Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
 • Страна
 • 1
 • 2

ТЕМА: Да ли Ариље има ста да понуди туристима?

27 окт 2009 23:41 Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #39

 • Милан Петровић
Чини ми се да ће већина ариљаца одговорити потврдно на ово питања. Међутим, волео бих да мало прокоментаришемо о конкретним стварима због којих би туриста дошао и задржао се у Ариљу.
Да ли су Рзав или Црква Светог Ахилија заиста јединствени (за нас ариљце јесу), али да ли је туристи све једно да ли це видети Рзав или Тимок, или ће посетити Цркву Светог Ахилија или Милешеву, Студеницу.....
Да ли ми сами довољно радимо на очувању и промоцији онога што су нам преци оставили и природа подарила .....
Последња измена: 27 окт 2009 23:42 Написао: .

28 окт 2009 01:44 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #47

 • Љиљана Димитријевић
То помену. Одлично. Баш то чекам! Шта ти на пример, мислиш? Верујеш у нашу причу или не?
Увек има нешто да се понуди у свакој средини. Код нас има мало више, а може да има много, много, више!
Ето, баш ми се, заједно са тобом трудимо да нешто померимо, али како? Без пара, уз помоћ штапа и канапа. Без Туристичке организације. Без туристичке сигнализације. Без пропагандног материјала. Без смештајних капацитета. Овај Богдановић сто година чини ми се, реновира хотел. А хотел могућа ковница пара-на месту које само можеш пожелети. Бранко Вукајловић летос, заједно са нама прескаче шарке и поскоке, да гостима покажемо Водену пећину. Колико нас је видело Водену пећину_? Колико нас је отишло да се окупа у Височкој бањи?
Љубивоје Јовановић закључава капију да га не узнемиравају гости из мотела. А никако да ону његову кућу и тај његов рад укључимо у ову понуду, каква је таква је, па да се мало овајди и он и мотел и општина.
Онај човек у Брекову годинама скупљао старе предмете, па ће му на крају иструнути, а неће бити музејске збирке.
Толико је примера о приликама које пропуштамо, да бих могла до сутра да их набрајам. Али шта сам хтела рећи: НЕМА ИСТИНСКЕ, КОНТИНУИРАНЕ ПОДРШКЕ ОВОЈ ПРИЧИ, ЈЕР ЉУДИ НЕ ВИДЕ ДАЉЕ ОД ОНОГ ШТО ЖЕЛЕ ДА ВИДЕ.
А прича неће да заживи сама од себе.
ЈА У ПРИЧУ ВЕРУЈЕМ, ВИДИМ ТУРИСТЕ КАКО ОБИЛАЗЕ НАШЕ МАЛИЊАКЕ, КУПУЈУ НАШ ТЕКСТИЛ, ВИДИМ УГОСТИТЕЉЕ И ПОСЛАСТИЧАРЕ КАКО ПРОДАЈУ СОКОВЕ, КОЛАЧЕ, СЛАДОЛЕДЕ ОД МАЛИНЕ, ВИДИМ ДОМАЋИЦЕ КОЈЕ ОРГАНИЗОВАНО РАДЕ НА ПРОИЗВОДЊИ ПИТА, ЏЕМОВА, КОМПОТА И ДР. ПОД НЕКОМ ОЗНАКОМ:ЗДРАВО, ПРИРОДНО, АРИЉСКО, ВИДИМ КОЗМЕТИЧАРЕ КАКО МАСКАМА ОД МАЛИНЕ ПОДМЛАЂУЈУ КОЖУ, ВИДИМ ПРОЦВЕТАЛА И ОЖИВЕЛА СЕОСКА ДОМАЋИНСТВА СА СВОЈИМ ГОСТИМА НА РАДУ И У ДОКОЛИЦИ, ВИДИМ АУТОБУСЕ КОЈИ ПРАВЕ КРУЖНЕ ТУРЕ ПО ОКОЛИНИ, ДА ТУРИСТИМА ПОКАЖУ И ОНО ШТО ВЕЋ ПОКАЗУЈЕ ЗЛАТИБОР И ГОЛИЈА, ВИДИМ КАРНЕВАЛ ПОСВЕЋЕН МАЛИНИ НА ГЛАВНОЈ УЛИЦИ, ВИДИМ КУПАЧЕ, СКИЈАШЕ, РИБОЛОВЦЕ, ВИДИМ И БАЗЕН, СПОРТИСТЕ НА ПРИПРЕМАМА, ФИЛМАЏИЈЕ, ВИДИМ ПОСЛОВНЕ ЉУДЕ НА СЕМИНАРИМА И КОНФЕРЕНЦИЈАМА У АРИЉУ, ВИДИМ ТРИСТА ЧУДА ЈОШ, САМО НЕ ВИДИМ КОЈА ГОДИНА ЈЕ У ПИТАЊУ.
Ако не доживим ту годину, јавићу вам се некако из друге димензије да вас питам: Има ли још кога да не верује у нашу причу?

28 окт 2009 04:53 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #49

 • Драган Милосављевић
Прво, Љиљана ако си прочитала правила форума "писање великим словима на интернету се сматра псовком", друго да се вратимо на тему.
Свако ко жели да се бави туризмом пре уласка у овај бизнис треба да стане пред огледало и да се упита да ли је спреман да буде слуга. То је основни проблем нас ариљаца у развоју туризма. Све ресурсе можеш имати, али људски су пресудни. Захваљујући сиротињској мајци-малини у Ариљу су сви постали газде и нико не жели да постане слуга и сваком прија када га на његовој "плантажи" од 50 ари берач назове "газда".
Тачно је да много треба подршке и рада на промоцији и уређењу туристичких садржаја, али ми немамо ни планове и идеје шта би то требало да уредимо, какву понуду желимо да пружимо потенцијалним гостима. Да ли желимо да развијамо туризам као сателит Златибору или ћемо да гурамо неку сопствену причу еко и агро туризма. Подршку локалне самоуправе у Ариљу нема нити је значајно имала ни једна привредна грана, већ смо сами њушили где су паре па су комшије, пријатељи и рођаци то преписивали и тако редом.
Основни услов да гости пожеле да се врате у неку средину је да људи буду љибазни и срдина чиста. Чини ми се да на чишћењу наших потока осим ентузијазма појединаца нисмо ништа урадили. Где је "Очистимо Србију заједно" у Ариљу?
Можда сам мало неорганизован и скачем са теме на тему, али ово пишем без икаквог уређивања, на прву лопту. Надам се да ће ова тема имати више учесника и да неће остати на размени мишљења нас неколико залуђеника-заљубљеника у Ариље.

28 окт 2009 17:34 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #53

 • Љиљана Димитријевић
Стварно сам погресила. Нисам добро проуцила то са великим словима. Извињавам се. Нецу висе. Али, не сналазим се јос увек добро на овом Форуму, а хтела сам само да нагласим своје емотивно реаговање на ову тему.
Занимљиво ми је твоје размисљање о газдама и слугама. То некако не постоји у мом менталном склопу. Сви су неком слуге и сви су за себе газде-ја то тако видим. Мозда гресим. Али, није ми први пут, нема везе!

29 окт 2009 07:29 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #56

 • драган
 • ВАН МРЕЖЕ
 • Почетник
 • Порука: 64
 • Карма: 0
Ово све се догадјало пре тридесет година...

29 окт 2009 17:48 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #59

 • Љиљана Димитријевић
Јесте, али прошлост је прошла. Пре тридесет година и друге ствари су биле боље, али шта нам данас вреди то сазнање. Сада је овако. Него да ископамо примере тих акција од раније, па да неког заинтересујемо за акцију. Хајдемо, шта оно беше? Модна ревија испред цркве са моделима Сирогојно, Филмски фикенд у Ариљу, Ален Нури у Ариљу, башта хотела Елен препуна гостију-кафића мало, у Вирову нова кафана Завичај, стандард бољи, увек има тринаеста плата, држава велика, нема ратова, нема бомби, нема оволико брига, народ безбрижнији...а знате шта има? Нешто што се зове Туристичка организација.
Из оног времена само је једна ствар остала потпуно иста-посластичарница код Велије! Требало би је заштитити као раритет.

30 окт 2009 10:29 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #62

 • Љубица Богосављевић
црна љиљо да сам знала како си неписмена, не бих се са тобом ни дружила, а камоли диринчила целу деценију.срећом си се одмах сама раскритиковала, па ти је све опроштено. немој бити тако најеђена, растераћеш и оно мало гостију који дођу у нашу лепу варош.ја имам два скорашња искуства "по питању наших капацитета за смештај туриста". наравно, прво негативно. летос је дејан петровић из филмарта из пожеге желео и планирао да и у ариљу ( поред још 4 града) буде смештена и да ради екипа од 5 студената, странаца, у оквору летњег филмског кампа, који би и снимили 1 филм о ариљу. месец дана сам лично трагала ( уз подршку председнице и помоћ ане из туризма) за најскромнијим смештајем ових студената. и верујете ли, нисмо нашли? у целом ариљу нико није могао да прими на 7 дана ове људе, за новац, наравно. и морали смо да откажемо, дејан их је смстио у гучу. гледала сам тај филм који су тамо снимили о гучи( а требало је о ариљу) и пукла од муке .сад позитивно. после месец дана дошли су нам у посету, на 3 дана млади волонтери, вршњачки едукатори из соколца.њих 15 су били гости маших омладинаца, "две одрасле особе женског пола" из пратње ове деце сам примила и угостила ја, а са возачем нисмо знали шта ћемо. зар дошао чово из друге државе, па да спава у ариљу у комбију, ко турчин.сасвим случајно сам сазнала ( преко свезнајуће мире матичарке)да има једна жена испод биоскопа која прима на пренићиште.одвела сам га, у стрепњи на шта ћу наићи. Верујте ми на реч, жена издаје собе, првокласне, по 5 еура по постељи за ноћ, све домаће, чисто беспрекорно, прељубазна, предусретљива, кафа, слатко и све редно, по нашки. Кад сам сутрадан питала возача како му је било на спавању одговорио је " супер, нигде боље, к'о у мајчином срцу ". Све сам мислила после, како би тек било лепо оним нашим несуђеним гостима, странцима, студентима режије. према томе, није да немамо ништа, него не можемо да видимо дрво од шуме. а ана к. (чувени фројдов случај) нека оде до те жене, биће јој корисно да зна.

01 нов 2009 19:07 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #65

 • Драган Милосављевић
Туризам није преноћиште код "Тетка Руже". Туризам је привредна грана која се бави организованим пружањем услуга гостима, а водећи приходи од туризма треба да буде "ванпасионска потрошња". За озбиљно бављење туризмом на једном простору неопходно је направити стратегију и акциони план за њено спровођење. Свако непланско деловање како би се "развио" туризам у Ариљу, може нанети чак и више штете него користи.

15 јан 2010 19:39 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #401

 • Биљана Бозовиц
Има Ариље ста да понуд туристима!!!
Два месеца и две недеље одавде нестаје сваки следеци текст после Васег Драгане.Неки је проблем,молим проверите!Хвала!

15 јан 2010 20:17 Одг: Да ли Ариље има ста да понуди туристима? #403

 • x
летос је сасвим случајно код мене преноћила група људи из Чешке.На енгеском смо успели да се споразумемо и људи су ми објаснили да нико није хтео да их пусти у двориште да подигну шатор да преноће.Питали на више места и кажу сви су их чудно гледали и терали.
Ја сам им понудио и да преспавају у кући али они нису хтели јер су желели да током целог пута на бициклама спавају у шаторима и без икаквог луксуза.
Није поента у томе што сам их ја пустио у своје двориште да подигну шаторе већ је поента у томе да су их на више места отерали иако су људи чак били вољни и да плате за то постављање шатора-Толико о традиционалној гостопримљивости у Срба
 • Страна
 • 1
 • 2
Општина Ариље.  © 2005 - 2018