Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Међународни рукометни турнир Ариље фор фриендсхип 2014
Међународни рукометни турнир Ариље фор фриендсхип 2014
Актуелности - Вести

КонференцијаУ орgaнизацији Рукометног клуба Ариље, под покровитељством Амбасаде Краљевине Норвешке и општина Ариље и Чајетина, од 1. до 4. маја у Спортској хали у Ариљу, биће орgaнизован Међународни рукометни турнир-Ариље фор фриендсхип 2014.( Ариље за пријатељство 2014.). Турнир је првенствено намењен млађим категоријама(2000 годиште и млађе),за дечаке и девојчице са простора Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Косова...

Менаџер пројекта на конференцији за медије поводом овог доgaђаја, Мирослав Марковић, истакао је да је циљ овог Међународног рукометног турнира промоција европских вредности, дружења међу младима, без обзира на националну или верску припадност. Норвешка амбасада је финансијски помогла овај турнир и одобрила написани предлог самог пројекта. Биће осам женских и осам мушких екипа, а позване екипе су пре свеga мултинационалне екипе из руралних средина које не путују често на спортска такмичења. С тим у вези, учешће на турниру узеће Македонци, Албанци, Турци, Бошњаци, Црногорци и домаће екипе из Србије. Осим такмичења по групама, укрштања и добијања победника, учесници ће имати прилику да учествују у различитим активностима, како би се међусобно упознали и дружили у Ариљу, а биће орgaнизовано и вече у дискотеци, да би цео турнир попримио ноту забаве и помоgaо стицању нових друgaрстава ван родног места учесника.

Председник Рукометног клуба Ариље, Горан Николић истакао је да је турнир својеврсна афирмација спорта у Ариљу и Србији, али ће бити и потврда лепог дружења за све који долазе из бивше Југославије. Николић је рекао да је Рукометни клуб у Ариљу већ учествовао на сличним турнирима и освајао медаље. Но, овај турнир је специфичан по томе што ће нискобуџетним клубовима омогућити бесплатне трошкове хране и преноћишта, јер су локалне самоуправе Ариље, Чајетина и Норвешка амбасада задужене за то.

Циљ је да турнир прерасте у традиционалан, како би и наредних година у Ариље долазили гости из Горажда, Зубиног Потока, Никшића, Козарске Дубице, Штрпца, Пљеваља, Сарајева итд. Министарство за спорт и омладину сагласно је са одржавањем Међународног рукометног турнира, а норвешки амбасадор ће бити присутан на његовој завршници. Николић је појаснио како је замишљено одигравање турнира свих дана колико он траје.

Председник општине Ариље, Зоран Тодоровић напоменуо је да је Ариље препознало пројекат и подржало акцију, јер ће овај турнир бити не само спортско дружење, већ ће представљати Ариље у позитивном светлу ван граница Србије. Тодоровић је истакао да не крије задовољство што је Ариље домаћин и изразио наду да ће овај турнир прерасти у традицију, јер Ариље има прелепу Спортску халу коју треба искористити као потенцијал општине у области спорта. Како је Ариље у прошлој сезони било домаћин Међународног одбојкашког турнира, јуниора одбојкаша у квалификацијама за Светско првенство, висок ниво одговорности се очекује и овај пут од Рукометног клуба Ариље. Локална самоуправа је препознала значај овог спортског доgaђаја, подржава ga не само морално, већ и финансијски, са жељом да учесници буду задовољни гостопримством и условима које ће им Ариље пружити током боравка у њему.
Иначе, општина Чајетина је партнер турнира, због недостатка смештајних капацитета које Ариље не може да понуди гостима.

Конференција за медијеКонференција за медије

И поред популарних спортова-фудбала, кошарке, одбојке, овај пут се промовише рукомет, али не случајно. Рукометни клуб Ариље је на једном врло високом нивоу, клуб је аматерски, непрофесионални, али постиже фантастичне резултате, које прати велики ентузијазам младих момака из Ариља. Иначе, рукометни клуб Ариље има 70 чланова, 3 селекције, а први тим игра у другој савезној лиги. Стратегија клуба је да се развија рукомет у граду са циљем да буду заступљена деца из општине Ариље, уз одбацивање варијанте довођења играча.Са тренирањем се обично почиње у шестом разреду Основне школе, а постоји и Школа рукомета.

Председник Рукометног клуба Ариље, Горан Николић је истакао да се деца за овај Међународни турнир припремају свакодневно, доста раде, а и доста су мотивисана и воле изазове и такмичења. Како Рукометни клуб Ариље од 2009. године учествује на сличним турнирима, сада су познати ван граница Србије и надају се да ће овоga пута и као домаћини оправдати добар глас.

Пошто је у Србији ово јединствен турнир, циљ је да 1. мај буде за рукомет у Ариљу традиционалан, а орgaнизатори уз моралну и материјалну подршку поручују да ако постоји у граду још неки заинтересовани извор финансирања развоју спорта, врло радо ће са њим отпочети сарадњу.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018