Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Спречити насиље међу децом
Спречити насиље међу децом
Актуелности - Вести

ПредавањеПроблему вршњачког насиља, насиља међу децом и школском омладином, било је посвећено прошлонедељно предавање угледног професора Факултета политичких наука у Београду, др Ратка Божовића. Представа коју је у уводу одиграо трочлани глумачки ансамбл састављен од познатих глумачких имена, успоставила је интерактиван и искрен однос са публиком, ученицима основне школе, наставним и стручним кадром школе.

Утисак присутних након овог доgaђаја је, између осталог, да је права штета што публике није било у већем броју. Са друге стране, учесници предавања тврде да је добро што су деца била пажљива, активно учествовала и што ће утиске пренети вршњацима.

Представа је уствари била показна позоришна вежба, повод за разговор и сазнавање чињеница. Након представе и излаgaња професора Божовића, деца су износила своје предлоге за ситуације у којима се дешава насиље а глумци су импровизовали њихове идеје. Захваљујући професионализму глумаца и, са друге стране, емотивном и искреном приступу публике, на сцени су виђене ситуације насиља али и неколико конкретних решења за овај проблем.

Sprečiti nasilje među decomСпречити насиље међу децом
Спречити насиље међу децом
Спречити насиље међу децом
Спречити насиље међу децом
Спречити насиље међу децом

–Насиље према другима је уствари насиље према сопственом животу, каже проф. Божовић и наставља: –Насиље је тамо где постоји мржња, нетолеранција, неразумевање других, немање емпатије за друге и коначно  где не постоји интелигенција да се схвати да нема смисла чинити другоме оно што не желимо да други нама чине. У представи сте видели да су ови људи пострадали, између осталог, што су били жртве породичног насиља и што су тај образац понашања пренели на све друго.

–Насиље производи последице које не можете зауставити, поручује проф. Божовић и додаје: –Видели сте у представи да је моћ насилника уствари његова слабост, да је снобовска моћ коју поседује девојка у представи такође заслужна што она на крају и сама постаје жртва кружења насиља. Млади човек који је у овој представи духован, толерантан, воли књигу, има љубави за друге, освојио је на крају животни простор за себе, за своју професију и породицу. Немојте ићи путем насилника јер можете произвести последице на које не можете утицати, ми смо ту да насиље предупредимо, и да вас на то подсетимо, поручио је професор Ратко Божовић.


 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018