Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

Почетна
Успешне приче предузетника - Владе и Паун Николић - „ВИП НИКОЛИЋ“

Владе и Паун су браћа из села Добраче, засеока Николић, у коме живе са својим породицама и воде фирму ВИП Николић. Још као деца, били су вредни, радни и укључивали су се у послове свог оца, па је наставак пословања у дрвопрерађивачкој индустрији био логичан и очекиван след доgaђаја. Поред обраде дрвета и израде кревета од букве разних боја и димензија, Николићи се баве и откупом малине. Не могу да кажу који од ова два посла је уноснији, јер све углавном зависи од сезоне малине и цене, али један посао смењује други. За време лета више је посла око малина, док је у хладнијим месецима активнији посао дрвопрераде.

Владе и Паун, како у разговору тако и у послу, размишљају исто - један другог допуњују и захвални су што имају ту срећу да заједно теже истим циљевима, јер много је лакше кад се одговорност са неким подели, поготово са неким ко има исте интересе, ко је од поверења и ко је увек ту за вас, без обзира шта се десило. Кажу да то може само брат. Остали чланови породице Николић, такође су активни и по потреби укључују се у послове. Николићи верују да је за посао као сто је њихов важно да буду одговорни и дисциплиновани, упорни, спремни да одговоре на изазове, и смели да ризикују.

Њихови највећи изазови у пословању јесу често недостатак сировине, али и недостатак радника. Тешко је водити предузеће у сеоској средини где се сви баве пољопривредом и живе од малине, а мало њих се одлучи да из град путује за село како би радили. За сада имају шест пријављених радника, а у сезони и више. За продају њихових производа важно је да познану људе и да активно траже купце, па се путем интернета информишу о разним могућностима и трендовима, трудећи се да буду укључени у токове и дешавања која су од значаја за њихово пословање.Основни план јесте да одрже посао на досадашњем нивоу, као и константност производње и потражње, а касније кроз време, волели би да модернизују производњу и уведу нове производе.

На питање какви су Ариљци као предузетници, рекли су да о томе сведочи велики број малих и средњих предузећа, и да у Србији не постоји град налик Ариљу са толико предузимљивих, вредних и храбрих људи, и да је добро што једни у другима виде мотивацију да се боре и не одустају.

Ариљу је потребно да се више улаже у туризам, јер има доста потенцијала у природним лепотама које могу да привуку туристе, али за то првенствено су потребни адекватни смештајни капацитети који би имали базен и друге пратеће садржаје. Израда путне инфраструктуре неопходна је како у градској средини, тако и њиховом селу. Побољшање електро мреже помогло би им у пословању, али волели би да постоје субвенције за младе људе са села, како би у селу покренули посао и оснивали породице.

Слободног времена готово да немају, али труде се да што више времена проводе у кругу породице и да својој деци приуште ситна задовољства, па често породично посећују Водену пећину, Височку бању и плаже на Рзаву.

Њихов мото јесте: „Све што можеш данас не остављај за сутра.“

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018