Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести 24. седница Општинског већа
24. седница Општинског већа
Актуелности - Вести

Седница општинског већаОпштинско веће је одржало 30. априла редовну седницу, на којој се, овај пут, дискутовало оједанаест тачака Дневног реда. Седницом је председавао председник Општинског већа, Зоран Тодоровић.

Након једногласног усвајања Записника са претходне седнице Општинског већа, прешло се на Информацију о елементарним непогодама на подручју општине Ариље. Како је председник општине по функцији и комадант Штаба за ванредне ситуације, Зоран Тодоровић је члановима Општинског већа саопштио да је задовољан радом Штаба, а потом и истакао да је најалармантније било на Груди и Рашковој бари због поплављених стамбених објеката, те су анgaжоване све расположиве машине у јавним предузећима и приватном власништву. Сарадња грађана је била на високом нивоу, па се урадило све што је било потребно и спасило што се спасити да. Тодоровић је напоменуо да ванредна ситуација у нашој општини није проглашена из разлоga што није било угрожених живота, а снабдевање водом и електричном енергијом ( уз краће прекиде) је било редовно. Тренутно се ради на попису настале штете, а до 5. маја је обавеза да се она преда надлежном министарству, које ће утврдити износ средстава према начињеној штети. Некако је све у овој години у природи кренуло силазном путањом, те и у општини Ариље- почев од помора пчела ( уништених 850 кошница) и штете за воћаре и пчеларе, затим снеga на надморској висини изнад 500 м ( прекид напајања електичном енергијом од Гривске према Високој и Добрача ка Бјелуши и Маличу- саниран убрзо), преко поплава, а било је и нешто града. Тадашњи министри пољопривреде и одбране, Гламочић и Родић, посетили су Ариље, да би се на терену уверили о стварној штети, чија ће процена тек уследити. Како опасност од поплава још увек траје, јавности је достављена Наредба повереницима цивилне заштите и Саветима месних заједница за предузимање мера услед најаве обилних кишних падавина у наредном периоду која гласи:

РХМЗ Србије најавио је да су у периоду од 29.4. до 15.5. 2014. године могуће велике количине кишних падавина, посебно у поподневним часовима. Овакав обим падавина може да доведе до појаве бујица и поплава, посебно због тоga што је и после досадашњих падавина земља натопљена и не може више да прима воду. Немогућност одвођења бујичних вода због зачепљених канала и пропуста у највећем броју случајева главни су узрок настанка штете. Председници месних заједница, као повереници цивилне заштите у обавези су да : 1) обавесте грађане о могућим падавинама и последицама до којих може доћи 2) обиђу терен и прикупе информације о местима на којима је дошло до пробоја бујичних вода које угрожавају објекте или инфраструктуру 3) провере стање пропуста и канала, упозоре грађане да је потребно да их почисте-посебно оних које могу довести до угрожавања њихових објеката 4) по потреби анgaжују грађане да се пропусти очисте, посебно пут дужних праваца и на местима на којима може доћи до појаве бујичних вода 5) по потреби преузети мере на заштити потенцијалних угрожених објеката од продора бујичних вода, ископом привремених одводних канала, постављањем џакова са песком или земљом. Повереници цивилне заштите морају бити стално доступни због пријема наређења о предузимању мера, у случају оправдане спречености дужни су да одреде лице које ће их замењивати и податке о њему доставити на телефон - 065-8912554, на број помоћника председника општине Милете Јовановића. Извештај о стању на терену и предузетим мерама, достављати дневно до 14 часова, такође на исти број телефона.

Седница Општинског већаСедница Општинског већа

Усвојен је Предлог Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2014 годину. Известилац, Биљана Аћимовић, саопштила је да овај предлог ради Комисија која је формирана одлуком Скупштине општине и у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту. Тај програм садржи општи део, програме радова на заштити и коришћењу пољопривредног земљишта и план коришћења пољопривредног земљишта у државној својини. У оквиру ове три целине формиране су табеле које подразумевају укупне површине по катастарским општинама, површине по облицима својине, табеле класа и култура пољопривредног земљишта, табеле корисника пољопривредног земљишта, план средстава, начин коришћења, табеле за јавно надметање, табеле које се односе на површину пољопривредног земљишта које нису нити у закупу, нити на коришћењу без накнаде. Предлог Годишњег програма је достављен на увид Комисији која даје мишљење на овај предлог, након добијеног позитивног мишљења овај предлог је прослеђен у министарство одакле се добија сагласност на програм, те се даље доставља на Дневни ред СО Ариље на усвајање. Овај програм се усклађује са одредбама Закона о пољопривредном земљишту и један је од услова да локалне самоуправе могу да конкуришу за средства и субвенције које расписује надлежно министарство. Пошто свака локална самоуправа овај програм доноси годишње, како је општина Ариље у прошлогодишњем програму имала лицитационе поступке, а агроекономска година се рачуна до 31. октобра, тако ће све те површине ући на лицитацију и ове године. Новина је само табела за коришћење државног пољопривредног земљишта без накнаде, а општине у окружењу практично немају лицитационе поступке, од којих неке и први пут доносе ове програме, док ga општина Ариље и практично спроводи.

Једногласно је усвојен Извештај о пословању ЈКП „Дубоко“ Ужице за 2013. годину. Директор Недељко Милосављевић је истакао да су у 2013. повучена средства од кредита Европске банке ( око 5 милиона еура). У прошлој години Европска банка је дала сагласност и повучени део кредита је утрошен у циљу решавања стабилности дела Депоније и проширења. Навео је изворе финансирања свих инвестиција и донација. У прошлој години је примљено 68 840 000 тона отпада, што је знатно повећање, тј. за 94% у односу на претходно време, што је последица комплетног преузимања свих количина отпада и наставак активности са свим корисницима ( Чајетина и Бајна Башта прикључени). Директор је навео и количине издвојених сировина, што је оно што се издвоји у центру за селекцију ( остварени приход), и они су у знатном повећању, али је то далеко испод свих европских норми, уз спор тренд раста, но то је тако, како кажу европски експерти, уобичајено. Извештај садржи и транспорт отпада, приказ радова који се изводе, преглед коришћења машина, јавних набавки. Сва испитивања се врше благовремено, а извештаји се достављају Агенцијама за заштиту животне средине и надлежним министарствима. Остварени приходи су 271 милион динара, што је повећање за скоро 70% у односу на 2012. годину, а расходи су сведени на најмању могућу меру. Из укупних прихода и расхода се сазнаје да је предузеће остварило добит од 76 273 000 динара, док је највећи део средстава за отплату кредита у 2013. години извршен из пословања предузећа, а остатак је дошао из уплата оснивача ( 9). Поднет је Извештај и о орgaнима управљања предузећа и невазисне ревизорске куће ( који је позитиван).

Седница Општинског већаСедница Општинског већа

Чланови Општинског већа усвојили су Предлог одлуке о измени и допуни Статута општине Ариље. Како је поступак измене Статута већ покренут, овим предлогом је само дефинисано нпр. шта се налази у јавној својини општине Ариље, надлежност општине, надлежност председника општине, надлежност Општинског већа и сл. Све те надлежности се односе на поступање према јавној својини, а практично се Статутом врши усаглашавање са Законом о јавној својини.

У даљем раду једногласно је усвојен Предлог Решења о именовању директора ЈКП „Зелен“ Ариље. Такође, усвојен је Предлог Решења о разрешењу и именовању члана Управног одбора ТО општине Ариље. Како је досадашњи члан Раде Бркић поднео оставку, на његово место је предложена Исидора Боричић, која би својим искуством у туризму могла да допринесе побољшању рада ТО општине Ариље. Затим је усвојен и Предлог Решења о разрешењу и именовању члана Управног одбора Предшколске установе „Ариље“ испред реда запослених. Пошто Вишњи Сурли Крупниковић, члану Управног одбора из реда родитеља дете завршава предшколски програм, она губи право да и даље буде члан. Зато је Савет родитеља тајним изјашњавањем предложио новог родитеља - Милана Ненадића.

Уследило је разматрање странака за финансијску помоћ, одлучивање по жалбама странака, као и о другим захтевима и питањима и предлозима. О овим тачкама убрзо ће се поново расправљати и гласати на седници Скупштине општине.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018