Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Положај Штампа Ел. пошта

Положај Ариља у СрбијиПоложај Ариља у СрбијиОпштина Ариље се налази у западном делу Републике Србије у сливу чистих планинских река Рзава и Моравице, поред магистралног пута Пожега - Ивањица. Представља саставни део Златиборског округа, и по конфигурацији земљишта припада брдско-планинском подручју са уским појасом равнице око реке Моравице.

Удаљено је од Београда 195 км, Чачка 46 км, Ужица 36 км, Пожеге 12 км и Ивањице 28 км. горњег подручја општине су и преко 1000 метара. Највиши врх општине је планина Кукутница у селу Бјелуша са 1328 метара надморске висине. Површина општине је 349 км(2) на чијем подручју живи 19.784 становника (према попису из 2002 године), груписаних у 22 месне заједнице. Просечна густина насељености 56,5 становника на 1 км2. Само градско подручје захвата 668 ха, а насељава га око 7.000 становника.

Природа је ово подручје наградила богатим и атрактивним шумским пределима, бистрим планинским изворима, потоцима и рекама, тако да се овај крај убраја у најчистије и најздравије и најздравије средине у Србији. Тако очувана природа, неугрожена човековом небригом, пружа изваредне услове за производњу (Ариље, Пожега, Лучани, Чачак и Горњи Милановац). Вода за ове потребе захвата се директно са водотока Рзава, који са првом носи епитет најчистије реке у Србији. Садашњи капацитет Фабрике за прераду воде од 1200 литара у секунди пијаће воде, изградњом акумулације "Сврачково" биће повећан на 2500 литара у секунди, чиме ће много већи број становника Србије добити чисту пијаћу воду са реке Рзав.

Број запослених износи око 4.500, док се око 2.100 становника општине води као незапослено. Путну мрежу у општини чини око 360 км категорисаних путева и око 400 км некатегорисаних. Од категорисаних путева око 180 км је асфалтираних. Сва места у општини су електрифицирана и покривена телефонском мрежом.

Воде Ариља нису само чисте, већ и лековите. У селу Висока удаљеном 34 км од седишта општине, налази се височка Бања, чија вода извире у самом кориту реке. Ова вода припада категорији калијум – магнезијум – хидрокарбонатним, олигоминералним хипотермалним водама. Температура ове воде је 28ОЦ а лечи реуму, болести костију, срчане тегобе, живце и изузетно побољшава вид.

Панорама АриљаПанорама АриљаОд 1970. године, Ариље је познато и по томе што представља епицентар светске производње малине. Производњом малине се у овом крају бави готово целокупно становништво, од пољопривредних производјача којим је то основно занимање до лекара, професора, службеника који на овај начин остварују потребне допунске приходе.

Тренутно се малина плантажно гаји на око 1.200 ха, а годишње се произведе преко 1.400 вагона екстра класе јагодичастог воћа, одабраних сорти. На подручју општине постоји преко 50 хладњача (у друштвеној и приватној својини) за замрзавање малине, одакле се ово воће у замрзнутом стању током целе године транспортује на страна тржишта.

Ово подручје је од давнина познато и по производњи другог воћа, пре свега шљиве пожегаче и јабуке будимке. У последње време се у долини Моравице плантажно гаје нове сорте јабука и шљива. Данас је на тржишту веома позаната и јабука из Ариља под робном марком "ЈАБУЛЕНД".

Шуме овог краја богате су јестивим печуркама: вргањом, смрчком, лисичарком, млечњачом и другим врстама, присутним и у кухињама широм Европе. Чисте реке погодују гајењу рибе. На територији општине изграђено је више рибњака за производњу рибље млађи, поточне пастрмке, али и калифорнијске.

Вредни домаћини производе и знатне количине кромпира, али и млечних производа сира и кајмака, као и Ужичке пршуте.

У најкраћем, Ариље је град вредних и предузимљивих људи, чисте воде и ваздуха и град здраве хране.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018