Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: Живети са корупцијом !!!

15 окт 2012 11:13 Живети са корупцијом !!! #4759

  • сањајдонацију
Живети са корупцијом


Истраживања вршена током последње деценије пружају обиље података о корупцији у Србији, посматраној првенствено из угла њених грађана. Примера ради, у пет таласа истраживања које је Медиум Галлуп радио 2009. - 2012. године, најснажнији утисак оставља драматичан степен прекида веза између грађана и власти, као и њихово, кризом нарасло, неповерење и песимизам.

Комотном, квалификованом већином грађани прихватају тврдње да ствари у Србији иду у погрешном смеру (72 %), односно да су политичари (87 %), судије (87 %), па и полиција (74 %) превише корумпирани да би се заиста борили против корупције.

Поређење са ситуацијом у Црној Гори, са којом је Србија доскоро била у државној заједници, и која такође није имуна на корупцију говори о размерама раширеног неповерења према политици и одговорности и способности политичара. Сасвим супротно стању у Србији уверење да је Црна Гора на правом путу, ,дели три петине грађана. Пошто у Србији ни влада ни политичари, како позициони, тако и опозициони, нису у стању да спрече корупцију, треба их посмењивати (70 %). Посебно власници великих фирми имају користи од веза с корумпираним властима (67 %).

Кад је о самим грађанима реч, према налазима бројних истраживања, три петине њих живи лоше или чак неподношљиво. Логично, незапосленост и сиромаштво 2012. године су кључни проблеми, иза којих следе корупција и криминал, као и бесперспективност младих, Продубљавањем кризе и растом сиромаштва и незапослености, очекивано је нешто смањен (високи) удео оних који корупцију сматрају друштвеним проблемом број један, али су корупција и криминал остали у кругу кључних проблема. При томе је све мање анкетираних (петина) који верују да ће корупција, бар на кратак рок, бити редукована у знатнијој мери.„Мапа“ корупције

Грађани Србије сматрају да су три основна узрока корупције у друштву морална криза, опште сиромаштво и недовољна изграђеност правне државе. Посебно забрињава чињеница да су грађани, према сопственом признању, навикнути на корупцију – четири петине је сматра уобичајеном, готово традиционалном, три петине у извесној мери очекиваном, док трећина држи да је она чак прихватљива на нижим нивоима власти.

На другој страни, тек нешто више од половине њих мисли да је смањивање корупције одговорност и самих грађана, односно, да је и особа која нуди мито пођеднако одговорна као и они који га примају.Корупција по секторима

Шампионима корумпираности“, односно областима и актерима за које квалификована, двотрећинска већина грађана Србије верује да су веома или у значајној мери нагрижени корупцијом, сматрају се 2012. године, следећим распоредом: политичке партије, здравство, Влада , судије, тужиоци, царина , парламент, градска администрација, полиција и адвокати . Значи сви актери у политици и правосудном ланцу, као и они који контролишу ограничене и цењене ресурсе - људи у здравству, царини и полицији.

Средњи ниво - присутне, али не и ендемске корупције, држе запослени у медијима и образовању и банкама. Председник Србије, сектор приватног бизниса, међународне помоћи и донаторских пројеката као и пореска управа се у јуну 2012. опажају као веома корумпирани од стране мање од половине грађана Србије. НВО имају сличну репутацију као и раније, две петине људи сматра да је овај сектор у великој мери захваћен корупцијом. Најмање корумпирани су Црква, војска, и запослени у комуналним службама.Путеви корупције

Меру присутног песимизма можда најбоље илуструје налаз да је два и по пута већи број оних који мисле да ће се она у наредних годину дана повећати од оних који имају супротан став (40% : 15%) Истовремено , грађани верују да корупција у одређеној мери утиче на све сфере живота. Више од половине (55%) испитаника сматра да корупција утиче на њихов приватни и породични живот, а 70% наводи да утиче на њихово пословно окружење у великој мери или умерено.

Ипак, политички живот се опажа као област где има највише корупције - 79% испитаника сматра да је ова сфера у великој мери или умерено захваћена корупцијом.За три петине анкетираних кључне методе системске, политичке корупције су финансирање изборне кампање ради добијања накнадних противуслуга, али и преусмеравање буџетских средстава ка „својим“ изборним јединицама и политичким интересима.

У том оквиру, веома је индикативан и налаз да чак петина испитаника тврди да је њима , али и њиховим познаницима нуђен мито да гласају на одређен начин на изборима одржаним маја 2012. године. Истовремено натполовична већина њих верује да је било притисака на грађане, као и принуђивања јавних предузећа и установа , као и рекетирања приватних предузећа да финансирају страначке кампање.

Такође, натполовична већина грађана сматра да су у великој мери раширене и појаве корупције при запошљавању, узимање мита коришћењем јавне позиције, али и давање поклона професорима и медицинском особљу. Посебно, корупција у здравству представља један од најважнијих друштвених проблема из најмање два разлога. Први, зато што су сви људи у неком тренутку упућени на лекаре и њихове услуге, те се непосредно суочавају са корупцијом. Други, зато што се животи људи доводе у питање уколико је новац неопходан да би се добило одговарајуће лечење.Искуства са корупцијом

И сами грађани нису довољно отпорни на „ситну“ корупцију, јер су, према сопственом признању, чешће нудили мито него што им је оно изнуђивано. У три петине случајева, мито се нуди лекарима и медицинском особљу, а у сваком петом – полицајцима, што води закључку да је „подмазивање“ пре правило но изузетак. Када се ради о здрављу, али и запошљавању, грађани као да су на све спремни.

У том оквиру, чак трећина анкетираних зна неког, а сваки седми је и лично, бар једном у три последња месеца, понудио мито да би остварио корист или избегао трошак. Шта рећи о мотивима и профилу четири до пет одсто оних који су, у тако кратком року, нудили мито два и више пута?

Свест о томе, рецимо, да су модерне економије „економије знања“, и да је (високо) образовање оскудан ресурс, чине и образовне, посебно високошколске институције „интересантним за корупцију“. Још неразјашњена и до краја непроцесуирана афера „Индекс“, индикативно на Правном факултету у Крагујевцу, више је него добра илустрација за постојање „ценовника услуга“ на једном броју факултета.

Резултати показују да су грађани двоструко чешће дали мито (75%), него што им је тражено (33%). У 59% случајева мито је понуђен ради добијања неке услуге, а у 26% ради избегавања проблема са надлежнима. Просечна вредност мита је била 103 евра. То је најмањи просечан износ у поређењу са претходним истраживањима , што је такође показатељ тежине финансијских проблема и ограничења.Актери и шансе антикоруптивне стратегије

Када је о борби против корупције реч, грађани су скептични према актерима и ефектима антикоруптивне стратегије. У наредних годину-две не очекују никакве промене набоље. Проблем је што се корупција ретко процесуира, и то тек у случају средњег и нижег ешалона власти, односно, што риба смрди од главе, а чисти се (ако се уопште чисти) од репа.

Наоко парадоксално, према грађанима, само државне институције, влада и полиција, пре свих, имају моћ да се изборе с корупцијом – с корупцијом треба да се изборе они за које се верује да су и сами корумпирани.

Улога цивилног друштва, медија, па и посебних антикоруптивних институција, оцењује се тек као допунска и корективна, напросто зато што су лишене моћи процесуирања и кажњавања коруптивних дела.

Медији се , рецимо,виде као неопходни, за чак две трећине грађана основни извор информисања о корупцији, али су за грађане и они у знатној мери корумпирани и зависни од политичара и моћних оглашивача. Да би снажан утицај медија био и ефективно уграђен у делатну стратегију редуковања корупције, медији би морали да едукују грађане да препознају корупцију, да идентификују њене разорне последице, али и да их и информишу како да се понашају у конкретним коруптивним ситуацијама.

Изузетак, од општег тренда пада поверења у актере борбе против корупције је раст – истина, скроман и спор, поверења у Агенцију за борбу против корупције. За новоформирану Агенцију је , две и по године након њеног формирања чуло три четвртине грађанки и грађана. Но, њен допринос контроли страначких финансија, као и укупном редуковању корупције оцењује као мали (две петине ) или осредњи (петина), док је тек сваки тридесет трећи процењује као велики.

Раст поверења у Агенцију, као и друга антикоруптивна тела, условљен је стицањем аутономне позиције у односу на центре моћи и успешним комбиновањем едукативних и превентивних активности са нужном репресивном, одвраћајућом функцијом. На кратак рок, грађани верују само у дисциплинујућу улогу оштрих казни, пре свега према онима на врху ланца корупције, односно, ширењу уверења да се корупција ипак не исплати.
КОРУПЦИЈА
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018