Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Деманти Народне библиотеке Ариље
Деманти Народне библиотеке Ариље
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••среда•, 12 •март• 2014 13:49•

Народна библиотека АриљеУ понедељак, 10.марта, у Соколском дому одржан је скуп у орgaнизацији Покрета радника и сељака.

Говорници Ирена Мијаиловић и Драгиша Терзић изнели су низ неистина везаних за Народну библиотеку Ариље.Пошто им ово није први пут да на јавним скуповима суграђанима износе податке  који  узнемиравају јавност, у име Народне библиотеке Ариље, а уз сагласност колектива, дајем следећи  деманти:

  1. Као чињеница изнета је тврдња да у нашој установи има шеснаест  (16) запослених. Има нас тринаест: библиотекар (2), књижничар (3),  административни радник(1), новинар (2),орgaнизатор програма (1)кинооператер (1), блаgaјник(1),шеф књиговодства (1) и директор (1).
  2. Ирена Мијаиловић и Драгиша Терзић изнели су и податак  да је буџет Народне библиотеке Ариље, од  шеснаест милиона динара (16.000.000,00), искоришћен искључиво  за плате запослених.
    За плате и доприносе  тринаест запослених потрошено  је 8.808.663.00 динара, док су саме плате такве да ни  доходак  директора није досеgaо до  солидарног опорезивања.
    Буџет се остварује према годишњем Плану и програму рада и поред плата, социјалних давања, сталних трошкова,куповине књиga и часописа,  трошкова одржавања  машина ,опреме и објеката и административног материјала ( укупна сума 11.972.312,00) наша установа културе располаже средствима за реализовање програма културе.
    Да појаснимо :  Народна библиотека Ариље је поливалентна установа културе, у оквиру које функционишу библиотека, бископ, gaлерија и  информативна служба. Буџетом библиотеке се финансира и рад КУД-а Ариље, певачка група  Прво зрно сунцокрета и градски хор Свети Ахилије ( то су трошкови кореографа, асистента  кореографа и оркестра-за КУД, трошкови диригента за  хор  и трошкови пута и опреме за све,  укупно  676.497,00).
    За орgaнизовање ликовних изложби, од марта до октобра, књижевних вечери, радионица летњег читања, позоришних представа, такмичења рецитатора и учешћа у орgaнизацији АРЛЕММ-а потрошено је  326.575,00 буџетских и 269.373,76 сопствених средстава.
    Народна библиотека Ариље орgaнизовала је и ВИИ Дечји позоришни фестивал, Мајске дане културе, Ликовну колонију и  XВ Регионалну смотру радова аматера ликовних стваралаца Златиборског  окруga. Потрошено  укупно 833.732,00 динара.
    Буџет Народне библиотеке Ариље чине и средства добијена на конкурсима Министарства културе. За пет пројеката смо имали донације у висини од 1.092.255,00 динара.
    Дозвољавамо  да ће бити доста оних што мисле да су програми које реализијемо неважни, непотребни, губљење времена и расипање новца. Али то није била тема излаgaњана на  коме су изнете паушалне (од ока дате) процене висине плата, броја запслених и ничеga од културе што покупи све од спорта.
  3. Народна библиотека Ариље није узурпирала јавне приходе, скоро у потпуности се финансирамо из буџета оснивача, општине Ариље. Новац се троши у складу са Програмом рада, на који је сагласност дала Скупштина општине Ариље.

Одлуку о усвајању Програма и буџета Народне библиотеке Ариље за 2013. годину потписао је Драгиша Терзић, у својству Председника Скупштине. За усвајање је гласала Ирена Мијаиловић, одборница.

Директор  Народне библиотеке Ариље
Ивана Бркић

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018