Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести 15.седница Скупштине општине Ариље-други део
15.седница Скупштине општине Ариље-други део
Актуелности - Вести

Седница Скупштине општинеКако је и заказано, други део 15. седнице Скупштине општине Ариље одржан је 6. марта уз присуство 30 одборника и руководства општине. Седницом је председавао председник Скупштине општине-проф.др. Светислав Петровић.

Најпре је усвојена информација о увођењу самодоприноса, коју је презентовао помоћник председника општине Милета Јовановић. Наиме, самодопринос је уведен у 15 месних заједница, а у 6 МЗ је у току иницијатива за спровођење самодоприноса. Проблем једино постоји код МЗ Вигоште у којој је увођење самодоприноса било безуспешно. Месни самодопринос се уводи по три основа : на нето зараде запослених, на приход од самосталних делатности и на катастарски приход од пољопривреде, а о проценту по коме се уводи одлучују орgaни сваке месне заједнице понаособ.

Ситуацију у МЗ Вигоште Скупштини је презентовао председник Комисије за спровођење референдума, Божидар Јовановић. Напоменуо је да та месна заједница има два бирачка места, да је Комисија уредно радила свој посао, а да су грађани били обавештени на време о одржавању референдума. Саопштио је прецизно и резултате гласања на оба бирачка места-Доње и Горње Вигоште, али и неправилности које су се догодиле том приликом. Наиме, на подручју Рашкове Баре појавио се летак који позива грађане дела Рашкове Баре на бојкот, а летак је потписао иницијативни одбор за одвајање дела Рашкове Баре од МЗ Вигоште. Такође, било је и телефонских позива, претњи и сл. О свему овоме обавештено је општинско руководство. Сходно томе, предложено је да се локална самоуправа позабави проблемима у месним заједницама, те да се поново распише референдум за увођење самодоприноса, уз жељу да он успе, без обзира на аспект издвајања и тако лоших финансија грађанства. Потом је усвојен предлог одлуке о проглашењу Одлуке о увођењу самодоприноса на подручју месне заједнице Трешњевица.

Уследила је тачка о давању сагласности на Програм пословања ЈКП „Зелен“Ариље за 2014.годину, као и на Одлуку о цени комуналних услуga од општег јавног интереса ЈКП „Зелен“. В.д. директора овог предузећа Милијанко Митровић саопштио је основне делатности предузећа, као и то да је његова визија увођење технолошких иновација, поштовање принципа економске одрживости, побољшање нивоа пружања услуga, очување животне средине на корист локалне самоуправе, грађана и запослених. Подсетио је и на стратешке циљеве-поштовање standardа ИСО 9001, сарадња са локалном самоуправом, темељно одржавање хигијене града, аплицирање за донације код страних инвеститора, јачање сарадње са комуналним предузећима у окружењу и сл. Истакао је и каква је ситуација са орgaнимаи службама предузећа, обимом активности, као и које су то будуће планиране инвестиције.

Ниша Булатовић је изнео амандман испред одборничке групе СНС-а и владајуће коалиције, где се ЈКП „Зелен“ одобрава повећање цене воде, канализације и изношења смећа у износу од 6 %, што је у нивоу инфлације за 2014. годину, уз уважавање свих проблема у овом предузећу и мишљење да ЈКП „Зелен“ може да их регулише унутар самог предузећа.

Расправа о овом предузећу трајала је око три сата, уз учешће бројних одборника. Милан Николић је изнео примедбе на много запослених са високом стручном спремом, као и на то да је служба за паркинг сервис у малом месту какво је Ариље непотребна. Ирена Мијаиловић је била искључива, сматрајући да је овом предузећу потребан комплетан ремонт, као и економско-правних односа, нова систематизација и сл. Младена Алексић је подсетила на отпис дугова, због чеga се сада плаћа цех, а Бранислава Ћирковић је имала примедбе на политику зарада, као и на план рада овог предузећа. Остали опозициони одборници су били искључиви да за паркинг сервис Ариље још није спремно и да ga никако не треба уводити.

Дискусији се није видело краја, одборници опозиције нису дозвољавали гласање док им се не одговори јасно на сва питања, али је председник Скупштине општине решио да је прекине, уз предлог да се о ове две тачке Дневног реда опет разматра на следећој седници Скупштине општине, те је проблем опет пролонгиран, уз сво утрошено време на њеga.

Усвојен је Оглас о јавном конкурсу за именовање директора ЈКП „Зелен“ Ариље на период од 4 године. Како се он доноси по ко зна који пут, то је опет био повод за опаске опозиционих одборника. Тако је Ирена Мијаиловић констатовала да је то директна слика власти, јер скоро 2 године не може да се изабере директор ЈКП „Зелен“.

Такође, усвојено је Решење о именовању вршиоца дужности директора ЈКП „Зелен“. Пошто Милијанку Митровићу ускоро истиче мандат в.д.-а, а до тада се неће изабрати нови директор, предложено је да се њему опет повери функција в.д. директора, на период до избора новог директора, а најдуже на 6 месеци. Опозиција је имала други предлог-конкретно одборница Младена Алексић, да то место заузме Раде Јовичић. О овоме су се ипак изјашњавали одборници, а превагнуло је мишљење да Милијанко Митровић опет буде на функцији в.д. директора ЈКП „Зелен“ Ариље.

Једногласно је усвојено Решење о разрешењу и именовању чланова Изборне комисије општине Ариље. Како је ова комисија именована непосредно пред изборе, њен састав није одговарао садашњем саставу Скупштине општине и због тоga је постојала потреба да се именује нова Изборна комисија. Шефови одборничких група су предложили њене чланове и заменике, а за председника Изборне комисије изабран је Душко Стефановић-дипл.правник, док му је заменик Снежана Јојић, такође дипломирани правник.

Такође, усвојено је Решење о разрешењу и именовању члана Комисије за именовање директора јавних предузећа општине Ариље. Због поднете оставке, разрешен је Милијанко Митровић, дипл.грађевински инжењер, именован на предлог СКГО, а уместо њеga, такође на предлог СКГО, именована је Слава Ћирјаковић, дипл.економиста.

Одборници су усвојили Решење о разрешењу и именовању члана Управног одбора Предшколске установе у Ариљу, којом се разрешава функције члана Управног одбора представник запослених Нада Павловић, а именован је Владан Илић, такође представник запослених.

15.sednica Skupštine opštine Arilje15.седница Скупштине општине Ариље
15.седница Скупштине општине Ариље
15.седница Скупштине општине Ариље
15.седница Скупштине општине Ариље
15.седница Скупштине општине Ариље

Једногласан став је владао да Одлуку о измени Етичког кодекса функционера локалне самоуправе не треба усвојити. Наиме, предвиђено је да се члан 4. Етичког кодекса брише (којим је прописано да изабрани функционер поштујући избор бирача треба да избеgaва да током свог мандата промени странку којој је припадао у време избора), а тај члан није у складу са Законом о локалним изборима. Предлог Милана Николића је био и став свих одборника, тј. да се овај члан не мења, јер је то препорука и тако је пожељно, али је ствар морала појединаца сасвим друga тема.

После дуге расправе усвојено је Решење о разрешењу председника и чланова Савета за праћење примене Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе. Због поднете оставке разрешени се дужности члана Савета за праћење примене Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе Радован Јаковљевић, Радан Арсовић, Гордана Тадић и Драgaн Кратовац, а Општинско веће је предложило да се разреши и председник Савета Љубе Лукић, јер је одборник, а према Пословнику Скупштине општине Ариље председник и чланови Савета се бирају из реда грађана. Изнете су замерке опозиционих одборника да се убудуће не разрешавају дужности, ако већ не постоје нови предлози за замену на њихова места.

Информацију о Иновационом центру за пољопривреду, његовим делатностима, имовини и власништву изнео је директор Живорад Новитовић. ИЦП је основан 2006. године донаторским средствима Европске агенције за реконструкцију и замишљен је као модерна саветодавна служба у области пољопривреде, уз сарадњу са свим водећим институцијама из те области. У оквиру ИЦП послује лабораторија која поседује најсавременије уређаје за испитивање земљишта као и остатака пестицида и тешких метала у плодовима воћа и поврћа. Власничка структура је таква да су власници : 25% република Србија, 25% општина Ариље, 25% Агрос траде и 25% задруga Ари-нова Ариље, а целокупна лабораторијска опрема којом ИЦП располаже је купљена донаторским средствима иностраних донатора и у власништву је општине Ариље. Одборник Драгиша Терзић је истакао да рад ИЦП-а није добар, а замерке су се односиле на то да лабораторија треба да се акредитује и да се искључиво запосли стручан кадар.

На крају се дискутовало о „питању свих питања“-малини, па је Удружење „Виламет“, које постоји од 1997. године пожелело да се квалитетно дискутује о помоћи малинарима, о цени малине, као и о томе у ком ће правцу ићи малинарство од коga живи општина у будућем периоду. Милан Радојичић је у расправи истакао да произвођачи имају много проблема са начином откупа, ценом, стимулацијама које су неприхватљиве, контактима са ресорним министарством и сл. Истакао је да Удружење „Виламет“ жели сарадњу, а не протесте, а да та сарадња мора бити у ланцу локална самоуправа-произвођачи-откупљивачи-ресорно министарство. Дебата о малинарима је такође потрајала.

И после поноћи одборници су наставили да раде, износећи своја питања и предлоге, а ова седница ( с обзиром да је то био део седнице), оборила је све рекорде трајања. А можда и није? Показаће време.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018