу, али како време пролази, та способност је све мања.

Kод константне изложености електромагнетном зрачењу
озбиљне негативне последице по здравље долазе:


- за једну годину, ако је густина снаге зрачења мања од 10 000 uW/m2 = 1.942 V/m.
- за десет година, ако је густина снаге зрачења мања од 1 000 uW/m2 = 0.614 V/m.
- за сто година, ако је густина снаге зрачења мања од 100 uW/m2 = 0.194 V/m.

www.buergerwelle.de/assets/files/worksho..._tower_radiation.pdf

Ове вредности су засноване на старим студијама из 2007.г. и оне су још мање пошто су урађене нове студије које кажу да се сперматозоиди оштећују већ на 3,4 uW/m2 тј. 0.0358 V/m.


Директива Аустријске медицинске асоцијације - 2012. г.

На основу епидемиолошких студија (BioInitiative 2007, Kundi and Hutter 2009) и релевантних мерења у пракси (Standard of Building Biology Testing Methods, SBM 2008), ЕМФ Радна група Аустријске медицинске асоцијације (удружења) препоручила је прелиминарне стандарде. Без обзира на ICNIRP препоруке за акутне ефекте, следеће вредности се односе на редовно излагање више од четири сата дневно:

Високо фреквентно електромагнетно зрачење (electromagnetic waves or radio frequency radiation (RF)):

≥1000 uW/m2 (≥1 mW/m2) = 0.614 V/m - много далеко изнад нормале
10-1000 uW/m2 (0.01-1 mW/m2) = 0.0614 - 0.614 V/m - далеко изнад нормале
1-10 uW/m2 (0.001-0.01 mW/m2) = 0.0194 - 0.0614 V/m - мало изнад нормале
≤1 uW/m2 (≤0.001 mW/m2) = 0.0194 V/m - у оквиру нормалних граница

BUND (Friends of the Earth Germany) (2008) - Precautionary recommendation for general protection

Предострожна препорука за генералну заштиту здравља:

1 uW/m2

www.bund.net/fileadmin/bundnet/publikati...ologien_position.pdf


Стандард за средину у којој се спава - Building Biology
Evaluation Guidelines (SBM - 2008)


> 1000 uW/m2 (0.614 V/m) - екстремна забринутост
10 - 1000 uW/m2 (0.0614 - 0.614 V/m) - озбиљна забринутост
0.1-10 uW/m2 (0.00614 - 0.0614 V/m) - мала забринутост
< 0.1 uW/m2 (0.00614 V/m) - нема забринутости

www.baubiologie.de/downloads/building-bi...idelines-english.pdf
www.emfwise.com/emf-safety-standards.php#precaution


Репорт Парламентарне скупштине Савета Европе

''Потенцијалне опасности од електромагнетних поља и њихов утицај на животну средину" - Парламентарна скупштина Савета Европе
"The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment” (PACE 2011) - Parliamentary Assembly of the Council of Europe

''8.2.1. прописати превентивне границе за нивое дуготрајног излагања микроталасима у свим затвореним срединама, у складу са принципом предострожности, које неће прелазити 0,6 волти по метру (0,6 V/m, што је 954.91 uW/m2), а у средњем року смањити их на 0,2 волти по метру (0,2 V/m, што је 106,10 uW/m2)'';


А сад детаљно, са доказима.

Марин Каунти пројекат (Marin Project)

Марин Каунти је округ у Калифорнији у ком живи око 250 000 становника и који је међу водећим окрузима у Америци по броју уређаја које емитују електромагнетни сигнал, али и по броју оболелих од канцера и од болести новог доба које су доживеле праву експанзију у последњој деценији, упоредо са развојем бежичних технологија.

Због тога је покренут пројекат који је сакупио 600 студија које доказују да бежична технологија (базне станице, мобилни телефони, бежични телефони, бежични интернет, дигиталне секретарице, blue tooth, беби монитори, микроталасне рерне, WiMax...) проузрокује болести као што су канцер дојки, канцер коже, канцер бешике, леукемију, лимфому, меланому, рак простате, побачај, урођене мане, електромагнетну сензитивност, болести мозга, туморе, алцхајмер, аутизам, хиперактивност, депресију, мултипла склерозу, болести срца, утицај на централни нервни систем, утицај на кардиоваскуларни систем, утицај на репродуктивни систем, утицај на хормоне,...

Америчка влада је углавном престала да финансира студије које доказују везу између електомагнетног зрачења, радио фреквенција, микроталаса и појава болести (вероватно под притиском крупног капитала).

Најчешће болести проузроковане прекомерним електромагнетним зрачењем:

алцхајмерова болест
аутизам
канцер мозга
тумори на мозгу
карцином дојке
депресија
болест срца
леукемија / канцер крви
лимфом
меланом
канцер простате

канцер коже
канцер бешике
електромагнетна сензитивност
мултипла склероза
тинитус (слабљење слуха, зујање у ушима)
слабљење вида


Најчешћи симптоми проузроковани прекомерним електромагнетним зрачењем:

хиперактивност
хронични стрес
главобоља
импотенција
поремећај учења
губитак памћења
реакција на промену времена
поремећаји спавања
самоубиство
смањена продукција тестостеронаНајчешћи биоефекти проузроковани прекомерним електромагнетним зрачењем:

урођене мане
побачај
оштећења хромозома
ДНК / генетска оштећења
оштећење имуног система
продор кроз крвно мождану баријеру
промена крвног притиска / срчане аритмије
смањење мелатонина и серотонина
калцијум јонске промене
поремећај пинеалне жлезде
повећање триглицерида и холестерола

www.marinproject.org/index.html


Наука

''Више од шест стотина научних студија објављени су широм света, које повезују микроталасе ниског нивоа и радио-фреквентна поља са десетинама био-ефеката и са више од двадесет болести. У њима је доказано да микроталаси изазивају рак, оштећују ДНК, смањују мелатонин, ометају хемију мозга, повећавају триглицериде и имају утицај на централни нервни систем, репродуктивни систем, мозак, кардио-васкуларни систем и хормоне. Међутим, Савезна влада (Америке) и индустријске групе су игнорисале науку, по кратком поступку су одбациле ове студије, и наставили су да се држе застареле теорије коју је први пут заговарао 1950.г. бивши нацистички физичар Херманн Шван (Hermann Schwann). Та теорија тврди да једино могуће штетне последице од микроталаса на људе су загревање - као код микроталасне рерне. Ово се назива топлотни ефекат. У међувремену стотине међународних биолога и епидемиолога показали су погрешивости овог модела доказујући да радио фреквенције и микроталаси имају тешке биоефекте у живим организмима, чак и при веома ниским, не-термалним нивоима.

Иако се научни докази гомилају да микроталаси могу бити главни кривац многих савремених болести, укључујући многе канцере, Алцхајмерову болест, аутизам, депресију, хронични замор, хиперактивност и друге неуролошке поремећаје, Савезна влада Америке престала је сафинансирањем здравствених студија које проучавају утицај електро магнетних таласа на здравље још од касних 1990-их, а то је урадила и већина индустријских група. Ипак, како су бежичне технологије недавно експлодирала стопом без преседана, преселивши се ближе нама и у наша домаћинства и пошто су сада готово стално укључене, јавила се јача него икад тежња за научно истраживање о здравственим ризицима микроталасног зрачења многих бежичних уређаја.

Колика је вероватноћа, с обзиром на тежину научних доказа (преко 600 студија које доказују да електро магнетни таласи изазивају болести), да радио фреквентна поља мале снаге не изазивају болести?

Колика је вероватноћа, с обзиром на паралелни раст ширења радио фреквенција и експлозију 20 мистериозних болести још од 1980. године, да веза између радио фреквенција и болести није само корелативна већ и узрочна?


Докази

Докази да радио таласи бежичних технологија изазивају бројне последице по здравље су запањујући. Сада постоје стотине епидемиолошких студија (студије на људима), in vivo (студија на животињама) и студија in vitro (лабораторијске студије) које показују значајне биолошке ефекте узроковане радио фреквентним пољима чак и на веома ниским нивоима (далеко испод нивоа које изазивају загревање). Постоји и мноштво усмених доказа из медицинске заједнице.

www.marinproject.org/science.html


Студије

www.marinproject.org/studies.htmlЛекари су проговорили

Фрајбургерски апел (Freiburger Appeal) - 2002.г.

Фрајбургерски апел (Freiburger Appeal) који је покренут 2002.г. од стране велике групе европских забринутих лекара и медицинских стручњака и потписан са преко 36.000 потписа у Немачкој и Аустрији (од тога преко 1000 њих су доктори), експлицитно повезује мобилне телефоне, бежичне телефоне, базне станице мобилне телефоније и друге радиофреквентне технологије са следећим утицајима по здравље:

- немогућност учења,
- немогућност концентрације,
- поремећај понашања (ADD),
- екстремне осцилације крвног притиска,
- поремећаји срчаног ритма,
- срчани и мождани удари међу све више млађом популацијом,
- мождано-дегенеративне болести (Алцхајмерова / епилепсија),
- главобоље, мигрене,
- хронична исцрпљеност,
- душевни немир,
- несаница, дневна поспаност,
- зујање у ушима,
- осетљивост на инфекцију,
- бол нервног и везивног ткива (сплета).

У Фрајбургерски апелу пише између осталог:

''Пошто су нам животна средина и начин живота наших пацијената познати, можемо видети, нарочито после пажљиво спроведене истраге, јасну временску и просторну корелацију између појаве болести и изложености микроталасној радијацији од:

1. Инсталације базне станице мобилне телефоније у непосредној близини,
2. Интензивног коришћења мобилног телефона,
3. Инсталације дигиталног бежичног телефона (DECT) у кући или у комшилуку!

Више не верујемо да је ово чиста случајност јер:

1. Пречесто опажамо значајну концентрацију одређених болести у срединама или становима загађеним одговарајућим микроталасним зрачењем,
2. Пречесто се дугорочна болест или несрећа побољша или нестане у релативно кратком времену након смањења или елиминације микроталасног загађења у животној средини пацијента,
3. Пречесто се наша запажања потврђују код мерења на лицу места микроталасног зрачења повећаног интензитета.

Најризичније категорије су трудне жене, деца, адолесценти, старије и болесне особе.

Под околностима оваквог узнемирујућег развоја, осећамо обавезу да обавестимо јавност о нашим запажањима поготово пошто смо чули да немачки судови сматрају да је било која опасност од зрачења мобилних телефона (базних станица и бежичних дигиталних телефона) чисто хипотетичка.


(види одлуке Уставног (constitutional) суда у Карлсруеу (Karlsruhe) и Управног (administrative) суда у Манхајму, пролеће 2002)''.


www.marinproject.org/freiburger.html
www.wifiinschools.com/uploads/3/0/4/2/30...reiburger_appeal.pdf
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
Hvala

Primljene zahvalnice

emo
Чекао сам мало да видим да ли ће неко од званичника реаговати, али као што сам и очекивао нико ни да зуцне.

Сећам се тога заседа-ња Комисије за планове. Неколико дана пре, на мејл сам добио документа о 5 предмета о којима ће се расправљати. Изнео сам две примедбе:

- једну на Урбанистички пројекат препарцелације, изградње и регулације због планиране градње стамбене зграде у главној улици од зграде ''Божура'' до ''Сода спорта'',

- другу на План детаљне регулације за локацију стамбене зграде у улици Стевана Чоловића.

Не сећам се овога пројекта који си, Бранко, поставио, нити сам било какву документацију о њему добио на мејл. Да сам га видео, реаговао бих исто тако бурно као и ти. Смешно је и што на истом листу стоји да је то и идејни и главни пројекат.

Занима ме како је урбанистичка служба примила такав пројекат и како га је таквог послала на Комисију за планове? И зашто га није доставила на мејл члановима Комисије?

Седница је била баш згуснута и имало је о чему да се расправља. Била је присутна и архитектица из Чачка коју је по закону поставило министарство да буде члан Комисије за планове. То је било једно од укупно два њена појављивања за читаву годину на седницама Комисије за планове.

А друга архитектица (из Ужица), коју је поставило министарство, није се појавила ни једанпут .

Тако да о урбанизму Ариља и сада одлучују геодетски техничар, извођач грађевинских радова са вишом грађевинском школом, електроинжењер и грађевински инжењер.

Свака моја примедба је била прегласана. О сукобу интереса сам писао пре.

Политичке странке одређују кога ће да предложе да буде у Комисији за планове, тако да и ту важи критеријум подобности, а не стручности. Зато и не чуди што има много лоших пројеката који се допуштају, а не би смели ни по закону, ни по правилима струке.

Човек кад се прошета центром Ариља и погледа куће, зграде и улично дрвеће (тамо где је којим чудом опстало) запитаће се какви то јаки ветрови овде дувају када дрвеће има гране само са једне стране - комисијски или урбанистички. Страначки у сваком случају.

Ако се овако ради уз благослов урбанистичке службе и Комисије за планове, било би боље и јефтиније да се те службе укину и да се људима дају одрешене руке да раде како желе, пошто се и са овим службама све жеље инвеститора остваре.

Ја ту не кривим власнике таквих објеката - они природно желе да изграде што више на своју корист. Неко има образа, па има и кочницу, неко нема образа па тера колико хоће. Али ту је урбанистичка служба и Комисија за планове која ће да им каже шта сме, а шта не сме, јер они воде бригу о урбанизму града. Али, чим се допуштају такви пројекти некима, ту већ, одавно, нешто није у реду.
Kažu da nešto je trulo u državi Danskoj
Kategorija: Opštinska uprava
emo
Бих мало до Урјака јуче и видех да се увелико гради пут. Машине раде пуном паром, као што рече и Ненад, а дрвеће на брдима дуж Рзава се обара. Целе стране брда остају огољене.

Ко је њима дао дозволу да започну радове када нисмо добили одговоре на наше примедбе? Или раде без дозволе, а то пролази у нашој Општини?

Како је фабрика воде расписала тендер за пут и пре јавне трибине?

Волео бих да нас неко из Општине обавести да ли имају дозволу или немају и ко им је издао ту дозволу?


Овакве ствари се решавају једним добрим адвокатом. Нема ту филозофије.
Тужбу треба да покрене Група грађана и оне странке које су против бране (нека се сада докажу). Најбоље да све иде на међународни суд за људска права у Стразбуру.

Пре тога би требало да се уз овај планирани референдум за порез, Ариљци изјасне да ли су за бране или су против њих.


Ако се Ариљци референдумом изјасне да су против брана, онда ће се из буџета града Ариља финансирати тај судски процес.

Ако се у будући референдум не уведе питање брана, судски процес може да се финансира и из личних прилога. Мислим да не би било тешко сакупити паре за Рзав без брана.

Порез који Општинска власт жели да наметне референдумом користиће се да се са тим парама финансирају бране на Рзаву, јер Општина Ариље има обавезу да исфинансира један део тих брана.

Неко каже да ће се паре од пореза користити не за бране, него за путеве итд. - да, али само зато што ће паре које су до сада биле намењене за путеве и остало, ићи на финансирање бране. Да се не финансира брана, не би било ни пореза, као што га до сада није било.


Неко ми је причао да постоје ознаке по брдима у Грдовићима и да нико не зна чему служе. Када су питали људе, који су их постављали, пре неку годину, само су их погледали, без и једне речи, као да не постоје.

Е, па, сада могу бити сигурни становници Грдовића, да ће до тих тачака доћи поплавни талас ако се брана проломи. Реко' чисто да додам, сада се сетих.
Brane na Rzavu aktuelni promašaj ili neophodnost ?
Kategorija: Aktuelnosti
emo
Дошло време да деца уче ''одрасле'' шта је то поштење.
Нема тих пара које могу заменити такав гест.
Свака част Ненаде.
Dečak vratio pronađene pare
Kategorija: Lep primer
emo
То би ти могао да ми кажеш, јер си више информисан.
Ја ћу то видети када се протегнем и кренем.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Прође и јавна седница Комисије за планове на којој смо појашњавали примедбе. Сада чекамо писмене одговоре Комисије за планове, посебно на сваку примедбу.

Мислио сам да ће обрађивачица овог Плана одговорити усмено, посебно на сваку од 57 приспелих примедби, али то се није десило јер је груписала примедбе и одговорила само на неколико. Од мојих 25 примедби, одговорено ми је на можда пет и то тако да ја не могу чудом да се начудим. На важно питање - ''што се крши Генерални план увођењем нових 80 станова'', одговорено ми је у фазону из Црног Грује - ''калдрма нема фуге''!Ево и ГУП-а Ариља 2015, где се јасно види на карти да су ситно ишрафиране површине објекти јавних намена и то број два (2) је пословни простор у блоковима 6.2 и 1.5. Како сад доказати обрађивачици овог ПДР-а да стамбене зграде које она уводи у ова два блока нису објекти јавних намена и да њиховим увођењем крши ГУП Ариља - немогућа мисија!

img830.imageshack.us/img830/7476/gparilje2015.png

Обрађивач никако да призна да крши Генерални урбанистички план Ариља, иако је то очигледно, као што ни Комисија за спровођење општинског референдума у Ариљу, никако да званично призна да референдум за самодопринос није успео - www.arilje.org.rs/aktuelnosti/vesti/351-rezultati-referenduma .

По сваку цену се гура изградња станова, а најстарији објекти у Ариљу премештају на једно место, вероватно што су остарили, поружнели, па да не кваре просек омладини.

Сви сада причају о туризму, раде се нови пројекти којима се Ариље ставља на туристичке карте света - па шта ћемо да ставимо као слику из центра града - људе како машу са тераса трећег спрата стамбеног блока који доминира над црквом?

Већ имамо две зграде које су веће од крста на цркви - зграда Божура која је постала већа од цркве доградњом мансардног крова и нова зграда код ''Лименке'' која има две, а на неким местима и три етаже више него што би смела да има (и после се људи чуде што им запушава канализација).

Ово је питање за све струке и све Ариљце - како треба да се оживи градски центар Ариља, како привући туристе - са 80 нових станова који би успавали центар или реконструкцијом старина, Немањићке тврђаве, увођењем објеката са јавним наменама (трговина, угоститељство, пословање, култура, спорт, разонода...)?
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Ја препоручујем пресовану трску јер има најбоља термо и звучна изолациона својства, најздравија је и најдуговечнија. Дупло је скупља од стиропора и камене вуне, али траје минимум четири пута дуже (траје и преко 100 година, док стиропор и камена вуна само 30 година и после опет зезанција око мењања фасаде).

Пресована трска се користи и за подну изолацију и показала се много боља од стиропора.

Скоро сазнадох да сламарица (душек са сламом) неутралише штетна подземна зрачења, па вероватно је то случај и са трском као подном изолацијом.
Kako će izgledati Arilje za 20 godina?
Kategorija: Ostalo
emo
Нојферте, ја нисам добио никакав званични одговор. Пошто га ти знаш, претпостављам да радиш у Општини.

Ако је ово званични одговор обрађивача овог ПДР-а, онда могу да закључим да се намерно кршио Генерални урбанистички план Ариља и одлуке Републичког завода за заштиту споменика културе, а не зато што није довољно проучио исте. Из мојих примедби и лаик може да види да овај ПДР није у складу са ГУП-ом, довољно је само да погледа легенду и карту ГУП-а које сам поставио изнад. Чак и да не гледамо у Генерални план, и деца знају да је строги центар града место за објекте јавних функција, а не место за стамбене зграде.

Обрађивач је нашао у мојим примедбама увредљив тон и то јој је изговор да ми стручно не одговори! Нечувено! Срећом да сам поставио примедбе на овај форум, па Ариљци могу да процене да ли су основане или увредљиве толико да се на њих не одговори. Примедба може да буде увредљива, али и ако је основана и ако није на њу обрађивач мора да одговори! То му је дужност. Обрађивач и не зна шта ће да ми одговори, не зна како стручно да оправда своје поступке, па је једини начин да нађе увредљиву ноту у примедбама и да ми због тога стручно не одговори. Професионално, нема шта.

Изговор обрађивача ПДР-а што је планирала стамбене зграде спратности подрум, приземље, два спрата и поткровље (иако се у ГУП-у Ариља каже да је центар пренасељен и да мора да се дупло смањи густина становања) са 80 нових станова је тај да је користила радове са конкурса за трг из 2003., и да када се поруши приземна кућа са једним станом, на том месту, по неком правилу треба изградити минимум пет нових станова. Прегледао сам све конкурсне радове трга из 2003. и могу да кажем да у новом ПДР-у није узето ни једно решење из конкурса, већ је испланирано тотално ново решење, са рушењем свих кућица и повећаном спратношћу. Конкурсни радови трга из 2003. морали су да се придржавају ГУП-а и одлука Републичког завода и очували су на својим местима и конак и кућу М. Требињца и куће у блоку 6.2, наравно уз реконструкцију и увођење нових садржаја.

Биће прихваћене само примедбе грађана које не ометају главни циљ овог Плана, а то је изградња што више нових станова на тргу уз премештање и рушење најстаријих кућа.

Прихватиће се примедбе људи који су се бунили што се планира проширење улица и то на рачун њихових дворишта, када су се те улице већ прошириле на њихова дворишта, као и примедба на паркинг који се планирао на низбрдици испод биоскопа, као да је то равна улица, закрчујући тако улаз у приватно двориште. Коришћене су неажурне подлоге за израду овог Плана, тако да је на папиру једно стање, а у реалности друго.

Баш ме занима да ли ће се прихватити примедбе станара блока 6.2, где се планирају 4 стамбене зграде, који траже да се испоштује одлука Републичког завода за заштиту споменика културе да се постојеће куће не руше, већ само реконструишу?

Да ли ће бити прихваћена примедба господина Требињца, који не жели да му се кућа из 19. века пресељава на другу локацију?

Да ли ће бити прихваћене примедбе људи, међу којима је и познати рестауратор историјских споменика културе, да се конак сердара и кнеза Јована Мићића не премешта на другу локацију?

Сада када су срушени и темељи конака, већ ће неко доћи на ''генијалну'' идеју (ако на њу није дошао док је конак још био на свом месту), да је то идеално место за столице кафића.

Сада је на Комисији за планове општине Ариље да одлучи да ли ће прихватити примедбе или не, тј. она сада одлучује ко је у праву - творац овог Плана или они који су поднели примедбе.

Од Комисије за планове општине Ариље желим написмено стручан одговор на сваку примедбу посебно, који је она дужна да пошаље на кућну адресу подносиоца примедбе!
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Ево и репортаже:

Dečak vratio pronađene pare
Kategorija: Lep primer

Poslane zahvalnice

emo
Od 1970 godine pa sve do danas sam cesto snimao Arilje. Mnogi od tih snimaka i klipova se nalaze na drustvenim internet mrezama pa ih svi mogu videti iako su oni najinteresntniji za same gradjane Arilja. Insight na Youtube-u ili drugim sajtovima mi ne moze dati detaljne podatke o gledanosti ovih filmica na teritoriji Srbije (za razliku od nekih drugih zemalja npr.) iako znam da su ih neki ariljci vec videli. A materijala - cesto jos neobradjenog (nemontiranog) imam puno -, pa sam pomislio da bi bilo zgodno dati na uvid gradjanima ove snimke posebno sto se vrlo cesto na njima vide osobe koje vise nisu medju nama a imaju brojnu rodbinu koja bi mozda volela da na ekranu vidi svoje nestale. Ili zive. Ako se moja ideja dopadne mogao bih montirati i ono sto jos nisam (ima lepih stvari vezanih za "Kolor" te puno kojecega drugog) i postepeno ga ovde postavljati...Da ne bi "otezavao" sajt davacu linkove...Izabrao sam za danas zivopisni vasar u Arilju snimljen pocetkom 70ih...

Slike i prilike iz Arilja koga vise nema...
Kategorija: Ostalo
emo
Иван Трошки Дамљановић napisao/la:
Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу

Видимо да је сада на парцели број 84/6 (преко пута хотела Елен) изграђен пословни објекат, који се примакао улици, који нема ни једну просторију од јавног значаја, а налази се на месту на коме је планиран објекат много значајнији за Ариље, значи својом изградњом тај објекат је ускратио град Ариље да добије објекат који је достојан тог места. Овако, на преостале две парцеле не може да се сагради објекат са наменом коју је требао да има.

Ако је урбаниста ишао логиком да је објекат већ изграђен, па је онда ту парцелу издвојила из плана, зашто онда приморава власника кафића ''Либерти'' парцела 51/4 (која је у обухвату плана) да склони тенду која ту стоји преко 10 година, власника бивше пицерије (парцела бр. 60) да сруши објекат, власника приватне куће ( парцела 52/4) да сруши помоћни објекат... ?

Зашто не поступи по истом принципу за све и све те објекте не издвоји из обухвата плана, као што је урадила са парцелом 84/6 ? Шта има парцела 84/6 што остале набројане парцеле немају?Šta ona ima što druge nemaju i zašto je izuzeta??? Momak, mnogo pitaš :)
Sve pohvale za trud koji ulažeš.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Kategorija: Uredjenje grada
emo
"Filmski Vikend - ARILJE 86" je imao raznovrstan izbor pratecih manifestacija. Za muzicki deo programa je pozvana u goste dubrovacka grupa Musica Antiqua jer se nijihov srednjovekovni muzicki repertoar odlicno uklapao u kadar crkve Sv. Ahilija u cijoj su gradnji ucestvovali dubrovacki kamenoresci cesti umetnicki saradnici inace dinastije Nemanjica. Prijem ariljaca je bio izuzetan - sto ovaj snimak i pokazuje...Porta je bila prepuna. Drago mi je videti neke ariljce joji vise nisu medju nama: Mida Trebinjac,g-dja Vida Vasiljevic, gospodja Bozidarka i mnoge druge...
Ovaj koncert je odrzan pre velike modne revije Dobrile Smiljanic koju cu predstaviti u iducem prilogu...

Slike i prilike iz Arilja koga vise nema...
Kategorija: Ostalo
emo
Hrana - razotkrivanje najvećih tajni
Kategorija: Ostalo
emo
Isto je bilo i ranije u vezi plaćanja struje. Neplatišama su deo duga otpisali, omogućeno im je da preostali deo plaćaju na rate, dok su se sve uredne platiše ponovo pitali zašto su bili ludi i plaćali sve redovno, kad su mogli plaćati manje i kroz razne olakšice i povoljnosti.

Ova država ima tešku sistemsku grešku i ne postoji ni snaga ni volja da se to promeni. Ona daje podršku nesavesnima, a savesne ponižava i degradira. Sada se svi oni koji se nisu prijavili za legalizaciju smeju onima koji su se prijavili. Svojim nečinjenjem i svojim pogrešnim potezima država nas uči da ne treba da je poštujemo, da ne treba da izmirujemo svoje obaveze i poštujemo njene zakone. Pored ostalog, razlog je i to što država donosi zakone za koje unapred zna da ih ne može poštovati - zamislite, "svi objekti koji nisu legalizovani, biće porušeni".

Kako se to nečinjenje administracije manifestuje na nivou lokalne samouprave videlo se u tekstu koji sam objavio, uz priložene dokaze. Svi se smeškaju po opštinskim ćoškovima i likuju, mnogima je tekst melem na ranu, ali niko ništa ne preduzima. Opet poruka narodu: može da radi ko god šta hoće i želi, ali morate biti dobri sa nekim u vlasti, kako vam ne bi brideli obrazi. Saberite takve situacije u svakoj opštini i dobićete opšte stanje u državi.

"....Данас Република Србија има за стратешки циљ улазак у Европску унију. Све законе које доноси покушава да усклади са европским законодавством. Тако се догађа да поједини закони које донесе, одударају од наше стварности и постају неприменљиви. То указује да држава, осим уласка у Европску заједницу фактички и нема неки други развојни циљ. На то указују и неки актуелни закони који уређују материју која је предмет овог рада.

Закон о пољопривредном земљишту ограничава деобу парцела на делове мање од 50 ари, односно једног хектара (ако је земљиште уређено комасацијом), у циљу укрупњивања поседа. Услови привређивања у пољопривреди су такви, да произвођачи не налазе интерес да производе за тржиште, па нису ни заинтересовани за укрупњивање поседа. У пракси се и даље врше деобе и уситњавања поседа, с том разликом што се, због постојања оваквог закона, ове деобе не региструју у катастру непокретности, што ствара још већу неажурност катасатрских евиденција и несигурност у праву својине на непокретностима. Држава треба да својим прописима створи услове, да пољопривредници сами крену у укрупњивање поседа, а не да их на то натера закон иако за то немају економску оправданост.

Закон о планирању и изградњи из 2003. године и актуелни Закон о планирању и изградњи дозвољавају легализацију објеката изграђених без грађевинске дозволе и оба дају рок од 6 месеци да странке поднесу захтев за легализацију. Власницима објеката који у датом року не поднесу захтев за легализацију, према одредбама тих закона, донеће се решење о рушењу објеката. У време доношења тих закона, више од 60% објеката у Србији било је нелегално. Држава мора да преиспита последице које производи спровођење донетог закона. Јасно је да би, да се стриктно примењивао Закон из 2003. године, Србија била порушена више него у време највећих ратова. У правно уређеној држави, у новом, актуелном Закону, легализација се не би требала ни помињати, јер је требало да је већ решена по претходном закону. Прошао је рок за легализацију и по новом Закону и остало је још много непријављених објеката. Поставља се питање, какав кредибилитет у свету може имати држава која доноси прописе, за које унапред зна да се неће примењивати, која даје повластице грађанима који крену у легализацију, а немају никаквих повластица лица која у редовном поступку обезбеђују дозволе за градњу. У вези са наведеним, намеће се питање - колико је данашње друшво суштински правно уређеније од ранијег, односно колико су актуелне правне норме боље од старих...."
(Isečak iz zaključka Diplomskog rada, B. Bošković)
Legalizacija - zasto je propala !?
Kategorija: Uredjenje grada
emo
Besplatnu legalizaciju ne dozvoljava najviši pravni akt
Legalizacija ruši Ustav?!
Petak - 24.12.2010

Da bi ideja ministra Olivera Dulića o besplatnoj legalizaciji protivpravno sagrađenih objekata mogla biti sprovedena, vlada bi najpre morala da izmeni postojeći Ustav, koji ne dopušta nejednak tretman građana pred zakon, smatraju ekonomski analitičari.

Naime, sagovornici „Alo!“ ocenjuju da Dulićev predlog diskriminiše građane koji su već platili legalizaciju, a pogotovu one koji su od početka gradili poštujući propise i savesno plaćali građevinske dozvole i takse. Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, ne vidi nijednu dobru stranu omogućavanja besplatne legalizacije, jer smatra da bi to direktno urušilo i ovako klimav pravni sistem.
- To nije razumno i nema nijedan dobar efekat. Čemu onda služi proces legalizacije, osim da se da velika nagrada onima koji su kršili zakon. Tako se svima šalje poruka da ubuduće nikada ništa ne plaćaju državi - ocenio je Kovačević za „Alo!“. On upozorava da je država trebalo da pojeftini ili pojednostavi proces ako su to razlozi zbog kojih do sada nije bila uspešna.
- Ovako se čini da zagovornici besplatne legalizacije imaju i svoj lični interes za tim. Ne treba zaboraviti da ima i državnih zgrada izgrađenih nelegalno - upozorava Kovačević, i dodaje da bi na ovakvu odluku vlade, ako do nje dođe, morao da se izjasni i Ustavni sud. Kada je reč o povraćaju novca onima koji su legalizaciju već platiti, on smatra da će to pasti na teret svih obveznika koji će zbog toga plaćati veće poreze.

Miroslav Prokopijević, direktor Centar za slobodno tržište, ubeđen je da je reč o političkom marketingu, bez realnih izgleda da se to obistini.
- To je pokušaj prikupljanja političkih poena u situaciji kada vladajuća partija nema drugih, pravih rezultata. Najveći među brojnim nedostacima ove ideje je što će u tom slučaju biti kažnjeni oni koji su poštovali zakon i propise, a oni što su se o pravila oglušili biti pošteđeni - ističe Prokopijevć, i dodaje da čak i ako budu obeštećeni oni koji su naknadno legalizovali svoje objekte, to se neće odnositi i na one koji su od početka legalno gradili.
- U tom smislu oni će biti diskriminisani, što je suprotno Ustavu, koji garantuje jednakost ljudi pred zakonom - kaže Prokopijević.


Odriču se 360 miliona evra?

Prema dostupnim podacima, građani su u zakonskom roku, do 11. marta ove godine, prijavili za legalizaciju više od 780.000 divljih objekata, od čega je do sada legalizovano između 10 i 15 odsto. Uzimajući u obzir to da je prosečna cena legalizacije oko 600 evra po objektu manjem od 100 kvadrata, to znači da bi se radi besplatne legalizacije oko 600.000 preostalih objekata država odrekla prihoda od 360 miliona evra!


„To bi bio haos!“

Verko Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, smatra da je Dulićeva ideja sporna u mnogim segmentima.
- To bi izazvalo potpuni haos i poručilo „zidaj šta hoćeš i gde hoćeš, sve će ti biti legalizovano“. Ne znam kako bi to objasnili onima koji su legalizaciju platili. Mislim da je to ishitrena Dulićeva izjava i ne verujem da je tu ideju podržala vlada - izjavio je za „Alo!“ Stevanović, kome se ne sviđa ni predlog da oni koji su platili legalizaciju budu obeštećeni prihodom od poreza na imovinu.


Dulić: Za muku je besplatno

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić korigovao je raniju najavu jučerašnjom izjavom da odluka o besplatnoj legalizaciji, ako bude doneta, neće podrazumevati finansijske popuste ili besplatnu legalizaciju za sve vlasnike objekata prijavljenih za legalizaciju.
- Finansijski popust sigurno neće moći da dobiju oni koji su gradili objekte radi privrednih aktivnosti ili da bi na njima zaradili, već oni koji žive u malim kućama, porodičnim domaćinstvima, koji su od muke gradili te kuće nelegalno - rekao je Dulić.
www.alo.rs/vesti/34149/Legalizacija_rusi_Ustav
Legalizacija - zasto je propala !?
Kategorija: Uredjenje grada
emo
BLIC Četvrtak, 23.12.2010.

Dulićevo ministarstvo sprema poseban zakon
Država će vratiti novac svima koji su platili za legalizaciju
Ivan Jovanović | 23. 12. 2010. - 00:02h | Foto: M. Janković | Komentara: 70

Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine ne samo da planira da besplatno legalizuje oko 600.000 objekata, već i da refundira novac onima koji su već legalizovali svoje objekte. To će se najverovatnije rešiti odbijanjem tog iznosa od poreza na imovinu koji bi građani morali da plate u narednim godinama, saznaje “Blic”. Ministar Oliver Dulić bi trebalo da se u januaru naredne godine sastane sa čelnicima najvećih opština, kako bi se kompletna legalizacija završila u 2011.
Ova odluka će posebno obradovati građane Kaluđerice, najvećeg divljeg naselja na Balkanu

Da bi ovo imalo valjanu pravnu osnovu sprema se specijalni dekret koji će imati jačinu Zakona o legalizaciji.


- Moja ideja je da se promeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se jednim aktom precizira proces besplatne legalizacije svih bespravno sagrađenih objekata u Srbiji osim onih koji ne zadovoljavaju osnovne građevinske kriterijume. Moramo da uvažimo činjenicu da građani Srbije žive izuzetno teško, ali i da naša administracija na svim nivoima nije u stanju da sprovede efikasnu legalizaciju u kratkom roku. Takođe i problem katastra znatno usporava ceo proces - kazao je Dulić.


Procedura će navodno biti sledeća. Popuni se samo najobičniji formular, a lokalne samouprave će morati da najbržom procedurom da legalizuju bespravne objekte na svojoj teritoriji bez ikakve naknade.


Računica je da se plaćanjem poreza na imovinu na kojoj su izgrađeni objekti prikupi oko milijardu evra, što je tri puta više od onoga što je planirano da se sakupi legalizacijom. Građanima koji su legalizaciju već platili, država će uplaćeni iznos najverovatnije odbijati kroz porez na imovinu narednih godina, saznaje “Blic”.


Ova akcija će naročito obradovati stanovnike naselja u kojima dominira divlja gradnja, poput Grocke, Kaluđerice i Altine u Beogradu.


Nezvanično saznajemo da u gradu Beogradu prvi put čuju za ovu ideju. Doskora ništa nije govorilo da će država i razmišljati o ovakvom potezu jer je i sam gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nedavno rekao da će se ceo proces legalizacije obaviti po unapred utvrđenom redosledu. Koliku će ovo uštedu predstavljati za građane govori da bi legalizacija nekog objekta od 60 kvadrata u četvrtoj u Mirijevu, koja je četvrta beogradska zona, koštao oko 150.000 do 200.000 dinara.


O neophodnosti ovakvog dekreta govori i podatak da je u nekim gradovima dosadašnji proces legalizacije išao veoma spora. Tako recimo, prema nekim procenama legalizacija u Nišu ovim tempom bi trajala ber 50 godina, a Beogradu jedva da je obrađeno 2.000 od pristiglih skoro 200.000 zahteva.


Kao razlozi za sporu legalizaciju su navođeni neažurnost lokalnih samouprava koje su taj proces sprovodile, nedostatak političke volje, kao i nekompletna dokumentacija koju su građani podnosili. Očekivanja su bila da se od legalizacije po najnovijem zakonu prikupi između 300 i 400 miliona evra.Cene po kvadratu u I zoni
Grad - Cena
Raška 205 evra
Novi Sad 144 evra
Beograd 114 evra
Zrenjanin 40 evra
Paraćin 35 evra
Kragujevac 10 evra
Niš 6 evra
Kruševac 5,1 evro
Knjaževac 4,3 evra
Legalizacija - zasto je propala !?
Kategorija: Uredjenje grada
emo
WWW.DANAS.RS Četvrtak, 23. decembar 2010.

Nakon zastoja u izdavanju građevinskih dozvola, resorni ministar priznao da ni legalizacija ne funkcioniše
Ideje Olivera Dulića propale u praksi
Ministarstvo za prostorno planiranje namerava da uvede besplatnu legalizaciju * Bušatlija: Ne može se jednim zakonom rešiti pet oblasti

Autor: M. N. Stevanović

Beograd - Iako je Zakon o planiranju i gradnji, usvojen krajem prošle godine, najavljen kao sistemski akt kojim će konačno biti razrešeni problemi vlasništva nad zemljištem, legalizacije, pribavljanja građevinskih dozvola, čak i neka od pitanja kojima bi trebalo da se bavi još nenapisani zakon o restituciji, u praksi se dogodilo upravo suprotno. U svim oblastima na koje se odnosi doneo više problema nego što ih je bilo iako je resorni ministar Oliver Dulić uporno ponavljao da je reč o veoma dobrom aktu.

Proces legalizacije bespravnih objekata, posle masovnog odziva građana, gotovo da je zaustavljen u lavirintima administracije, građevinske dozvole se gotovo i ne izdaju, a u Beogradu ih je za godinu i po dana dodeljeno svega nekoliko. Ni konverzija prava korišćenja u vlasništvo nad zemljištem nije prošla bolje jer je uredba kojom je bila propisana naknada za taj posao neslavno propala. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić juče je najavio da rešenje vidi u novom zakonu. Činjenica da su stručnjaci i pre usvajanja ukazivali na njegovu neprimenljiviost, u toj izjavi je izostavljena.

- Kada smo donosili Zakon o planiranju i izgradnji imali smo nameru da pojednostavimo proceduru legalizacije, da upravni postupak, koji se sprovodi na lokalnom nivou, bude ubrzan i da se svi objekti za koje je moguće izdati dozvole, najzad budu legalizovani - izjavio je juče Dulić u Novom Sadu priznajući da proces legalizacije nije uspeo.

On je naglasio da je nezadovoljan dosadašnjim rezultatima legalizacije jer je propuštena velika šansa za iskorišćavfanje ogromnog resursa, pošto veliki broj vlasnika nekretnina ne plaća porez na imovinu. Uz to, Dulića očigledno pritiska i obaveza vlade da zbog evropskih integracija reši imovinsko-pravni status zemljišta i objekata. Zbog toga je ovih dana „procurila“ i ideja da se građanima omogući besplatna legalizacija objekata koje su prijavili, što je tek izazvalo salve negodovanje stručnjaka i ekonomista. Novi zakon sada bi mogao da stvori nove probleme.

- Ustav zahteva jednak tretman svih građana, ali takvim predlogom u neravnopravan položaj stavljaju se oni koji su radili ispravno, koji su za sve što su zidali pribavljali uredne dozvole i plaćali dažbine. Sa druge strane, teret ulaganja u infrastrukturu, ako oslobodite plaćanja kompletnu nelegalnu gradnju, svaljuje se na pleća svih građana Srbije. Ja se slažem da bi određenim socijalnim kategorijama trebalo pomoći da legalizuju svoje objekte, ali pod tim plaštom ne bi smeli da se provuku svi koji su zidali bez dozvola jer je među njima mnogo više bogatih tajkuna i kriminalaca nego siromašnih građana - kaže za Danas konsultant za investicije Mahmud Bušatlija.

On podseća da je stručna javnost pre dve godine, kada je o počelo da se raspravlja o Zakonu o planiranju i izgradnji, upozoravala da se jednim aktom ne mogu rešiti problemi u pet oblasti, ali je ipak konačnim tekstom taj propis obuhvatio i pitanja planiranja, izgradnje, građevinskog zemljišta, legalizacije i restitucije. Ipak, odredbe kojima je to regulisano su uopštene, ni jedna oblast nije detaljno obradila materiju pa taj akt više liči na zakonik nego na zakon, tvrdi Bušatlija.

- Mi smo u startu skrenuli pažnju i da će tako površan akt zaustaviti gradnju u celoj zemlji, a to se i dogodilo. Jedan od osnovnih problema je i to što ne postoje rokovi i sankcije za lokalne samouprave koje ne donose planska dokumenta, a bez tih akata nije moguće ni legalizovati objekat niti izdati građevinsku dozvolu. Takođe, bez zakona o gradskom i građevinskom zemljištu, ne mogu se regulisati pitanja vlasništva nad zemljištem - ističe naš sagovornik.

Bušatlija podseća i da je za primenu tako oskudnog dokumenta bilo potrebno da se izradi još oko 60 do 70 podzakonskih akata, ali doneto je svega pet-šest i to onih kojima je trebalo da se sačuva „mir u kući“. Ispostavilo se da i oni nisu srećno izabrani, pa su tako „sponzori“ ignorisali uredbu o konverziji zemljišta. Reč je parcelama nad kojima su novi vlasnici stekli pravo korišćenja u privatizaciji. Oni su tada platili za kapital firme, a ne i za zemljište, ali im je Dulićevim zakonom omogućeno da ga uz nadoknadu konvertuju u vlasništvo.


Propast posle šest meseci

- Vlasnicima firmi je i niska cena bila neprihvatljiva, tako da je uredba o konverziji pod pritiskom povučena. Konačno, i čitav Zakon je već šest meseci posle usvajanja trebalo povući jer je bilo jasno da je neprimenljiv. Bila bi manja šteta nego sada, kada se već sve iskomplikovalo. Ali, da to mora da se učini jasno je, jer takav pravni okvir u građevinarstvu postaje ozbiljna brana daljem razvoju države - kaže Bušatlija i zaključuje da će konačnu odluku o tome, najverovatnije doneti neki propagandni tim koji će procenjivati odjek odluke u javnosti, umesto da, poučeni ovim iskustvom, konsultuju stručnjake za tu oblast.
Legalizacija - zasto je propala !?
Kategorija: Uredjenje grada
emo
BEOGRAD, 21. decembar 2010, (Njuz) – Unija državnih institucija Srbije najavila je od Nove godine drastično povećanje visine mita u svojim ekspoziturama širom Srbije.

Kako objašnjava Nenad Jezdić, predsednik unije, na ovaj potez su se odlučili zbog još uvek aktuelne ekonomske krize, ali pre svega zato što postojeće visine mita nisu menjane u poslednjih šest godina.

- Stanje u državnim instirucijama je zabrinjavajuće. Prosečan radnik u državnoj firmi praktično je postao osuđen da živi samo od svoje plate, a svi znamo da je to nemoguće – rekao je Jezdić za Njuz.

Kako saznajemo, prema novom tarifnom sistemu od Nove godine najveća poskupljenja biće zabeležena u prosveti. Tako će za ocenu više u srednjoj školi roditelji od sada morati da izdvoje 250 umesto dosadašnjih 100 eura.
Na fakultetima će tarife skočiti u zavisnosti od vrste plaćanja. Ukoliko se plaća novcem, ispiti će koštati preko 1000 eura umesto dosadašnjih 300-600.

Ukoliko se studentkinje odluče za plaćanje ispita u naturi u profesorovom kabinetu, od sada će morati da povedu sa sobom bar još jednu drugaricu.

Ništa bolja situacija nije ni u zdravstvu. Za običan prijem preko reda u državnoj bolnici, umesto dosadašnje kesice C kafe od 200 grama, pacijenti će morati da izdvoje kutiju Nescafe Gold Premium.

Za izdavanje lažnih zdravstvenih opravdanja, umesto tradicionalne čokolade „Najlepše Želje“, sada će biti potrebna Milka od 300 grama sa celim lešnicima ili punjena jogurtom od jagode.

Od svih državnih institucija, jedino u MUP-u Srbije, bar do daljnjeg, neće biti ovih poskupljenja. Naš sagovornik iz MUP-a rekao je da su za sada tamo zadovoljni prihodima od mita policajaca, jer im je novi zakon o saobraćaju omogućio da imaju mnogo više prostora i prilike za prikupljanje istog.

Navedena povišenja tarifa stupiće na snagu od 1. januara, a Vlada Srbije poručila je građanima da do Nove godine požure i završe sve poslove koje imaju po starim cenama.

Preuzeto sa www.njuz.net
Najavljeno poskupljenje mita u drž. institucijama
Kategorija: Ostalo
emo
Utorak 28.12.2010.godine sa pocetkom u 17,00 casova u sportskoj hali u Arilju ponovo ce se okupiti igraci KLIK-a iz 80-tih i 90-tih da godina da odigraju jednu utakmicu kako bi sve podsetili na ono sto je bilo. Dodjite da se podsetite na Aca,Jankera,Perija,Peka,Kuza,Mazala,Limuna,Celiju,Dziga,Dudza,Zoca,Djoka,Kalja,MilanaSmiljanica,Dragana itd...
kosarkaska utakmica veterana KK Klik.
Kategorija: Sport
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015