Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Спорт је увек прави избор
Спорт је увек прави избор
Актуелности - Вести

Државни секретар за спорт и омладинуДржавни секретар у Министарству омладине и спорта, г. Предраг Перуничић посетио је 21. фебруара општину Ариље. Након пријема државног секретара у канцеларији председника општине, посета је настављена обиласком основних школа и истицањем значаја школског спорта.

Како је приоритет Министарства омладине и спорта заправо школски спорт-односно његова популаризација, враћање у школе и доступност деци, г. Перуничић је представио акцију „Спорт у школе“ најпре у Основној школи у Латвици, а затим и у Основној школи „Стеван Чоловић“ у Ариљу.

Програм „Спорт у школе“ је бесплатан, што му даје још већи значај, јер финансијски не оптерећује родитеље, а деци од раних школских дана пружа прилику да кроз игру уче о фер-плеју, спортском духу и толеранцији. Пројекат обухвата ученике и ученице основних школа, и то од првог до четвртог разреда, који се не баве активно спортом и нису укључени у спортске клубове. Свака школа укључена у пројекат добија реквизите за вежбање, које се првенствено одвија кроз игру, уз стручни надзор професора физичког васпитања, који су на бироу рада и за то добијају накнаду од Министарства.

Пре годину дана отпочет је пилот пројекат „Школица спорта“ у ОШ у Латвици за дечаке и девојчице узраста од првог до четвртог разреда, који је према речима Предраga Перуничића најкритичнији, јер генерално у Србији учитељице које воде децу немају адекватне услове за рад, а нису ни довољно обучене за афирмацију спорта. Како се програм „Школица спорта“ лепо показала у Латвици, бивши рукометаш г. Перуничић каже да је иста акција покренута у још 63 школе у више од 40 градова у Србији. Програм треба да траје четири године и да укључи огроман број деце у школски спорт и преко 200 професора физичке културе.

Приликом посете Основној школи „Стеван Чоловић“ у Ариљу, државни секретар је упознат са орgaнизацојом Регионалне олимпијаде за 2014. годину, којој ће ова школа бити домаћин 17. и 18. маја. Ово је друga олимпијада која окупља 4 школе са 2 региона, и то школе величине 1200 ученика и значајна је за афирмацију спорта на региону. Прошлогодишња олимпијада у Ивањици је трајала један дан и није обухватила све предвиђене спортове, али ће се домаћини у Ариљу потрудити да заступе све спортове, посебно атлетику и рукомет, који су изостали у орgaнизацији прошле године.

Након обиласка основних школа, државни секретар у Министарству омладине и спорта, Предраг Перуничић је присуствовао отварању канцеларије Спортског савеза Ариље у просторијама Спортске хале у Ариљу, као и разговору са представницима спортских клубова на подручју Ариља.

„Локална заједница је имала доста слуха за спорт, тако да смо почели доста пројеката са општином Ариље, пре свеga успешни пилот пројекат за развој школског спорта, чији наставак очекујемо. Други разлог посете Ариљу је тај што ове године имамо међурегионално школско такмичење, па желимо да видимо како теку припреме и где се одиграва, а трећи разлог је оснивање Спортског савеза Ариље. До сада нам је сарадња била успешна, а надам се да ће се наставити у истом правцу“, рекао је Перуничић.

Као представник Министарства омладине и спорта, Перуничић је истакао да је сигурно један од приоритета и старе и нове стратегије-масовност у омладинском спорту. Не ради се само о масовности спорта, према његовим речима, већ и о стилу живота који спорт пропагира од најранијих школских дана и његовој афирмацији. Перуничић је задовољан спортском инфраструктуром коју је видео у Ариљу, посебно Спортском халом, а што се тиче неафирмативних услова за рад у школским салама, истиче да је то у домену Министарства просвете, али да ће заједничким снаgaма оба министарства радити на томе да побољшају неквалитетне услове за рад деце.

Poseta Državnog sekretara za omladinu i sportПосета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт
Посета Државног секретара за омладину и спорт

Државни секретар Перуничић је фигуративно рекао да Министарство омладине и спорта има две руке-леву и десну, односно Спортски савез Србије ( који је врло значајан и на локалном нивоу) и Олимпијски комитет ( који је у служби врхунских професионалних спортиста). Законом о спорту Републике Србије поштују се институције као што су Спортски савези, а Министарство жели и настоји да локалну самоуправу усагласи са собом, чиме ће сигурно и оснивање Спортског савеза имати велику улогу у развоју спорта у Ариљу.

Председник општине Ариље, г. Зоран Тодоровић је изјавио да ће општина Ариље апсолутно пратити инструкције Министарства омладине и спорта и поштовати их, јер имају добра правна акта и смернице за рад, а у нади да ће што широј популацији, поготово младима и деци у предшколском узрасту учинити спорт доступним. Пројекат у Основној школи у Латвици се показао успешним, па ће се проширити и на Основну школу „Стеван Чоловић“ у Ариљу.

Председник је овом приликом похвалио рад Марка Маслара, коме је поверена одговорна улоga председника Спортског савеза Ариље. Такође, објаснио је да Спортски савез једноставно значи неку врсту уређења у спорту. Према његовим речима више нико неће одређивати колико ће ко средстава добити из локалне самоуправе, него ће једноставно постојати један правилник-бодовања, рангирања клубова, па ће клубови сами себи одредити средства која ће користити са буџета. Истакао је да су средства са буџета основна средства за такмичење у лиgaма и ранговима у којима се налазе, док се оснивањем Спортског савеза одговорност пребацује и на Управу клуба који ће морати да обезбеди још средства, уколико буду желели боље резултате. Наравно, ако буду напредовали добијаће још више новаца за своје резултате.

Иако је овогодишњим буџетом општине издвојено 5 милиона динара за спорт, што је за милион мање од прошлогодишњег буџета, председник објашњава да ће буџет за спорт бити већи. Разлог за то је зато што су преузели ингеренције плаћања материјалних трошкова , рецимо одржавање терена Фудбалског клуба „Будућност“, ће сада бити у надлежности ЈКП „Зелен“ Ариље, који иначе одржава Градски парк, па ће му се припојити и тај задатак. Истакао је да ће се сада свести на нормалну меру плаћање термина за клубове у Спортској хали, па је том логиком уверен да ће се општински буџет за спорт повећати сигурно за милион динара.

Тодоровић сматра да ће се ниво спорта у општини Ариље оснивањем Спортског савеза подићи за бар 50 %, јер ће рад пре свеga бити орgaнизованији, јер ћемо имати масовније клубове, боље спортисте, који ће се више питати и учествовати у доношењу важних одлука.

Колико ће се уредити односи у свим спортским гранама у Ариљу, оснивањем Спортског савеза, објаснио је државни секретар Предраг Перуничић : „Најгора ствар је када немате уређен систем. Министарство омладине и спорта има стратегију, коју ће морати да донесе и општина Ариље, у складу са стратегијом надлежног министарства. У нашем министарству већ постоји систем-тај систем већ доноси резултат, ако погледате прошлу годину много младих људи је освојило медаље, ми имамо преко 360 стипендиста, водимо рачуна о најталентованијим и желимо да најталентованији долазе из локалне самоуправе. Тако да је управо постојање Спортског савеза уређење једног система. Сваки систем и када није савршен да се унапредити, али све док постоји систем, он ће доносити резултат. Спорт је један процес и без уређеног система спорт не може напред!“

Мишљење да се треба кренути у масовност школског спорта, као и у уређеност спортског система оснивањем Спортског савеза, деле председник општине и државни секретар Перуничић. Полажу и заједничке наде да је ово корак напред за унапређење спорта у општини Ариље, али и да ће што више младих изабрати спорт као стил живота, којима су пренели поруку да само упорно и вредно тренирају, а да свакако успех неће изостати.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018