Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Вече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
Актуелности - Вести

ЈесењинПрограм који су 13. децембра извели ученици Средње и Основне школе у Ариљу, био је посвећен песнику Сергеју Јесењину који је трагично окончао свој живот у тридесетој години. Стихове руског песника говорили су ученици Средње школе, док су чланови мешовитог хора извели Каљинку, Каћушу, Подмосковске вечери и Јихал Козак чиме су употпунили програм вечери руске поезије и песме. Њима се придружио и Градски хор који је овом приликом извео три нумере „Царска јехтенија“, „На те мислим“ и препев „Рјабинушке“.

Програм је припремила професорица српског језика Сања Перовић, коме су својим учешћем допринели професорица музичког васпитања Катарина Симовић, и професор разредне наставе у основној школи Горан Дукић.

Вече посвећено ЈесењинуВече посвећено Јесењину

Посетиоци су имали прилику да кроз стихове најпознатијих љубавних песама и аутобиографске податке, сазнају више о животу и стваралаштву Јесењина, који је био оспораван. Песниково име и књиге избеgaвани су и забрањивани у СССР – у три деценије, све до средине педесетих, али је његова популарност у руском народу повећавана. За живота није доживео признања, која су уследила тек након његове смрти 27. децемнра 1925. године.

Његов пријатељ Максим Горки је чувши Јесењина како рецитује своји чувену Песму о керуши написао „ Помислио сам да је Јесењин, не толико човек, колико инструмент, харфа, коју је природа створила само за поезију, да изрази бескрајну тугу поља, љубав према свему што живи на свету и милосрђе, које од свеga другог заслужује човек“.

Veče posvećeno JesenjinuВече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
bwd  Страна 1/2  fwd
Вече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
Вече посвећено Јесењину
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018