Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
II
Почетна Споменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима
Актуелности - Вести

Спомен плочаУ манастиру Клисура је 29. јуна одржана пригодна свечаност поводом постављања спомен плоче  изгинулим ратницима из Добрача у ратовима у 19 и 20 веку. Свечаности су  поред потомака ратника присуствовали бројни грађани и гости, комплетно општинско руководство и верници.

Његово Преосвештенство владика жички Јован са свештенством и монаштвом православне цркве  освештао је споменик на коме су уписана имена 236  Добрачана погинулих у Другом српском устанку, Јаворском рату, Балканским ратовима, Првом, и Другом светском рату.

Председник Скупштине општине Ариље, Свето Петровић, је поздравио присутне и обратио им се речима: „ Требало је да прође 199 година од Другог српског устанка ( дана поновног успостављања српске државе),  100 година од почетка Првог светског рата ( у коме је погинуо сваки трећи Србин) и скоро 69 година од краја Другог светског рата, па да ми, Добрачани, подигнемо трајни заједнички споменик својим прецима и сродницима достојан њихових дела.

Усамљени крајпуташи и споменци у локалним гробљима  (најчешће прављени од пешчара) су, са изузетком малог броја, у завршној фази пропадања. Док највећи број ратника, наших предака и сродника немају ни гроба ни белеga, а они су сачували земљу Србију и српско име у њој. Њихове кости су расуте по гудурама Албаније, висовима Кајмакчалана, у Плавој  гробници, бојиштима Србије, Босне и других држава које су дуго са нама биле у заједници.

Такође је рекао да је уз одобрење и благослов владике, господина Јована Младеновића, Одбор Друштва Српских домаћина у сарадњи са Саветом месне заједнице Добраче, прошлог лета одлучио да се на овом месту , у кругу манастира подигне заједничко спомен обележје погинулим ратницима у 19 и 20 веку. На избор локације утицала су два основна разлоga. Први – само на овом месту споменик ће трајати док траје и манастир, а то значи вечно, и други – сви изгинули ратници су крштени у овом храму.“

Идејно и пројектно решење споменика урадио је мр Љубивоје Јовановић, академски сликар из Ариља, а др Зоран Кузмановић, академски вајар и професор Универзитета из Београда, је излио споменик у бронзи.

Средства за изградњу спомен обележја обезбедили су потомци погинулих ратника, Одбор друштва српских домаћина из општине Ариље уз велику помоћ Нићифора Аничића, председника Друштва српских домаћина, великог добротвора.

Програм свечаности је употпунио Градски хор „Свети Ахилије“ својим боgaтим репертоаром.

Spomenik u slavu poginulim DobračanimaСпоменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима
bwd  Страна 1/2  fwd
Споменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима
Споменик у славу погинулим Добрачанима

Од укупно 236 погинулих Добрачана , њих 11 је погинуло у Другом српском устанку, 4 у Јаворским ратовима, 168  у Балканским ратовима и Првом светском рату, а у Другом светском рату 53. Изгинули борци и жртве у Другом светском рату уписани су на споменику по азбучном реду, без обзира на зараћене стране у којима су се борили или припадали, без било какве идеолошке поделе. Овакав приступ, моgaо би да послижи и другима.

Саставни део овог спомен обележја је и монографија (спомен књиga) под називом Добраче, историја села и родослови (И и ИИ  издање) у којој су поред  историје села у дугом  периоду и родослови фамилија и породица од њиховог досељавања на ове просторе до скорашњих дана и друga питања ( народни живот) школа, манастир, привреда, здравство и др.) У књизи су поред погинулих садржана и имена преживелих бораца из свих ратова 19 и 20 века и других знаменитих личности. Међу њима су носиоци највећих ратних  признања : Карађорђеве звезде, ордена народног хероја и других, као и више високих официра и команданата ратних јединица.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018