Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести 18. седница Скупштине општине Ариље
18. седница Скупштине општине Ариље
Актуелности - Вести

Седница Скупштине општинеСкупштина општине Ариље 14. маја одржала је осамнаесту редовну седницу. Седницом је председавао председник СО- проф.др. Светислав Петровић, а седници је поред општинског руководства, овај пут присуствовало 26 одборника.

Дневни ред се састојао од једне тачке- Предлоga решења о именовању в.д. директора Дома здравља Ариље, али се у оквиру ове тачке говорило свеукупно о здравству у Ариљу, а своје информације и сазнања изнели су председник Управног одбора Дома здравља др. Милорад Видић и досадаши в.д. директора др. Ивана Антовић.

Одборници опозиције имали су критике на Дневни ред овог заседања, који није садржао одборничка питања, занимао их је начин плаћања седнице, а критиковали су рад служби које су требале да на време брину о питању в.д. директора Дома здравља и да то не остављају за последњи могући рок, већ да се о томе требало расправљати на претходном заседању.

Председник и секретар СО Ариље покушали су да разјасне ове примедбе, тако што су појаснили да се нису стекли услови да се на претходном заседању расправља о овоме, јер Управни одбор Дома здравља није имао свој предлог, нити се о њему изјаснило Општинско веће. Како је у току поступак доношења аката у Дому здравља, пре свеga она треба да буду потврђена од надлежних орgaна и Министарства здравља.

Председник Управног одбора Дома здравља Ариље-др. Милорад Видић саопштио је да је на седници привременог Управног одбора једногласно усвојен предлог да др.Ивана Антовић, досадашњи в.д.директора, буде предложена за продужетак мандата на још шест месеци. Саопштио је и да други Домови здравља у окружењу имају сличан проблем, јер су пробијени сви рокови да дође до раздвајања центара, а ниједан још увек није издвојен због законских и процедуралних разлоga-пре свеga кочења из Министарства здравља.

Потом је др. Ивана Антовић поднела извештај о досадашњем раду. Упознала је одборнике да је у току процес раздвајања од Здравственог центра и оснивање самосталних здравствених установа. Дом здравља Ариље је послао Статут на усаглашавање, па се нада да ће у скорије време добити ту сагласност. После сагласности из Министарства, следи сагласност оснивача, а затим низ standardно-оперативних процедура Министарства здравља до уписивања у регистар Трговинског суда и коначног потписивања уговора са Републичким фондом здравственог осигурања, када ће се стећи статус правног лица. Др. Ивана Антовић је пренела шта се од почетка ове године урадило у Дому здравља-добијен путнички аутомобил, теренски аутомобил, очекује се кречење просторија, набавка ултразвучног апарата...

Задовољна је сарадњом са локалном самоуправом. Општинским буџетом издвојена су средства за набавку мањег санитетског возила и малог путничког аутомобила за потребе одласка лекара на терен, чијом испоруком ће возни парк бити знатно обновљен. Кречењем и адаптацијом подова промениће се изглед Дома здравља, док се одељење педијатрије већ променило осликавањем ученика Уметничке школе у Ужицу, а идејама предузетника простор испред ординације. Уговором о делу између општине и специјалиста неурологије и психијатрије, суграђанима је омогућена боља доступност здравствене заштите. Дом здравља Ариље је добио средства за поступак акредитације, којом се постиже унапређење квалитета здравствене заштите, standardизација опреме, поступака и услова за пружање услуga. Један од првих корака у поступку акредитације је заказивање прегледа. То није подједнако прихваћено, јер је део грађана одушевљен, а део негодује. Ипак, сматра се да је то у интересу пацијената, јер ће се смањити гужве, а заказивање се врши телефоном или лично, с тим да се пацијенти заказују на десет минута, и то 25 пацијента дневно и 10 за хитне случајеве. Овим би се побољшао квалитет рада и отворила могућност да се ради више на превентиви која је до сада била запостављена. Докторка је саопштила да по плану мреже Закона о здравственој заштити Дому здравља Ариље припада један доктор стоматолог и једна стоматолошка сестра, изузев зубног техничара. Подсетила је и на свеукупну лошу ситуацију у здравству и све већи број болесних, па би интерес и локалне самоуправе и грађанства требао бити да све боље функционише.

У расправи су се издвојила питања одборника Милана Николића коga је интересовала здравствена заштита на сеоским подручјима општине, као и сличне констатације одборнице Мирјане Авакумовић о сеоским амбулантама, уз став да када Дом здравља стекне статус правног лица треба мислити о списку потреба објеката, људи и опреме за сваку појединачну јединицу Дома здравља, као и сарадњи са специјалистима из свих струка. Одборник Мирослав Миливојевић похвалио је акредитацију и занимало ga је које службе ће се акредитовати.

18. sednica Skupštine opštine Arilje18. седница Скупштине општине Ариље
18. седница Скупштине општине Ариље
18. седница Скупштине општине Ариље
18. седница Скупштине општине Ариље
18. седница Скупштине општине Ариље

Остали одборници су у расправи имали бројна питања везана за рад конкретних служби на које једокторка Ивана Антовић одговарала. Такође, појаснила је да теренске амбуланте функционишу свакодневно и прецизно навела распоред здравствених услуga, као и то да у акредитацију улазе све службе примарне здравствене заштите, сем стоматолошке службе, јер још увек нигде не постоје standardи за акредитацију.

Након дуге и корисне приче о функционисању Дома здравља Ариље, уследило је гласање одборника. Одборници су овом приликом били једногласни у ставу да др.Ивана Антовић поново буде изабрана на функцију в.д. директора Дома здравља.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018