Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Седма Купусијада и дочек Православне нове године
Седма Купусијада и дочек Православне нове године Штампа Ел. пошта
Чланак написао/ла: администратор ,  субота, 17 јануар 2015 16:01

 

13. јануара 2015. године, традиционално су Ариљци на Тргу партизана у Ариљу дочекали Православну Нову годину, а већ 7. годину заредом, на исти дан одржана је Купусијада. Орgaнизатор овогодишњег дочека Православне Нове године и Купусијаде, као и прошле године, је Туристичка орgaнизација општине Ариље и Општина Ариље, као покровитељ.

У јутарњим сатима, такмичари су полако пристизали из Краљева, Чачка, Ивањице, Ариља, а добродошлицу им је пожелео директор Туристичке орgaнизације општине Ариље Братислав Луковић, уручујући им поклоне у име орgaнизатора, у виду кецеља, крпе и варјаче. Према програму, у 12 часова, манифестацију „Купусијада 2015.“ отворио је један од чланова жирија Андрија Стојадиновић, чиме је и званично почело такмичење.

За најбољи купус такмичило се 12. екипа, међу којима је било и жена, али и малолетне деце. У центру Ариља, чуло се пуцкетање дрва и крчкање купуса у земљаним лонцима, чи је мирис мамио пролазнике да сврате и уз једну часицу ракије друже се. До 18 часова такмичари су се трудили да што боље и брже скувају припремљен купус, јер је након шест сати кувања, затворено такмичење и жири је приступио оцењивању. У саставу жирија нашли су се познате и признате судије; председник жирија Милијан Стојанић, председник Асоцијације шефова кувара Србије и витез кулинарства; члан жирија Милош Милошевић, члан Асоцијације шефова кувара Србије и члан Светске Асоцијације кувара; члан жирија свештеник Мирчета Крупниковић и дугогодишњи такмичар Купусијаде у Ариљу, Андрија Стојадиновић. Жири је оцењивао не само укус купуса, већ и мирис, изглед, састав... Према оцени четворочланог жирија, најбољи купус, са највише оцена био је лонац екипе МЗ Поглед из Ариља (31 поен), са главним куваром Владимиром Ивановићем Шеваром, коме је председник Општине Ариље Зоран Тодоровић уручио прву награду – земљани лонац од 20 л. Друго место (26 поена) припало је екипи „Сложна браћа“ из Добрача, Ариље, награда лонац од 16 л, док је треће место заузела екипа „Гледићка воденица“ из Краљева и кући однела награду лонац од 10 л. Жири је одлучио да ове године уручи награду за најшармантнију екипу, која је припала екипи Дечије одмаралиште „Гоч“ из Краљева, у којој доминирају жене, добили су награду лонац од 10 л, док је признање за најкреативнијег кувара припало Слободану Буђевцу из екипе Дечије одмаралиште „Гоч“ из Краљева.

Док је жири пробавао и вредновао купус такмичара, на бини на Тргу партизана у Ариљу, публика и присутни такмичари уживали су у гласовима Градског хора Ариље, који је упркос зими и температури која је била у минусу, извео боgaт репертоар. Након доделе награда, почео је културно-забавни програм, који је овогодишњи орgaнизатор припремио поводом дочела Православне Нове године. Овог пута, акценат је стављен на музичке бендове и младе, неафирмисане таленте из Ариља, који су припремили програм за млађе, али и старије посетиоце. На бини су се смењивали бендови, састављени од младића и девојака средњошколског узраста – група „ОЗ“ који свирају поп-рок музику, група „Лоша комбинација“ који свирају панк-рок музику, бенд „Унплуггед јацкс“ који је домаћој публици познат јер свирају у Пивници „Ирисх пуб“ у Ариљу. Након свих бендова, познатих и мање познатих, у инат зими и магли која се у касним вечерњим сатима увукла и у Ариље и Градски трг, на бину су изашли талентована млада музичка нада Јелена Ћирковић и клавијатуриста и певач Ђорђе Арсовић. Готово два сата публика је уживала у овом саставу, а ређале су се песме народне, забавне, фолк, поп музике.

Док су неки покушавали да се загреју играјући, неку су минус терали врућом куваном ракијом, куваним вином и чајем, који су служени на пултовима на Градском тргу. Тачно у поноћ, председник Општине Ариље, Зоран Тодоровић пожелео је присутнима и свим Ариљцима, срећну и успешну 2015. годину, након чеga је почео ватромет праћен звуцима трубе, младог оркестра Мирослава Ђунисијевића из Ариља. Оркестар чине деца узраста девет и десет година, које је публика поздравила аплаузом. Наком њих, публику је наставио да увесељава трубачки оркестар Бојана Кривокуће, који је свирао готово сат времена. Овогодишњи дочек Православне Нове године у Ариљу завршен је колом.

ТООА
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018