Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: ЗНАЧИСТИ, ЗАПРАВИСТИ, ТРЕБАЛИСТИ, ОВАЈИСТИ.....

30 јун 2014 09:30 ЗНАЧИСТИ, ЗАПРАВИСТИ, ТРЕБАЛИСТИ, ОВАЈИСТИ..... #8774

ЗНАЧИСТИ, ЗАПРАВИСТИ, ТРЕБАЛИСТИ, ОВАЈИСТИ........

Већ дуже време, пратим на медијима, углавном на РТС-у, разговоре уживо из Скупштине, излагања аналитичара, новинара, професора, министара, саветника и других јавних личности. Морам рећи, да уживам у живој речи, много више, него у сладуњавим серијама.
Имам неку склоност, да уочавам језичке неправилности, којих има напретек. Иако нисам стручњак за ту област, некако волим да чујем лепо изговорену мисао, мада то није увек лако онима, који то уживо чине.

Још као гимназијалац, пратио сам на Радио Београду, јутарње емисије проф. Белића о чистоти и говорним грешкама у српском језику. У једној емисији говорио је о глаголима „позвати“ и „назвати“, који се употребљављају у разговорима телефоном. Уобичајена је појава, када се на крају телефонског разговора, један од саговорника обраћа другом речима: “назови ме телефоном, тада и тада”! Проф. Белић је овако закључио:“ Може се неко назвати магарцем, али телефоном, никако”! Значи, „позови ме”, а не “назови ме телефоном”. Отада, а можда :и зато што сам Ариљац, где се доста чисто и интересантно говори, обраћам велику пажњу на јавно изговорене речи.

Већ је уобичајена појава употреба поштапалице “овај”. Али, то је некако наше и ретко се може чути неко излагање, а да се тај наш “зачин»” не појави. неки пут ређе, неки пут у свакој реченици Чак и један наш професор факултета, који често наступа на програмима РТС-а, врло је карактеристичан по употреби ове речи. Мени то не смета тако много. Сметају ми уметања две речи у говору, које су потпуно завладале у последње време: “значи“ и „заправо“. Оне су толико присутне, да неки пут, „значисти“ и „заправисти“ толико често изговарају те речи, да им свака реченица мора садржати поменуте речи, па чак и више пута. Чуди ме, да им то нико не скреће пажњу. И наши новинари са РТС-а такође нису имуни на ову ружну појаву, која се шири као нека зараза. Скоро да је пријатније чути „овај“, него те две вештачке творевине, које ништа не значе, (ево, да и ја употребим ту реч, али она овде мора бити употребљена).
О употреби глагола „требати“, немам речи, да изразим своје негодовање. због мењања кроз сва лица: требам, требаш, требамо, требате, требају, требао сам, требате итд. Чак и понеки министар, а камоли посланик у Скупштини, није ово научио..Хвала Богу, људи на челу државе, ово добро познају и не греше.
У хрватском језику, „требати“ се мења у лицима, али у српском, то не може.


30. јула 2014. године
Београд

Милосав Мишо М.Младеновић, акад. сликар
(Београд, Маршала Бирјузова 11, тел 2628-269)
Последња измена: 30 јун 2014 09:33 Написао: Мишо М Младеновић.

06 јул 2014 08:54 Одг: ЗНАЧИСТИ, ЗАПРАВИСТИ, ТРЕБАЛИСТИ, ОВАЈИСТИ..... #8778

  • сањајдонацију
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018