Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
O Arilju Штампа Ел. пошта
Повезане странице:
O Arilju
Karakteristike
Privreda

Arilje je grad duge istorije. Brojni su dokazi o trajanju života na ovim prostorima, još od praistorije, ali je najviše sačuvanih tragova srednjevekovne srpske države. Nekada je dolinom Moravice vodio rimski put prema Ivanjici. Ovde su u 11. veku pronašli utočište izbegli stanovnici iz Tesalije, a mošti svog sveca Sv. Ahilija, položili u postojeći hrišćanski hram. Sava Nemanjić je 1219. godine Moravice (sadašnje Arilje) proglasio za sedište Moravičke episkopije.

U ovom mestu je stolovao srpski pravoslavni episkop, a kasnije mitropolit. Novu sabornu crkvu Moravičke episkopije podigao je kralj Dragutin Nemanjić između 1283. i 1296. godine. Kraljeva zadužbina dobila je ime Crkva sv. Ahilija po svecu iz Larise i više od sedam vekova predstavlja simbol Arilja.

Jedno vreme, tokom 17. i 18. veka, Arilje i okolina su ostali gotovo pusti. Starosedeoci su se odselili za vreme velikih seoba, a novi žitelji iz današnje Istočne Hercegovine i Crne Gore, počeli da se doseljavaju na nenaseljene prostore sredinom 18. veka.

Ukazom kneza Milana Obrenovića Arilje je 1880. godine proglašeno za varošicu. Početak 20. veka obeležio je intenzivan razvoj zanatstva i voćarstva. Danas je Arilje grad maline i privatne privrede, ali i mesto sa dobrim uslovima za razvoj turizma.

Crkva Sv.AhilijaCrkva Sv.Ahilija

Opština Arilje se nalazi u zapadnom delu Republike Srbije, u sastavu Zlatiborskog okruga. Smeštena je između slivova reka Moravice, Velikog i Malog Rzava, na ukupnoj površini od 349 km2. Ovo je brdsko-planinsko područje, sa nadmorskim visinama od 330 do 1382. metra. Arilje, kao administrativni centar opštine, nalazi se na nadmorskoj visini od 342 m, na samom ušću Rzava u Moravicu. Opština Arilje ima dobre veze sa većim privrednim, kulturnim i administrativnim centrima u Srbiji, naročito sa Užicem, Čačkom i Beogradom. Udaljena je od Beograda 195 km, Užica 38 km, Čačka 47 km.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, u opštini Arilje živi 19.784 stanovnika, grupisanih u 22 naseljena mesta, od čega 6.744 živi u opštinskom centru. Opština se već više decenija suočava sa stalnim opadanjem broja stanovnika. Prirodni priraštaj u periodu 1991.-2002. godine iznosio je -1,6%. Migracioni saldo je takođe negativan. Starosna struktura stanovništva je nepovoljna. Stanovništvo opštine u celini nalazi se u procesu demografskog starenja, a seosko stanovništvo je u procesu dubokog starenja.

  
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2018