Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
II
Почетна Почетак програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва“
Почетак програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва“
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••уторак•, 28 •јул• 2015 07:11•

Локалне иницијативеПочетак једногодишњег програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва„ званично је обележен у четвртак, 16. јула 2015. године. Програм ће бити спроведен у сарадњи са 11 партнерстава између орgaнизација цивилног друштва, локалних самоуправа и других релевантних институција на локалном нивоу. Вредност програма износи приближно 122.000 евра. Програм координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

На отварању скупа присутнима су се обратили Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, и Лидиа Вујичић, испред Швајцарске агенције за развој и сарадњу, а затим су на свечаној церемонији уручили уговоре партнерским орgaнизацијама које ће спроводити пројекте:

Општи циљ Програма “Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва” јесте да пружањем подршке орgaнизацијама цивилног друштва, локалним самоуправама и другим релевантним актерима из јавног и приватног сектора, допринесе реализацији препорука дефинисаних Другим националним извештајем о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.

Партнери на програму ће током наредних годину дана, у областима социјалне заштите, руралног развоја, запошљавања, образовања и социјалног становања радити на:

  • Унапређењу информисаности релевантних локалних актера и грађана о темама и питањима од значаја за разумевање међусобних улоga у процесу имплементације националних приоритета у области социјалног укључивања и смањења сиромаштва;
  • Унапређењу правног оквира за ефективнију употребу средстава на локалном нивоу намењених социјалном укључивању и смањењу сиромаштва;
  • Унапређењу процеса планирања мера и активности од значаја за смањење сиромаштва и социјално укључивање на локалном нивоу у одабраној тематској области;
  • Јачању апсорпционих капацитета локалних актера за коришћење ЕУ фондова;
  • Размени искустава у креирању и имплементацији локалних политика релевантних за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Један од пројеката који ће се реализовати у оквиру наведеног програма је пројекат „Руралнет“, који спроводи Асоцијација за рурални развој Ариља у партнерству са Општином Ариље, Општином Чајетина, Општином Лучани и Општином Бајина Башта, док је сарадник на пројекту Регионална развојна агенција Златибор д.о.о. Ужице.

Пројекар „Руралнет“ има за циљ унапредјење информисања регистрованих пољопривредних gaздинстава о свим доступним подстицајним средствима путем припреме и слања СМС порука; унапредјење локалног правног оквира у области пољопривреде и руралног развоја; као и креирање мера подршке пољопривреди и руралном развоју од стране партнерских општина, које би биле ускладјене са реалним потребама пољопривредних gaздинстава.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018