Почетна страна

#ОстаниОдговоран
II
Почетна Завршна конференција пројекта “Наша имовина подржава наш развој“
Завршна конференција пројекта “Наша имовина подржава наш развој“

Завршна конференцијаУ Општини Лучани, 02.02.2015. године, оџана је завршна конференција пројекта „Наша имовина подржава наш развој“ . Председник Привременог орgaна општине Лучани, мр Милош Веланац, отворио је завршну конференцију. Овом доgaђају присуствовали су представници локалних самоуправа општина Лучани, Ариље и Горњи Милановац.

Општине Лучани, Горњи Милановац и Ариље заједнички су реализовали пројекат „Наша имовина подржава наш развој“ у оквиру програма ЕУ Еxцханге 4 програма који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО).

Пројектом је реализовано успостављање правног оквира за ефикасније управљање имовином усвајањем 12 ревидираних локалних аката. Успостављен је орgaнизациони оквир и изграђен професионални капацитет за попис, упис и управљање имовином у општинским управама Лучани, Горњи Милановац и Ариље. Урађена је анализа постојећих и неопходних ресурса са предлогом оптималног решења, као и изградња професионалних капацитета запослених у општини ( обучено је 60 запослених ). Набављена је опрема, затим и софтвер. Прикупљени су и обрађени подаци о јавној својини. Урађена је процена статуса инфраструктурних система у општинама Лучани, Горњи Милановац и Ариље. Поднети су захтеви за упис 21.496 имовинских јединица, послато је 12.494 НЕП обрасца Републичкој дирекцији за имовину. Формирана је база података о јавној својини у све три партнерске општине.

Укупна вредност пројекта износи 207.529,92 евра. Пројекат је трајао 12 месеци. Крајњи корисници пројекта су грађани, приватни инвеститори и предузетници.

Кроз доношење Закона о јавној својини у 2011. години, створени су услови на националном нивоу за локалне самоуправе да добију власништво над имовином и да се успостави ефикасан систем управљања имовином која је од великог значаја за целу заједницу. Због свог значаја, за локалне самоуправе и за интеграционе процесе Србије за ЕУ, процес пописа имовине је подржан од стране Делеgaције Европске уније и Савета Европе.

 

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018