Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Обележен Дан особа са инвалидитетом
Обележен Дан особа са инвалидитетом
Актуелности - Вести

ИмпулсДан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележило је ариљско Удружење “Импулс”, уз присуство чланова и бројних пријатеља. Овим поводом, у новим просторијама “Импулса”, у Улици Хероја Шоше, приређена је изложба радова чланова удружења и извођена драмска представа ученика Средње школе из Ариља.

Обраћајући се окупљенима, председница Управног одбора “Импулса”, Борка Бркић изнела је да Удружење ради већ пет година и да  иза себе има низ активности. –Када на окупу видимо оволики број чланова и људи који нам годинама помажу, схватимо да су наши досадашњи напори имали смисла и да су уродили плодом. То се пре свеga односи на чињеницу да се сада о проблемима особа са инвалидитетом отворено говори, да више нису табу тема као и то да средина показује више разумевања.

Чланства је из дана у дан све више. Ипак, у “Импулсу” су свесни да је то само врх леденог бреga. Наиме, постоје особе са инвалидитетом које нису укључене у неки облик подршке коју заједница пружа нити су довољно видљиви за окружење. Зато позивају све оне којима су услуге “Импулса” потребне, да се јаве и дођу у њихове заједничке просторије.  Г. Бркић наводи да, иако нису у прилици да  пруже материјалну помоћ, у могућности су да дају стручне препоруке или савете како се борити са проблемима, коме се обратити и што је можда најважније, заједнички поделити терет свакодневице.

Услуге дневног боравка пружали су до сада свакодневно, у различитим обиму. Деца, корисници услуga Удружења, овде креативно проводе време, под стручним надзором. Поред социјалног радника, дефектолоga, лекара, Удружење однедавно сарађује са младом уметницом која се бави примењеном уметношћу и која је осмислила украсне предмете које чланови израђују на радионицама и сл.

Приоритет у раду Удружења у овом периоду јесте решавање проблема приступачности јавних објеката. Наиме, наизглед безначајан проблем попут једног степеника постаје непремостива препрека за особу која се тешко креће или је у инвалидским колицима.  На једном скупу са овом темом, учесници су изнели јединствен став где такве проблеме треба решавати. На првом месту, то је приступачност ариљском Дому здравља, где је примера ради уочљива нефункционална рампа испред апотеке која води у затворена врата. Ово није ретка појава, постоје и други нефункционални прилази попут оних са великим нагибом,  нестабилни итд…

Obeležen Dan osoba sa invaliditetomОбележен Дан особа са инвалидитетом
Обележен Дан особа са инвалидитетом
Обележен Дан особа са инвалидитетом
Обележен Дан особа са инвалидитетом
Обележен Дан особа са инвалидитетом
Обележен Дан особа са инвалидитетом

Решења нису толико компликована и не траже велике суме новца. Треба добре воље и поштовања законских регулатива и зато се у “Импулсу” надају да ће до решења доћи у најскорије време.

Локалној самоуправи у Ариљу и бројним донаторима и појединцима уручене су захвалнице за помоћ и подршку коју су Удружењу “Импулс” пружали у претходном периоду.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018